Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Άγιοι Ανάργυροι- Καταπέλτης οι συνήγοροι της οικογένειας της Κυριακής: Καταγγέλλουν παρακώλυση στην ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του κατηγορούμενου για τη δολοφονία

Οι Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης ζητούν έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα πεπραγμένα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άγιοι Ανάργυροι- Καταπέλτης οι συνήγοροι της οικογένειας της Κυριακής: Καταγγέλλουν παρακώλυση στην ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του κατηγορούμενου για τη δολοφονία (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Για ανεπίτρεπτη παρακώλυση της έγκαιρης εξέτασης του κατηγορούμενου, που οδήγησε στη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων κάνουν λόγο οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης, που εκπροσωπούν την μητέρα και την αδελφή του θύματος.

«Το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, όπως νομίμως εκπροσωπείται, παρακώλυσε ανεπίτρεπτα την έγκαιρη εξέταση του κατηγορουμένου, από τον διορισμένο πραγματογνώμονα και τους διορισμένους τεχνικούς συμβούλους των θυμάτων, κατά τη γνώμη μας με κίνητρο την ωφέλειά του» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Όπως σημειώνουν η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ματαιώθηκε «για απολύτως ύποπτους και αντιυπηρεσιακούς λόγους, με σύστοιχη απεύθυνση ανυπόστατων κατηγοριών κατά της κυρίας Ανακρίτριας, ότι δήθεν η ίδια όφειλε να ενημερώσει το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού για την εξέταση, πράγμα που είναι απολύτως αναληθές».

Παράλληλα προσθέτουν πως «βάσει «υπηρεσιακής αναφοράς» υπαλλήλου του Ψυχιατρείου, ο οποίος, μάλιστα, είναι παντελώς αναρμόδιος να απαντήσει, και την «αναφορά» του οποίου χρησιμοποιεί η κυρία Διευθύντρια παντελώς ανυπόστατα, αλλά και από την συνεκτίμηση όλων των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι, ενώ ο διορισμένος από εμάς τεχνικός σύμβουλος ψυχίατρος είχε στην κατοχή του τον διορισμό του, ώστε να εξετάσει από κοινού με τον πραγματογνώμονα τον κατηγορούμενο, παρακωλύθηκε η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης, με σκοπό να αναβληθεί, και χωρίς την δική μας συναίνεση».

φίλος της Κυριακής

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Συνήγοροι της οικογένειας της Κυριακής: Αίτηση εξαιρέσεως του πραγματογνώμονα

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως «τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε αίτηση εξαιρέσεως σε βάρος του διορισμένου πραγματογνώμονα, και θα ζητήσουμε να λάβουμε κι εμείς γνώση όλων των εγγράφων, που τηρούνται στο Ψυχιατρείο για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Φυσικά, είναι στη κρίση των αρμόδιων Ανακριτικών και Εισαγγελικών Αρχών, εάν θα ζητήσουν και οι ίδιες την τυχόν αυτεπάγγελτη εξαίρεσή του.

Σε αυτήν απευθύνουν «έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να διενεργήσει επισταμένη έρευνα, για τα εν γένει πεπραγμένα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, και να διασφαλίσει ότι για όλους τους κρατούμενους ισχύουν οι Αρχές της Ισότητας και της Αμεροληψίας, οι δε διενεργούμενες πραγματογνωμοσύνες διεξάγονται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνηγόρων της οικογένειας της Κυριακής

«Ως συνήγοροι της υποστήριξης της κατηγορίας, της μητέρας και της αδελφής της δολοφονηθείσας Κυριακής Γρίβα, για λόγους διασφάλισης της ακεραιότητας της διεξαγόμενης ανακριτικής διαδικασίας, αλλά και κατά Συνείδηση, οφείλουμε να προβούμε στις εξής επισημάνσεις:

  1. Το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, όπως νομίμως εκπροσωπείται, παρακώλυσε ανεπίτρεπτα την έγκαιρη εξέταση του κατηγορουμένου, από τον διορισμένο πραγματογνώμονα και τους διορισμένους τεχνικούς συμβούλους των θυμάτων, κατά τη γνώμη μας με κίνητρο την ωφέλειά του.
  2. Στις 20-04-2024 επρόκειτο να διενεργηθεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, πλην όμως ματαιώθηκε η διενέργειά της, για απολύτως ύποπτους και αντιυπηρεσιακούς λόγους, με σύστοιχη απεύθυνση ανυπόστατων κατηγοριών κατά της κυρίας Ανακρίτριας, ότι δήθεν η ίδια όφειλε να ενημερώσει το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού για την εξέταση, πράγμα που είναι απολύτως αναληθές. Βάσει «υπηρεσιακής αναφοράς» υπαλλήλου του Ψυχιατρείου, ο οποίος, μάλιστα, είναι παντελώς αναρμόδιος να απαντήσει, και την «αναφορά» του οποίου χρησιμοποιεί η κυρία Διευθύντρια παντελώς ανυπόστατα, αλλά και από την συνεκτίμηση όλων των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι, ενώ ο διορισμένος από εμάς τεχνικός σύμβουλος ψυχίατρος είχε στην κατοχή του τον διορισμό του, ώστε να εξετάσει από κοινού με τον πραγματογνώμονα τον κατηγορούμενο, παρακωλύθηκε η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης, με σκοπό να αναβληθεί, και χωρίς την δική μας συναίνεση.
  3. Από όσες πληροφορίες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, προκύπτει, ανενδοίαστα, μία παντελώς ύποπτη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, συγκριτικά με άλλους κρατούμενους, που παραμένουν «τσουβαλιασμένοι» στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, και δεν έχουν το ευμενές προνόμιο να μετάγονται στο Ψυχιατρείο, και να παρακολουθούνται από εν ενεργεία Καθηγητή Πανεπιστημίου, ιδιαιτέρως έμπειρο στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα γνωστών υποθέσεων από το παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  4. Για λόγους που επιφυλασσόμαστε να εκθέσουμε αναλυτικότερα, εφόσον καταστεί αναγκαίο και παρασχεθεί η δέουσα θεσμική προστασία από τις Αρχές, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε αίτηση εξαιρέσεως σε βάρος του διορισμένου πραγματογνώμονα, και θα ζητήσουμε να λάβουμε κι εμείς γνώση όλων των εγγράφων, που τηρούνται στο Ψυχιατρείο για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Φυσικά, είναι στη κρίση των αρμόδιων Ανακριτικών και Εισαγγελικών Αρχών, εάν θα ζητήσουν και οι ίδιες την τυχόν αυτεπάγγελτη εξαίρεσή του.
  5. Απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να διενεργήσει επισταμένη έρευνα, για τα εν γένει πεπραγμένα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, και να διασφαλίσει ότι για όλους τους κρατούμενους ισχύουν οι Αρχές της Ισότητας και της Αμεροληψίας, οι δε διενεργούμενες πραγματογνωμοσύνες διεξάγονται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια,de lege artisψυχιατροδικαστικώς.

Οι Συνήγοροι

Έλενα Τζούλη, Γιάννης Απατσίδης»

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Η ΕΔΕ για πειθαρχικές ευθύνες αστυνομικών

Όπως έγραψε νωρίτερα το dikastiko.gr  έλαβε τέλος η ΕΔΕ για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αστυνομικών το βράδυ που εκτυλίχθηκε η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, έξω από το ΑΤ, με θύμα την άτυχη Κυριακή Γρίβα.

Μάλιστα την Παρασκευή αναμένεται να υποβληθεί και στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, ώστε να έχει πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς συνέβη και ποιες παραβάσεις αστυνομικών σημειώθηκαν.

Σύμφωνα με το OPEN, από την ΕΔΕ προκύπτει ότι έχουν διαπιστωθεί σοβαρές πειθαρχικές ευθύνες, για τους αστυνομικούς που βρισκόταν εκεί, κυρίως για τον σκοπό και την επόπτρια, δηλαδή την υποδιοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος.

Το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου θα σταλεί στους Αδιάφθορους της ΕΛΑΣ για να συμπεριληφθεί στην έρευνα που γίνεται μετά από εντολή του Εισαγγελέα για τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ