Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Άφιξη πτήσης από Βρυξέλλες: Ο «επιβάτης» Γιάννης Λαγός φτάνει εντός των επόμενων ωρών στη χώρα και παίρνει το δρόμο για τη φυλακή

 Με ενδιάμεση στάση από το γραφείο του εισαγγελέα Εφετών αναμένεται να οδηγηθεί τελικά στη φυλακή ο καταδικασμένος με 13 έτη και 8 μήνες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άφιξη πτήσης από Βρυξέλλες: Ο «επιβάτης» Γιάννης Λαγός φτάνει εντός των επόμενων ωρών στη χώρα και παίρνει το δρόμο για τη φυλακή

Ο Γιάννης Λαγός,  έξι μήνες μετά την ιστορική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου που χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και έστειλε στη φυλακή σημαντικό αριθμό των στελεχών της, παίρνει και αυτός τον ίδιο δρόμο.

Έχοντας κάνει χρήση της ιδιότητάς του ως ευρωβουλευτή, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και την ποινή του κατέφυγε στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, μετά την έκδοση εντάλματος το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού με συντριπτική πλειοψηφία 658 υπέρ και 25 κατά. Ακολούθησε η σύλληψή του και πλέον είναι θέμα ωρών η άφιξή του στην Ελλάδα, προκειμένου να οδηγηθεί στην φυλακή αφού πρώτα περάσει από το γραφείο του εισαγγελέα Εφετών για να επικυρωθεί η καταδίκη του.

Σύμφωνα με αυτήν έχει καταδικαστεί σε 13 έτη και 8 μήνες κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ θεωρείται πως έλαβε την μεγαλύτερη ποινή από το σύνολο των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ακόμη και από εκείνη που επιβλήθηκε στον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο. Γιάννης Λαγός

Από τις απειλές στις «δύσκολες» στιγμές στο κελί των Βρυξελλών

Ο Γιάννης Λαγός προσφάτως ανέφερε πως υποχρεώθηκε μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες να συναναστραφεί με Άραβες κρατουμένους που λόγω του επερχόμενου Ραμαζανιού φωνάζουν συχνά «Αλλάχ Ακμπάρ».

«Βρίσκομαι σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας μέσα σε μία πτέρυγα όπου το 95% είναι Άραβες και κραυγάζουν κάθε βράδυ γιατί τώρα πλησιάζει το ραμαζάνι “Αλλάχ Ακμπάρ” και έχουν όλα τα δικαιώματα και εγώ είμαι εδώ και μιλάω για Ελλάδα και για ορθοδοξία», έγραψε. Ίσως γι’ αυτό δεν έκανε χρήση κανενός ενδίκου μέσου κατά της απόφασης έκδοσής του στην Ελλάδα, που θα καθυστερούσε την διαδικασία.

Ο καταδικασθείς είχε προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές σόου στη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε επιθετικός και προκλητικός κατά την απολογία του τον Οκτώβριο του 2019. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Γιάννης Λαγός παρείχε πλήρη κάλυψη στον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ο ευρωβουλευτής για περίπου δύο ώρες αρνούνταν την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστική» τη διαδικασία. «Είμαι υπερήφανος, Έλληνας, εθνικιστής πατριώτης και δεν με φοβίζουν οι διώξεις.  Υπάρχει ένας καθ’ ομολογίαν δολοφόνος και άλλοι 69 που ταλαιπωρούμαστε. Μας τραβολογάτε εδώ και 6,5 χρόνια… Ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία και αν δεν σας τα είπαν οι άλλοι 68, θα σας τα πω εγώ. Δεν φοβάμαι» είπε κατά την έναρξη της απολογίας του.

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα και τα συρραφή. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Ο ρόλος μου εδώ είναι μόνο για να ακουστεί η φωνή μου. Μετά από έξι χρόνια δεν μας δόθηκε ποτέ το δικαίωμα για δυο λεπτά να απαντήσω για όσα με κατηγορούν. Στις ανακρίτριες όταν απολογήθηκα δεν μου υπέβαλλαν παρά μια ερώτηση στο τέλος. Συμπεριφέρθηκαν σαν να μας μισούσαν. Ελεγαν ότι είμαι ηθικός αυτουργός για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας Φύσσα. Ο Γεωργουλέας δε με ρώτησε γι’ αυτό και το γυρίσαμε στο ιδεολογικό, τα μπλουζάκια και τις αρβύλες. Το όλο σκηνικό ήταν η δημιουργία εντυπώσεων» ανέφερε στην έναρξη της απολογίας του.

Μάλιστα, καταφέρθηκε κατά των ανακριτών της υπόθεσης λέγοντας: «Μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το βίντεο Μπαλτακου, το ηχητικό Σαμάρα και όλα αυτά στοιχειοθετούν ότι έχουμε διωχθεί. Έχει γίνει συρραφή μηνυμάτων, έτσι μπορεί οποιοδήποτε να παρουσιαστεί ως εγκληματίας. Δεν έδωσα ποτέ καμία εντολή, για καμία εγκληματική ενεργεία, ενώ από την αρχή ζήτησα την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου».

Τα τελευταία του λόγια πριν γίνει… λαγός

«Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν» ήταν τα τελαυταία λόγια του Γιάννη Λαγού έξω από το Εφετείο, λίγο πριν πάρει την πτήση για Βρυξέλλες κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του ως ευρωβουλευτή. Είχε επίσης απειλήσει λίγο μετά τις προτάσεις της εισαγγελέως για τις ποινές ότι θα προσφύγει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο «εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, εναντίον δημοσιογράφων, εναντίον μεγαλοκαναλαρχών, εναντίον πολιτικών αντιπάλων».

Σχετικά με το πως εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή ανέφερε: «Μπήκα το 1999 στη Χρυσή Αυγή. Το 2012 βγήκα βουλευτής για πρώτη φορά. Ήμουν μέλος του πολιτικού συμβούλιου και της κεντρικής επιτροπής από το 2006 περίπου. Δεν είχα συγκεκριμένα καθήκοντα γιατί η Χρυσή Αυγή είχε λίγους υποστηρικτές και όλοι τα κάναμε όλα για να κρατήσουμε ζωντανό το κόμμα. Από το 2005 ήμουν υπεύθυνος της τοπικής Πειραιά. Υπήρξα μέλος του πειθαρχικού νομίζω γύρω στο 2012».

Ο ίδιος στο δικαστήριο δήλωσε πως πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί και ετοίμαζε τον δικό του πολιτικό φορέα. «Εγώ θεωρούσα ότι πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα σε ομάδες ανθρώπων που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε, αλλά νοιάζονταν για την πατρίδα. Ακόμη και αριστερός να ήταν κάποιος. Έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αλλά διαφωνούσαμε. Δεν έγινε αποδεκτό αυτό που πρότεινα. Επίσης δεν συμφώνησα με τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της δίκης. Η συμπεριφορά του δικαστηρίου στους μάρτυρες μας, στη διαδικασία ολόκληρη διαφώνησα. Δημιουργήθηκε ένα πέπλο μυστηρίου για τους Χρυσαυγίτες, δεν υπήρχε δημοσιότητα. Έπρεπε τότε με τον Φύσσα να γίνουν μηνύσεις για ψευδομαρτυρίες. Κατέθεταν μάρτυρες προστατευόμενοι και ακουγόταν από το μικρόφωνο να τους μιλάει κάποιος. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να τα αφήσουμε. Εκεί διαφώνησα» είχε αναφέρει Φυσσας

Για τη δολοφονία Φύσσα

Όπως υποστήριξε ενημερώθηκε από τον Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο αν και μίλησε τη νύχτα με το Ν. Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί «δεν ήταν κάτι βέβαιο».

Για τα γεγονότα της νύχτας, όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ο Γιάννης Λαγός  επικαλέστηκε διάφορους ισχυρισμούς, για να μπορέσει να δικαιολογήσει γιατί ενημερώθηκε για τη δολοφονία και αν ενημέρωσε με τη σειρά του τον Νίκο Μιχαλολιάκο, χωρίς ωστόσο να γίνουν δεκτή.

«Με πήρε μετά τα μεσάνυχτα ο Πατέλης να μου πει ότι υπάρχει συμβάν και κάποιος από τη Χρυσή Αυγή έχει προσαχθεί. Δεν μου είπε ούτε το άτομο, ούτε το λόγο. Το αρχικό τηλεφώνημα ήταν ότι συνελήφθη για ασήμαντο λόγο και να βοηθήσουμε την επόμενη μέρα με δικηγόρο. Μετά από λίγο με ξαναπήρε και μου είπε ότι άκουσε για μαχαίρωμα και στο τρίτο τηλεφώνημα μου είπε «μαχαίρωσε ο Ρουπακιάς άνθρωπο, ο οποίος κινδυνεύει να πεθάνει». Δεν μου είπε ποιος τον ενημέρωσε τον Πατέλη. Δεν μου μίλησε για αλλά άτομα, ήταν τόσο τραγικό το συμβάν. Κάποιος από την τοπική της Νίκαιας είχε κάνει δολοφονία. Στην αρχή διάβαζα για οπαδικό διαπληκτισμό και την επόμενη ημέρα διάβαζα και έβλεπα στις τηλεοράσεις. Την ίδια νύχτα όταν έμαθα για δολοφονία τι να έκανα; Δεν ασχολήθηκα περισσότερο, αφού κάποιος σκότωσε, τι μπορούσα να κάνω» είπε.

Αναφερόμενος  ο Γιάννης Λαγός, στα δεκάδες τηλέφωνα που έγιναν εκείνο το βράδυ μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε: «Δέχτηκα και αλλά τηλεφωνήματα για άσχετα πράγματα. Τον αριθμό μου τον είχαν οι πάντες. Μετά τις 12.10 εκείνη τη νύχτα όλα τα τηλέφωνα αφορούσαν στην ανθρωποκτονία, είχαν παγώσει όλα. Στα τηλέφωνα προσπαθούσα να δω τι έχει συμβεί, ποιος είναι αυτός, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν περιμέναμε να συμβεί κατά τέτοιο.

Σε συνεννοήσεις για κάποια ομιλία απέδωσε τα τηλέφωνα πριν τη δολοφονίας, ενώ σχετικά με την επικοινωνία με τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, ισχυρίστηκε: «Μιλήσαμε στη μια το βράδυ. Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενη ημέρας επειδή ήμουν υπεύθυνος ασφαλείας του. Με πήρε δεν το σήκωσα με όσα γινόταν και τον πήρα αργότερα αλλά δεν τον ενημέρωσα γιατί ακόμα δεν ήξερα πολλά. Την επόμενη ημέρα το πρωί που πήγα στο σπίτι του Μιχαλολιακου ήταν ήδη ενήμερος. Έπρεπε να μάθω τι είχε συμβεί για να ενημερώσω. Όταν βρεθήκαμε από κοντά ήταν σε γνώση του θέματος. Το έπαιζαν όλα τα ΜΜΕ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ