Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

Αλέξης Τσίπρας: Ο ίδιος μπόρεσε να φύγει, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί χωρίς αυτόν; – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας αποτελεί με δική του επιλογή παρελθόν. Υπήρξε ηγετική προσωπικότητα, που έφερε το κόμμα στην κυβέρνηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ο ίδιος μπόρεσε να φύγει, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί χωρίς αυτόν; – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Για έναν κύκλο που κλείνει έκανε λόγο την Πέμπτη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας την παραίτησή του και το ερώτημα της επόμενης ημέρας είναι κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί χωρίς αυτόν.

«Παρέλαβα ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, έγινε το πρώτο αριστερό κόμμα της Ευρώπης που κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες», σημείωσε κατά την ανακοίνωση της απόφασής του στο Ζάππειο.

Ο ίδιος παρέλαβε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής από τον Αλέκο Αλαβάνο, όταν εν μέσω αντιδράσεων τον πρότεινε και κατήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 2015, λαμβάνοντας μάλιστα το εντυπωσιακό τότε ποσοστό άνω του 10%.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2018 ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει τη μακρά πορεία του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – τότε Συνασπισμού. Επικρατεί με άνεση στο Συνέδριο του κόμματος με ποσοστό 70,4% έναντι 20,4% του Φώτη Κουβέλη. Έκτοτε, μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουνίου, θα αποτελέσει τον μακροβιότερο πρόεδρο του κόμματος επί μία συνεχή 15ετία.

Και όχι μόνον. Θα είναι εκείνος που θα φέρει στο προσκήνιο την «πρώτη φορά Αριστερά», έχοντας επίσης στις περγαμηνές του πως είχε ήδη γίνει ο νεότερος πρόεδρος κόμματος από τη μεταπολίτευση.

Έτσι, στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη Βουλή με 4,6%, με τον Τσίπρα να εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά (στην Α΄ Αθηνών) και ταυτόχρονα -ομόφωνα- πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αλέξης Τσίπρας: Η εκτίναξη του κόμματος υπό την προεδρία του

Στις εκλογές του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 26,89%, ενώ το 2015 αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 36,3%. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που προέρχεται από την Αριστερά, μαζί βέβαια με τη σύμπραξη των ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου.

Το αποτέλεσμα με σύμπραξη Καμμένου θα επιβεβαιωθεί λίγους μήνες αργότερα. Είχαν βέβαια προηγηθεί οι εκλογές του 2012 όπου με το ποσοστό κοντά στο 17% πέτυχε ένα ρεκόρ για κόμμα της Αριστεράς δηλώνοντας τότε πως η επιτυχία οφείλεται σε μία «ειρηνική επανάσταση».

Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 26 Ιουνίου του 2015 με ερώτημα αν η Ελλάδα θα έπρεπε να δεχθεί το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα.

Εκεί στηρίζει το “ΟΧΙ” το οποίο και εγκρίνεται με ποσοστό 61,31%. Επτά μέρες αργότερα υπογράφει νέα συμφωνία με τους δανειστές, γεγονός που είχε καταγραφεί ως «κωλοτούμπα» Τσίπρα.

Πηγαίνει ξανά σε εκλογές μετά την εξέλιξη αυτή και τον Σεπτέμβριο του 2015 τις ξανακερδίζει και σχηματίζει νέα κυβέρνηση με εταίρο και πάλι τον Πάνο Καμμένο των ΑΝΕΛ.

Στις 17 Ιουνίου του 2018 υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών υπό την παρουσία των Τσίπρα και Ζάεφ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τον ελληνικό κοινοβούλιο, λίγες μέρες αργότερα.

Η «ηχηρή» ήττα για τον Αλέξη και τον ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο καμπανάκι σήμανε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του 2019, οπότε και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα η Ν.Δ. με τον Αλέξη Τσίπρα να παραδίδει τη σκυτάλη της διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά το γεγονός πως ο Τσίπρας επιβεβαιώνει την υπεροχή του με την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022 ως πρόεδρος του κόμματος από τη βάση των μελών, ακολουθούν – όπως όλα δείχνουν – μία σειρά λαθών στην αντιπολιτευτική του κόμματος που οδήγησε στην οδυνηρή ήττα τόσο του Μάιου και κυρίως του Ιουνίου.

Τι δεν κατάφερε η «πρώτη φορά Αριστερά»; Πρώτον, να αρθρώσει έναν ουσιαστικό και όχι καταγγελτικό, αντιπολιτευτικό λόγο έναντι των ήπιων τόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κομβικής σημασίας – όπως επισημαίνεται – αποτελεί και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατόρθωσε να αντιστοιχήσει τα ποσοστά του κόμματός του με τους εκπροσώπους της κοινωνίας, είτε αυτοί ήταν απλοί πολίτες, είτε κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες όμως εκπροσωπούν σημαντικά κομμάτια του δημόσιου βίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μία νέα σελίδα που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει. Ενδεικτικό είναι πως ορισμένα στελέχη του κόμματος σχολίασαν με φόντο την αποχώρηση Τσίπρα πως τώρα «θα φανεί ο ίσκιος του καθενός»…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ