Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

ΑΑΔΕ-Τέλη Κυκλοφορίας: Έστειλαν στοιχεία άλλων οφειλετών σε λάθος παραλήπτες – Κατεπείγουσα ΕΔΕ για διαρροή προσωπικών δεδομένων – ΒΙΝΤΕΟ

Η ΑΑΔΕ, με email προτρέπει τους άμεσα ενδιαφερόμενους να διαγράψουν το σχετικό μήνυμα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΑΑΔΕ-Τέλη Κυκλοφορίας: Έστειλαν στοιχεία άλλων οφειλετών σε λάθος παραλήπτες – Κατεπείγουσα ΕΔΕ για διαρροή προσωπικών δεδομένων – ΒΙΝΤΕΟ Freepik

Ως τεχνική αστοχία χαρακτήρισε η ΑΑΔΕ το μπέρδεμα που έγινε με τα προσωπικά στοιχεία χιλιάδων οφειλετών, για τα τέλη κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, έστειλαν στοιχεία άλλων οφειλετών σε λάθος παραλήπτες. Η ΑΑΔΕ, με email προτρέπει τους άμεσα ενδιαφερόμενους να διαγράψουν το σχετικό μήνυμα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημέρωσε τους πολίτες πως στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας του 2018 σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα που εστάλησαν περιλάμβαναν, λόγω τεχνικής αστοχίας, ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι κωδικούς πρόσβασης – password) και άλλων οφειλετών.

Άμεσα, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Επίσης, επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με το νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων, απαγορεύεται η διατήρηση, κοινοποίηση και εν γένει χρήση πληροφοριών, που αφορούν σε άλλα πρόσωπα.

Παρότι δεν ενέχεται κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων δεδομένου ότι στα μηνύματα που εστάλησαν εκ παραδρομής δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης – password, αλλά ούτε και στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους, για να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης, εφόσον το επιθυμούν.

Προληπτικά συστήνεται η αλλαγή των προσωπικών δεδομένων και η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης TAXISnet.

Τέλη Κυκλοφορίας: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Για το περιστατικό, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ απολογήθηκε για το περιστατικό και την αναστάτωση που προκάλεσε στους παραλήπτες των εν λόγω μηνυμάτων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ