Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021

Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος: Ο δικηγόρος που έγινε πρωθυπουργός της Χούντας αλλά δεν παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Αρείου Πάγου – ΒΙΝΤΕΟ

Το σκάνδαλο με το πλαστό πτυχίο του άφησε εποχή μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Chicago Daily News».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος: Ο δικηγόρος που έγινε πρωθυπουργός της Χούντας αλλά δεν παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Αρείου Πάγου – ΒΙΝΤΕΟ

Μια από τις μελανότερες σελίδες στην πολιτική ζωή του τόπου γράφτηκαν όταν η  Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Τα πρόσωπα της Χούντας των συνταγματαρχών πολλά, ένας εξ αυτών και ο δικηγόρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.

Υπηρέτησε την δικτατορία των συνταγματαρχών από διάφορες πολιτικές θέσεις, με αποκορύφωμα τον διορισμό του στην πρωθυπουργία από τον «αόρατο δικτάτορα» Δημήτριο Ιωαννίδη (25 Νοεμβρίου 1973 – 24 Ιουλίου 1974).

Ποιος ήταν ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος

Ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Αυγούστου 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας και σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σικάγου.

Με την επικράτηση της δικτατορίας επανήλθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου διέμενε τα τελευταία 14 χρόνια και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Κόλλια (22 Απριλίου -13 Δεκεμβρίου 1967) και Παπαδόπουλου (13 Δεκεμβρίου 1967 – 25 Αυγούστου 1971), Εσωτερικών (26 Αυγούστου 1971 – 10 Μαΐου 1973) και προσωρινώς Δικαιοσύνης (9-24 Ιουλίου 1968) στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου

Στις 25 Νοεμβρίου 1973, μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη , ανέλαβε την πρωθυπουργία, την οποία διατήρησε έως τις 24 Ιουλίου 1974, οπότε επανήλθε η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα. Το ίδιο χρονικό διάστημα ανέλαβε και τα χαρτοφυλάκια του υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού και υπουργού Οικονομικών.

Το σκάνδαλο με το πλαστό πτυχίο που προκάλεσε σάλο…

Στις 9 Φεβρουαρίου 1974, η εφημερίδα του Σικάγου «Chicago Daily News» αμφισβήτησε το επίσημο βιογραφικό του έλληνα πρωθυπουργού. Σε έρευνά της η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Ανδρουτσόπουλος ουδέποτε έλαβε πτυχίο από αμερικάνικο πανεπιστήμιο (απλά παρακολουθούσε σποραδικά κάποια μαθήματα), ενώ κατά την 14ετή παραμονή του στις ΗΠΑ εργάστηκε ως νυχτερινός ταμίας σε εστιατόριο, διεκπεραιωτής δεμάτων σε πολυκατάστημα και μεταφραστής σε δικηγορικό γραφείο.

Το βούλευμα του Αρείου Πάγου που τον “έσωσε” από την παραπομπή σε δίκη

Μετά τη μεταπολίτευση, ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος αντιμετώπισε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, όμως δεν παραπέμφθηκε σε δίκη, σύμφωνα με το βούλευμα 684/75 του Αρείου Πάγου, με το οποίο χαρακτηρίστηκε ως στιγμιαίο το αδίκημα των συνεργατών της δικτατορίας. Α. Ανδρουτσόπουλος: Ο δικηγόρος που έγινε πρωθυπουργός της Χούντας

Συνέγραψε το βιβλίο «Η μαρτυρία ενός πρωθυπουργού», στο οποίο προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω του την μομφή που τού είχε αποδοθεί ότι ήταν ένας «πρωθυπουργός-μαριονέτα».

Ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 2000, σε ηλικία 81 ετών.

Πηγή: sansimera.gr

ΒΙΝΤΕΟ: AP-youtube/ΦΩΤΟ: sansimera/Καθημερινή (ιστορικό αρχείο)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ