Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Νίκη των δικηγόρων στο άρθρο για τις εγκληματικές οργανώσεις – Δυνατότητα αναστολής της ποινής σε καταδίκη για πλημμέλημα (συμμορία)

Το επίμαχο άρθρο του 187 ΠΚ, έστελνε στις φυλακές χωρίς αναστολή τους καταδικασθέντες και για πλημμέλημα , γεγονός που έχει οδηγήσει σε αποχή τους δικηγόρους από τις δίκες για εγκληματικές οργανώσεις από τον Απρίλιο του 2022 και μέχρι και σήμερα. Ήδη τον περασμένο χρόνο (2022) είχαν αναβληθεί πάνω από 400 δίκες, όπως π.χ η δίκη για τη Folli Follie.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Νίκη των δικηγόρων στο άρθρο για τις εγκληματικές οργανώσεις – Δυνατότητα αναστολής της ποινής σε καταδίκη για πλημμέλημα (συμμορία) Freepik

Μια αναδίπλωση, που αναμενόταν εδώ και καιρό, και εντάσσεται όπως φαίνεται στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης , περιλαμβάνεται στις εκτεταμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Πρόκειται για την αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 όπως αυτή ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία. Η διάταξη είχε προφανώς στόχο να μειώσει την λεγόμενη “χαμηλή εγκληματικότητα της γειτονιάς”, όμως καταγγέλθηκε πανταχόθεν ως αντισυνταγματική, ως καταστρατήγηση του τεκμηρίου αθωότητας, δεδομένου ότι μπορούσε να οδηγηθεί στις φυλακές ένας κατάδικος για πλημμελήματα ενώ ένας κατάδικος για κακούργημα να παραμείνει ελεύθερος. Μάλιστα οι δικηγορικοί σύλλογοι κατήλθαν σε αποχή από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων, που αφορούν δίκες με αντικείμενο εγκληματική οργάνωση η οποία έχει εκταθεί από τον Απρίλιο του 2022 έως την 15η Σεπτεμβρίου του 2023. Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης, μάλιστα προ μηνών ειχε σχεδιαστεί σχετική τροπολογία ή οποία όμως τελικώς “μπλοκαρίστηκε”.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Αναβολές και αναταραχή 

Η διάταξη προκάλεσε αναταράξεις στη Δικαιοσύνη καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας Εφετών, μόνο το 2022 αναβλήθηκαν πάνω από 400 δίκες για εγκληματική οργάνωση (και υποθέσεις πλημμεληματικής συμμορίας)

-Οι υποθέσεις αυτές έχουν από 50 – 220 κατηγορουμένους και οι μάρτυρες (υπάρχει υπόθεση που) φτάνουν τους 350.

-Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, ναρκωτικά, απάτες, πλαστογραφίες, παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών και σειρά άλλων σοβαρών αδικημάτων. Μεταξύ αυτών π.χ η υπόθεση της Folli Follie.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 , την τροποποίηση της οποίας ζητούσαν επισταμένως οι δικηγόροι, αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

freepik

Η αλλαγή 

Όπως προαναφέρθηκε παρότι με τη σύμφωνη γνώμη κορυφαίων δικαστών επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα τον Δεκέμβριο του 2022 συντάχθηκε τροποποίηση της εν λόγω διάταξης, η ψήφισή της μπλοκαρίστηκε. Τώρα όμως σχεδιάζεται, στην ίδια μορφή, η διάταξη και αναμένεται να εισαχθεί ως εξής:

Άρθρο 187 παρ. 6: “Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, εκτός αν το δικαστήριο, σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παρ.3 και τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα τα οποία επισύρουν πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές, κρίνει με ειδική αιτιολογία πως η ανασταλτική δύναμη της έφεσης, πρέπει να χορηγηθεί. Στην τελευταία περίπτωση επιβάλλονται υποχρεωτικά οι κατάλληλοι περιοριστικοί όροι”.

Όπως σχολιάζει ο ποινικολόγος Κων/νος Γώγος, “διατηρείται δηλαδή η μη χορήγηση αναστολής τόσο στην ποινή όσο και στην έφεση για την κακουργηματική μορφή. Η διαφοροποίηση γίνεται μόνον για το αδίκημα της συμμορίας, ήτοι την πλημμεληματική μορφή του αδικήματος. Ας μη λησμονούμε ότι για τις συγκεκριμένες διατάξεις το Δικηγορικό Σώμα έχει ακόμα αποχή έως και 15 Σεπτεμβρίου”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ