Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Αλ. Τσίπρας: Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ – Β. Κικίλιας: Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν – Χρ. Σταϊκούρας: Το ΕΣΥ θα έχει όσους πόρους χρειάζεται

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλ. Τσίπρας: Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ – Β. Κικίλιας: Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν – Χρ. Σταϊκούρας: Το ΕΣΥ θα έχει όσους πόρους χρειάζεται

Την ανάγκη να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και οι άνθρωποι που δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά από την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, ενώ παράλληλα προτείνει την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως “η ατομική ευθύνη δεν αναιρεί την καθοριστική ευθύνη της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό”. Εξήγησε δε, ότι “ευθύνη της Πολιτείας δεν είναι μόνο να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να δείχνει με το δάχτυλο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά ως υπεύθυνο για την εφαρμογή τους, αλλά να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του. Για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τους ανθρώπους του συστήματος Υγείας που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, “συχνά με ανεπάρκεια σε μέσα, αλλά με υπερεπάρκεια σε ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη και αφοσίωση.

Από την συζήτησή του ωστόσο, με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, προέκυψε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όπως εξήγησε, “υπάρχει ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές υγείας. Λείπουν ειδικές μάσκες, γυαλιά, ασπίδες προσώπου, μέσα απαραίτητα για όσους φροντίζουν τους ασθενείς. Με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και για τον αποδεκατισμό του προσωπικού των νοσοκομείων, καθώς μέχρι σήμερα, με ενημέρωσαν ότι έχουμε τουλάχιστον 65 υγειονομικούς που έχουν μολυνθεί.

Την ίδια στιγμή το τεστ για την ανίχνευση του ιού δεν θεωρείται προληπτικά επιβεβλημένο για το υγειονομικό προσωπικό. Η δικαιολογία έχει να κάνει με την μικρή επάρκεια αντιδραστηρίων. Όποιος έχει όμως τη δυνατότητα να πληρώσει, μπορεί σε ιδιωτικά ιατρεία να υποβληθεί σε τεστ, ακόμη και αν δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο να το κάνει. Αυτό είναι αδιανόητο. Επίσης, αδιανόητο είναι 27 μέρες μετά το πρώτο κρούσμα, να παραμένει μετέωρη σε μεγάλο βαθμό η πρόσληψη επιπλέον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τις 4000 θέσεις στην Υγεία, “που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” και οι οποίες “ακυρώθηκαν και δεν επαναδρομολογήθηκαν, ούτε μετά τη κρίση. Ενώ οι 2.000 νοσηλευτές που ανακοινώθηκαν, δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.

Οι δημόσιες δομές υγείας, τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία, οι ΤΟΜΥ, “δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στο συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ενώ τα κρεβάτια σε ΜΕΘ που απομένουν στο σύστημα, προφανώς και δεν θα είναι αρκετά αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό η επίταξη από τώρα όλων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να θέσουν τη δυναμικότητά τους στο εθνικό σύστημα, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Όσο αναγκαία ήταν και τα σκληρά προληπτικά μέτρα για την αναστολή της μετάδοσης του ιού” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει:

“Τέλος, με ανησυχία διαπιστώνω ότι δεν έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Τους πρόσφυγες, τους Ρομά, τους τοξικοεξαρτημένους, τους φυλακισμένους, τους άστεγους. Δυστυχώς δεν πρόκειται να τους εξαιρέσει ο ιός. Κι αυτά ενώ όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος. Οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν, έστω τώρα, να ενισχύσουν όλα τα μέτωπα. Να κλείσουν κάθε πόρτα και Κερκόπορτα στην προέλαση του ιού. Και αυτή είναι αποκλειστικά η δική τους ευθύνη. Η ευθύνη των πολιτών, να υποτάξουν ακόμη και την ατομική τους ελευθερία στο συλλογικό εμείς της δημόσιας υγείας, γίνεται πράξη. Σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα, με απόλυτη συλλογική ευσυνειδησία. Μένει να δούμε αν θα γίνει πράξη και η ευθύνη της Πολιτείας”.

Χρ. Σταϊκούρας: Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο, το ισχυρότερο που διαθέτει, τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause), δήλωσε: «Σήμερα όμως, προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει, και θα βγει, όρθια και με συνοχή από τη μεγάλη δοκιμασία!».

Η Ελλάδα ισότιμα διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία και η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό, κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

Η ρήτρα γενικής διαφυγής, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας τη βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργών Οικονομικών των κρατών- μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές.

Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορoνοϊού.

Κικίλιας: Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

«Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά διοικητική τεχνική και όποια άλλη υποστήριξη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ