Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αλαλούμ με το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων την προσεχή Δευτέρα – Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας, γιατί ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι – ΒΙΝΤΕΟ

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλαλούμ με το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων την προσεχή Δευτέρα – Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας, γιατί ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι – ΒΙΝΤΕΟ

Αλαλούμ επικρατεί με το άνοιγμα των Γυμνασίων – Λυκείων την προσεχή Δευτέρα.

Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, με αντικείμενο το άνοιγμα των σχολείων. Η αύξηση των κρουσμάτων, τα μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού και η μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων στην Αττική δημιουργούν στους ειδικούς δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Γκίκα στον ΑΝΤ1: Δευτέρα ανοίγουν Γυμνάσια – Λύκεια

«Δεν έχει τεθεί θέμα στο υπουργείο ούτε στην Επιτροπή για το άνοιγμα ή όχι Γυμνασίων – Λυκείων», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα και εξήγησε πως «αυτό που θα συζητήσει σήμερα η Επιτροπή είναι οι ‘κόκκινες’ περιοχές και πώς θα επηρεαστούν τα Λύκεια».

«Η συζήτηση θα γίνει επί των κόκκινων περιοχών», τόνισε σημειώνοντας πως «η απόφαση και ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας για την κάλυψη της ύλης», διευκρίνισε αναφορικά με τη διαφορά «ταχύτητας» που τυχόν θα προέκυπτε αν μαθητές της Γ Λυκείου έκαναν με διαφορετικό τρόπο μάθημα ανάλογα με την περιοχή τους.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας.

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή.

«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.

«Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων»

Η αύξηση των κρουσμάτων η οποία παρατηρείται είναι αναμενόμενη λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.

Επικουρικά στην εξάπλωση της πανδημίας λειτουργεί και ο χειμώνας, ο οποίος δημιουργεί εκτός των άλλων συνθήκες συγχρωτισμού.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά ούτε και δραματική».

«Νωρίς να μιλήσουμε για την εστίαση» Τα δεδομένα αυτά καθυστερούν τη συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης η οποία πάει πίσω. Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε αυτήν την καθυστέρηση συντελεί και επιβράδυνση του εμβολιασμού, η οποία πάει πίσω όλο τον σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότηα.

«Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για την εστίαση. Το φως στην άκρη του τούνελ πάει προς τα πίσω».

«Οι μεταλλάξεις είναι ανησυχητικές» Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι ανησυχητικές αφού δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ένας ιός όταν μεταλλάσσεται.

Οι μεταλλάξεις βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ειδικών, ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους παραμένουν τα ίδια.

Χαρακτηριστικό των μεταλλάξεων είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχουν σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

«Να είμαστε σε εγρήγορση», κατέληξε ο κ. Γώγος ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να αποφεύγονται συνθήκες συνωστισμού.

Ματίνα Παγώνη: Να περιορίσουμε τα κρούσματα ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας

Για τη σημασία του αριθμού των κρουσμάτων, την επαναλειτουργία των σχολείων και το τρίτο κύμα της πανδημίας μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που σημειώνεται εσχάτως, ανέφερε ότι εδώ και 2-3 μέρες φαινόταν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά. «Το συνωστισμό του προηγούμενου σαββατοκύριακου θα τον δούμε σε 12-13 μέρες. Που δεν ήταν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στα ταμεία» είπε και πρόσθεσε:

«Οι διασωληνωμένοι δεν μπορούν να μειώνονται γρήγορα. Νοσηλεύονται μεγάλο διάστημα μέσα, έχουν επιπλοκές και είναι λογικό να αργούν να βγουν από τις μονάδες. Σημασία έχει ότι τις τελευταίες μέρες κατορθώσαμε να μην πιέζεται τόσο πολύ σύστημα Υγείας. Υπάρχουν αρκετά κρεβάτια στις ΜΕΘ αλλά και στις κλινικές covid. Βέβαια να μη ξεχνάμε και τους ασθενείς μη covid».

Στη συνέχεια η γιατρός αναφέρθηκε στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να περιορίσουμε τα κρούσματα. Να τηρηθούν τα μέτρα. Περιμένουμε ένα τρίτο κύμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει . Αλλά να έρθει με μικρό αριθμό διασωληνωμένων, θανάτων και κρουσμάτων.Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» υπογράμμισε.

«Είμαστε σε συνθήκες covid-19, όχι σε συνθήκες νορμάλ. Κάποιοι δίνουν μάχες για να ζήσουν, πιέζεται το σύστημα υγείας» επανέλαβε, τονίζοντας την ανάγκη να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία, η κ. Παγώνη, ανέφερε ότι με τον τρέχοντα αριθμό των κρουσμάτων είναι εφικτή, ενώ αν ξεπεράσουν τα 1000, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν.

«Αν παραμείνουμε με αυτό τον αριθμό των κρουσμάτων, θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία γιατί πρέπει να ανοίξουν» υπογράμμισε.

Τέλος, πρότεινε τη διενέργεια τεστ σε μαθητές και καθηγητές.

«Αν γίνει τεστ σε μαθητές και καθηγητές περιορίζουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Γιατί οι ασυμπτωματικοί θα ελέγχονται και όταν μεταδίδονται θα έχουμε γρήγορη ιχνηλάτηση. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και η Γ’ Λυκείου» είπε.

«Από τα σχολεία δεν περιμένουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Γιατί ελέγχεται η κατάσταση με τεστ σε μαθητές και καθηγητές» συμπλήρωσε προτείνοντας την διενέργεια τεστ σε μαθητές και καθηγητές γυμνασίων και λυκείων και στους δασκάλους των δημοτικών.

Σαρηγιάννης – Δημόπουλος στον ANT1

Για το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ.Σαρηγιάννης.

Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Τέλος, εξήγησε πως εγκρίθηκε η χρήση της πατέντας του εμβολίου και από άλλες εταιρείες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα γίνει και στην περίπτωση της γαλλικής Sanofi, που θα συμβάλει στην παραγωγή του εμβολίου της Pfizer. «Πρόκειται για έκτακτη συνθήκη» είπε ο Α.Δημόπουλος καταλήγοντας ότι, «πρέπει να υπάρξουν εμβόλια σε όλο τον κόσμο» ώστε να νικηθεί η πανδημία.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ANT1NEWS,GR/MEGATV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ