Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

ALERT για τις τηλεφωνικές απάτες: Αναβιώνουν οι “επιτήδειοι” που αποσπάνε χρήματα κυρίως από ηλικιωμένους – Προσποιούνται πως τα παιδιά τους είχαν ατύχημα και πρέπει να χειρουργηθούν

Μέσα σε λίγα 24ωρα η αστυνομία εντόπισε άτομα, που συμμετείχαν σε εγκληματικές οργανώσεις και είχαν κατορθώσει να εξαπατήσουν αρκετούς πολίτες με οικονομικό όφελος εκατοντάδων ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ALERT για τις τηλεφωνικές απάτες: Αναβιώνουν οι “επιτήδειοι” που αποσπάνε χρήματα κυρίως από ηλικιωμένους – Προσποιούνται πως τα παιδιά τους είχαν ατύχημα και πρέπει να χειρουργηθούν freepik

Σε αλλεπάλληλες συλλήψεις προχώρησε τα τελευταία 24ωρα η ΕΛΑΣ για άτομα που τηλεφωνούσαν και παρουσιάζονταν συνήθως ως γιατροί ή φίλοι, ζητώντας χρήματα για να προχωρήσουν σε χειρουργεία των παιδιών τους που δήθεν είχαν τραυματιστεί.

Για όλους τους συλληφθέντες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες και θα οδηγηθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Ωστόσο, η νέα έξαρση του φαινομένου προβληματίζει τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες συνιστούν σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να επιβεβαιώνουν με κάθε τρόπο όσα τους αναφέρονται και σε κάθε περίπτωση να μην δίνουν χρήματα σε αγνώστους.

Μία νέα σύλληψη έγινε την Τετάρτη από την υποδιεύθυνση ασφάλειας Ιωαννίνων. Ειδικότερα, αλλοδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη λίγη ώρα αφού παρέλαβε από ηλικιωμένη 14.000 ευρώ ως ιατρικά έξοδα για δήθεν ατύχημα του γιού της. ALERT για τις τηλεφωνικές απάτες με το κόλπο του τροχαίου συγγενούς

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρες απάτης κατ’ εξακολούθηση. Από την αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι η συλληφθείσα λειτουργούσε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης με έδρα χώρα του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες.

Ειδικότερα, ως προς τη δομή και τη δράση της οργάνωσης, αρχηγικό ρόλο είχε αλλοδαπός ο οποίος πραγματοποιούσε από τη χώρα του αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες στη χώρα μας παριστάνοντας το γιατρό και απαιτούσε την άμεση καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για την κάλυψη εξόδων εγχείρησης στενών συγγενικών τους προσώπων λόγω δήθεν ατυχήματος που είχαν.

Δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, άντρας και γυναίκα, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων παρίσταναν κατά περίπτωση τους συγγενείς των υποψήφιων θυμάτων και εκλιπαρούσαν για την καταβολή των χρημάτων. Άλλα μέλη της οργάνωσης, όπως η συλληφθείσα, βρισκόμενα στη χώρα μας είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», παραλαμβάνοντας τα χρήματα από τους παθόντες.

Όπως προέκυψε από διερεύνηση των καταγγελιών μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν αποπειραθεί  μόνον κατά τη χθεσινή ημέρα να εξαπατήσουν πολίτες, προσδοκώντας να εισπράξουν 120.000 ευρώ από αυτούς.

Ακόμη, προέκυψε ότι κατά τον τελευταίο μήνα, αστυνομικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας είχαν ταυτοποιήσει τα στοιχεία της συλληφθείσας αλλά και άλλων μελών – «εισπρακτόρων», τα οποία με την ίδια μέθοδο είχαν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 19.900 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 9.000 ευρώ από ηλικιωμένη στα Τρίκαλα, τα οποία εισέπραξε η συλληφθείσα,
  • 8.400 ευρώ από τρεις ηλικιωμένες στην περιοχή των Φερών Αλεξανδρούπολης, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης,
  • 2.500 ευρώ από ηλικιωμένη στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης.
ALERT για τις τηλεφωνικές απάτες με το κόλπο του τροχαίου συγγενούς

Ορμώμενη από τα Ιωάννινα και άλλη εγκληματική οργάνωση

Με τη μέθοδο του δήθεν ατυχήματος στενού συγγενικού προσώπου και της άμεσης ανάγκης χρημάτων για την εγχείρησή τους, είχαν εντοπιστεί μία ημέρα πριν από την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ιωαννίνων τα μέλη και άλλης οργάνωσης που επιχειρούσαν να «αλιεύσουν» θύματα μέσω τηλεφώνου

Χαρακτηριστικό είναι πως ισχυρίζονταν ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος ακρωτηριασμού αν δεν καταβληθούν τα χρήματα για την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης. Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη η «εισπράκτορας» της οργάνωσης, έχοντας μόλις παραλάβει από ανυποψίαστο πολίτη 12.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, σε τουλάχιστον 44 ανέρχονται οι περιπτώσεις που επιχείρησαν να αποσπάσουν χρήματα με συνολικό προσδοκώμενο όφελος 516.000 ευρώ. Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής σχετικά με άτομα που τους τηλεφωνούσαν και τους ενημέρωναν ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν υποστεί ατύχημα και απαιτούσαν χρήματα για τις ανάγκες της περίθαλψής τους.

Στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων αυτών, οι αστυνομικοί κατάφεραν μεθοδικά να φτάσουν στα «ίχνη» της κυκλώματος και να συλλάβουν το συγκεκριμένο άτομο την ώρα που παρέλαβε από τον ηλικιωμένο το χρηματικό ποσό των 12.200 ευρώ.

Αρχηγός της οργάνωσης τυγχάνει αλλοδαπός, ο οποίος έχοντας το ρόλο του «γιατρού», πραγματοποιούσε από χώρα του εξωτερικού όπου βρίσκονταν τηλεφωνικές κλήσεις -κυρίως σε ηλικιωμένους- και επιχειρούσε να τους πείσει ότι συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, λόγω σοβαρού ατυχήματος που είχε.

Μάλιστα, προκειμένου να εντείνει την πίεσή του, ισχυρίζονταν ότι αν δε δοθούν άμεσα τα χρήματα για την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ακρωτηριασμού μέλους του σώματος τού συγγενούς τους.

Αλλοδαπή, που βρίσκονταν μαζί με το αρχηγικό μέλος, είχε το ρόλο της «κόρης», εκλιπαρώντας το υποψήφιο θύμα, δήθεν πατέρα της, να παραδώσει άμεσα τα χρήματα για να μην ακρωτηριαστεί.

Η συλληφθείσα ήταν η «εισπράκτορας» της οργάνωσης, η οποία δρώντας υπό την καθοδήγηση του αρχηγικού μέλους, ήταν επιφορτισμένη να παραλαμβάνει τα χρήματα που τα άλλα μέλη της οργάνωσης θα έπειθαν τα θύματα να καταβάλουν. ALERT για τις τηλεφωνικές απάτες με το κόλπο του τροχαίου συγγενούς

Λεία 134.000 ευρώ μέσω τηλεφωνικής απάτης στην Αττική

Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε συλληφθεί 62χρονη αλλοδαπή μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες μέσω τηλεφώνου. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 2 μέλη της οργάνωσης, ενώ εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις απάτης με το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση να ανέρχεται στις 134.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού, από αστυνομικούς του Τ.Α. Αχαρνών η 62χρονη αλλοδαπή μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες μέσω τηλεφώνου.

Ειδικότερα, αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για περίπτωση απάτης μέσω τηλεφώνου που βρισκόταν σε εξέλιξη στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού και κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης, συνέλαβαν την 62χρονη σε καθορισμένο ραντεβού που είχε συμφωνήσει για να παραλάβει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ.

Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα χρυσαφικά, ενώ μετά από έρευνα στην οικία της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 κινητά τηλέφωνα, κάρτα sim και το χρηματικό ποσό των 1.090 ευρώ. Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. ALERT για τις τηλεφωνικές απάτες με το κόλπο του τροχαίου συγγενούς

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, για τη διάπραξη απατών μέσω τηλεφωνικής προσέγγισης των θυμάτων.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους και συστήνονταν ως γιατροί και με το πρόσχημα ότι το παιδί τους έχει τραυματισθεί σοβαρά και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα, τους ζητούσαν να καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ