Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

ΑΑΔΕ: Σε τροχιά υλοποίησης o νέος κανονισμός για το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ ο νέος κανονισμός έχει ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού έργου της Αρχής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΑΑΔΕ: Σε τροχιά υλοποίησης o νέος κανονισμός για το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος FREEPIK

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται ο νέος κανονισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο νέος κανονισμός έχει ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού έργου της Αρχής, αλλά και τη διαφάνεια κατά τη διενέργεια ελέγχων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου η δεύτερη συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, στο πλαίσιο οριστικοποίησης του νέου κανονισμού.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διοικητής της ΑΔΑΕ, ο οποίος τόνισε τη σημασία που δίνει η Αρχή στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την αξία της συνεργασίας προς το σκοπό αυτό με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

«Ο υπό έκδοση Κανονισμός στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού έργου, προωθώντας παράλληλα τη διαφάνεια κατά τη διενέργεια των ελέγχων», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιώργος Πιτσιλής.

myProperty

eurokinissi

Νέος κανονισμός ΑΑΔΕ για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος: Τα βασικά σημεία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, παρουσιάστηκαν και τέθηκαν σε συζήτηση τα κύρια σημεία του σχεδίου Κανονισμού, μεταξύ των οποίων για ζητήματα που αφορούν την εποπτεία κατά τους ελέγχους και τα βήματα της ελεγκτικής διαδικασίας.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία:

• ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας που διενεργείται από την ΑΑΔΕ (ν. 4557/2018),

• η εποπτεία που ακολουθείται κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ,

• τα βήματα της ελεγκτικής διαδικασίας και οι υποχρεώσεις των εποπτευόμενων προσώπων,

• το περιεχόμενο των διοικητικών κυρώσεων, το οποίο εξειδικεύεται για πρώτη φορά με τον Κανονισμό.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι προσκλήθηκαν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ υπομνήματα με περαιτέρω σχόλια για το υπό έκδοση κανονιστικό πλαίσιο.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τους φορείς των εποπτευόμενων επαγγελματικών κλάδων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ώστε με βάση και τις παρατηρήσεις τους να ολοκληρωθεί ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ