Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Αλέξης Τσίπρας: “Αν ήμουν στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί” – ΒΙΝΤΕΟ

«Ο υιός του κ. Ντογιάκου ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Καραμανλή, του υπουργού που είχε τη βασική ευθύνη. Εγώ στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί». «Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: “Αν ήμουν στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί” – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στον απόηχο της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη παραχώρησε την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να γίνει μετωπική σύγκρουση τρένων» και παραδέχθηκε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει «το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί».

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε «ευθύνη» σε «κρίσιμες στιγμές» για «υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα». Παράλληλα, τόνισε και για τον καιρό που ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός ότι «με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί. Έχω αναλάβει τις ευθύνες μου σε πολλές περιπτώσεις».

«Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και εγώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα», είπε, αντιπαραβάλλοντας ότι στα Τέμπη είχαμε «ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να διορίσει μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη και με ταχύτητα το έργο της, γιατί 57 οικογένειες ζητούν δικαίωση», σχολίασε.

Τσίπρας: “Στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί”

Σε ερώτηση για το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπιστοσύνη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά πως στη θέση του θα είχε παραιτηθεί.

«Στον κ. Ντογιάκο είχα απόλυτη εμπιστοσύνη, πήγα και στο γραφείο του όπως θυμάστε, κάποιοι μου έλεγαν τότε ότι “ματαιοπονείς, γιατί το κάνεις αυτό;”, όταν χειριζόταν την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Ντογιάκος με διαβεβαίωσε τότε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγει η αλήθεια. Έκανε ό,τι μπορούσε για να μη βγει η αλήθεια. Αντί να διαλευκάνει την υπόθεση, προχωρούσε σε διώξεις αυτών που έβγαζαν διαρροές. Αντί να ανοίξει τους παρόχους όπου υπήρχαν τα πειστήρια του εγκλήματος, έφτιαξε ένα τείχος στην Ανεξάρτητη Αρχή και τον κ. Ράμμο για να μη μπορεί να ελέγξει».

«Το θέμα δεν είναι αν έχω εγώ εμπιστοσύνη αλλά αν έχει η κοινωνία. Ο υιός του κ. Ντογιάκου ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Καραμανλή, του υπουργού που είχε τη βασική ευθύνη. Εγώ στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί. Εάν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπάλληλος του υπουργού που σήμερα βρίσκεται στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας και αύριο στην κρίση της Δικαιοσύνης. Εδώ υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων. Σε ποια χώρα δεν θα είχε παραιτηθεί;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

“Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν αναγκαστική, γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή”

«Έχουμε έναν σιδηρόδρομο που έπρεπε από το 2003 να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ από την κυβέρνησή του ήταν «αναγκαστική, γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή».

«Είναι αδιανόητο, Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή γραμμή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η “διαπίστωση” του μέσου πολίτη είναι ότι το «κράτος το οποίο έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση της σύμβασης 717, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 -επί πρωθυπουργίας του- είχε υλοποιηθεί το 72% της εν λόγω σύμβασης.

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2023 -επί κυβέρνησης ΝΔ- είχε υλοποιηθεί το 77% της σύμβασης. «Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τέσσερα χρόνια;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: “Ο πρωθυπουργός οφείλει να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών”

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας πως πρέπει να ανακοινώσει ημερομηνίες εκλογών. «Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει ποια Κυριακή μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκλογές και οφείλει να πει, διότι αυτό το παιχνίδι με την πιο σημαντική διαδικασία της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει».

«Η οποία συζήτηση ότι θα γίνουν εκλογές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας. Εδώ η Τουρκία ξέρει εδώ και μήνες ότι θα γίνουν εκλογές στις 14 Μαΐου. Πιστεύω ότι και ο Μητσοτάκης έχει αυτή την ευθύνη για να πάμε σε πολιτισμένο κι όχι τοξικό διάλογο και να πάει ο ελληνικός λαός και οι πολίτες να κάνουν απερίσπαστοι το δημοκρατικό τους καθήκον», δήλωσε.

«Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια, από τα πιο δύσκολα με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε», τόνισε.

Γιάννης Οικονόμου: “Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές”

Τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «η κοινωνία απαιτεί αλήθειες χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές».

«Οι πολίτες θα περίμεναν σήμερα από τον κ. Τσίπρα που έχει κυβερνήσει, εκτός από κριτική να προβεί με γενναιότητα και εντιμότητα στη δέουσα και απαιτούμενη από το βάρος των περιστάσεων αυτοκριτική. Αντίθετα επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να κινηθεί στο μονοπάτι του χθες επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του κ. Σπίρτζη.

Μεγάλα κενά λόγια περί ευθύνης -με την οποία είπε ότι δεν έχει τσακωθεί- αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση για τις 7 παρατάσεις – καθυστερήσεις της επίμαχης σύμβασης στη διάρκεια της θητείας του.

Εμφάνισε στοιχεία για ένα ποσοστό δήθεν ολοκλήρωσης 68% συγχέοντας είτε σκόπιμα είτε από άγνοια πληρωμές με συστήματα που δήθεν λειτουργούσαν, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι το 2017 είχε παραδοθεί μόλις το 32% του φυσικού αντικειμένου, μεγάλο μέρος του οποίου στη συνέχεια έπρεπε να αντικατασταθεί. Ενώ από εκεί και μέχρι το 2019 απολύτως τίποτα.

Παρότι επιχείρησε μια βουτιά πολλές δεκαετίες πίσω για να μιλήσει για το κράτος, δεν είπε ούτε κουβέντα για την ανάγκη αξιολόγησης στο δημόσιο και την επιβεβλημένη ρήξη με λογικές ασυδοσίας και παλαιοσυνδικαλισμού, που επιχειρούν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος δέσμιο των χειρότερων εποχών του.

Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ