Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΑΧΕΠΑ: Σοβαρές καταγγελίες  για τραγικές ελλείψεις προσωπικού εν μέσω πανδημίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΑΧΕΠΑ: Σοβαρές καταγγελίες  για τραγικές ελλείψεις προσωπικού εν μέσω πανδημίας

Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τραγική έλλειψη έμπειρου προσωπικού, για ανακαινίσεις κλινικών και ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας με συνέπεια να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες, για ασθενείς με covid-19 που μεταφέρονται διασχίζοντας όλο το νοσοκομείο και για εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια και πιάνουν δουλειά, πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό. Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, μιλώντας στο ethnos.gr υποστήριξε ότι το ΑΧΕΠΑ δεν υπολειτουργεί στο ελάχιστο σε κανέναν τομέα και απέδωσε την επιστολή καταγγελίας των εργαζομένων σε εσωτερικά θέματα.

Έλλειψη προσωπικού και ανακαινίσεις εν μέσω κορονοϊού

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι αναφέρονται σε τραγική έλλειψη έμπειρου προσωπικού, το οποίο φτάνει στο 35% στη νοσηλευτική υπηρεσία, στο 40% στην ιατρική υπηρεσία, στο 45% στη διοικητική υπηρεσία, στο 80% στην τεχνική υπηρεσία και στο 20% στο παραϊατρικό προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι μη έμπειρο προσωπικό (επικουρικό, συμβασιούχοι) να καλείται να καλύψει σοβαρές ανάγκες στις μονάδες covid-19 και έτσι να «στέλνονται  νεοσύλλεκτοι στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Όταν αυτοί εκπαιδευτούν θα απολυθούν για να έρθουν άλλοι». Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι οι ελλείψεις προσωπικού γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν με μετακινήσεις από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο και την λειτουργία των κλινικών από τις οποίες προήλθαν. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι εν μέσω πανδημίας γίνονται ανακαινίσεις κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς χωρίς covid-19.

Πάνω από δέκα ημέρες συνεχούς εργασίας

Πάνω από δέκα ημέρες χωρίς ανάπαυση και με ωράρια κυκλικά, που δεν απέχουν μεταξύ τους, αναγκάζονται να δουλεύουν εργαζόμενοι, σύμφωνα με το σωματείο, με αποτέλεσμα οι ίδιοι αλλά και οι ασθενείς να εκτίθενται σε κίνδυνο.  Την ίδια στιγμή, κατά το σωματείο, λόγω της μη λειτουργίας ανελκυστήρων, χειρουργημένοι ασθενείς μεταφέρονται διασχίζοντας δρόμο, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στις  καιρικές συνθήκες, ενώ σε ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου οι ασθενείς με covid-19 μεταφέρονται από τα επείγοντα στις κλινικές υποδοχής, διασχίζοντας όλο το ΑΧΕΠΑ.

Παράλληλα και κατά την καταγγελία του σωματείου εργαζομένων, συνάδελφοί τους που δίνουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη με τον covid-19 αντιμετωπίζονται «από τη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την ανοχή της Διοίκησης του Νοσοκομείου φασιστικά, με το μαστίγιο, με απειλές και εκφοβισμούς, κάθε φορά που προσπαθούν να μιλήσουν μεταφέροντας προβλήματα του χώρου τους».   Τέλος, το σωματείο εργαζομένων υποστηρίζει ότι παρά την πανδημία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, το προσωπικό συνεχίζει να πλένει στο σπίτι τα ρούχα εργασίας του.

Απάντηση της διοίκησης

Για νοσοκομεία που πρέπει να λειτουργούν με αξιοκρατία και όχι με βολέματα κάνει λόγο στο ethnos.gr ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην ανακοίνωσή τους ορμώμενοι από διαφωνίες που οφείλονται σε εσωτερικά θέματα. «Δυστυχώς, αλλού… πονάμε, αλλού βαράμε. Όλα δημιουργούνται από εσωτερικά θέματα. Πάρε να έχεις, επειδή δεν έβαλες αυτόν σε αυτήν τη θέση. Πρέπει να λειτουργούμε με αξιοκρατία και όχι να βολευόμαστε. Δεν πρέπει να παίρνουμε τις θέσεις κομματικά και αναφέρομαι σε οποιοδήποτε κόμμα. Η λειτουργία του ΑΧΕΠΑ δεν υπολείπεται ούτε στο εν δισεκατομμυριοστό στο οτιδήποτε. Η ανακαίνιση είναι γεγονός, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε μία μεγάλη δωρεά 850.000 ευρώ για μία νέα κλινική», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παντελιάδης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ