Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Αλλαγές στους Κώδικες: Πρόστιμο από 500- 10.000 ευρώ σε δικηγόρους που διαταράσσουν τη συνεδρίαση ή προσβάλλουν μέλη του δικαστηρίου

Στις αλλαγές των κωδίκων προστίθενται βαριά πρόστιμα για ακραίες συμπεριφορές δικηγόρων στα ακροατήρια κατά μελών του δικαστηρίου. Ήδη προβλέπεται ότι για περιπτώσεις θορύβου ή ανυπακοής από άλλο διάδικο ή πρόσωπο οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν χρηματικές ποινές από 50-100 ευρώ, ή αποβολή, ή κράτηση έως 24 ωρών!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλλαγές στους Κώδικες: Πρόστιμο από 500- 10.000 ευρώ σε δικηγόρους που διαταράσσουν τη συνεδρίαση ή προσβάλλουν μέλη του δικαστηρίου FREEPIK

Βαριά πρόστιμα θα καλούνται να πληρώνουν οι δικηγόροι που κατά την κρίση του δικαστηρίου διαταράσσουν την συνεδρίαση ή επιδεικνύουν προσβλητική συμπεριφορά σε μέλος της σύνθεσης ! Αυτό προβλέπει η αλλαγή η οποία σχεδιάζεται στο άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχετικά με τις κυρώσεις για τον “θόρυβο και την ανυπακοή” στο ακροατήριο των δικαστηρίων. Η αλλαγή αυτή, ενταγμένη σε ένα γενικότερο πλαίσιο σαρωτικών (άνω των 60) αλλαγών στους Κώδικες που εγκρίθηκαν ήδη απο το Υπουργικό Συμβούλιο, προφανώς απευθύνεται σε συμπεριφορές δικηγόρων που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες ήταν ακραίες και προσβλητικές. Ταυτόχρονα όμως στοχοποιούν σε ένα ακόμα επίπεδο τους δικηγόρους αφού καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για ακόμα μια περίπτωση, πέραν του παραβόλου (αναβολόσημο) για τις περιπτώσεις αναβολής όταν έχουν κι άλλο δικαστήριο να παραβρεθούν.

Η αλλαγή 

Το άρθρο 336 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχεδιάζεται να αλλάξει όσον αφορά την κύρωση για τους δικηγόρους, αφού προβλέπει ήδη πως για περιπτώσεις θορύβου ή ανυπακοής από άλλο διάδικο ή πρόσωπο οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν χρηματικές ποινές από 50-100 ευρώ, ή αποβολή, ή κράτηση έως 24 ωρών! Η κύρωση αυτή αφορά βέβαια τους άλλους διαδίκους κι όχι τους δικηγόρους, οι οποίοι (δικηγόροι) υπόκεινται μόνο σε πειθαρχικές ποινές. Έτσι προστίθεται εδάφιο σύμφωνα με το οποίο “το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει κατά του συνηγόρου που δημιουργεί θόρυβο ή δείχνει ανυπακοή σε μέτρα που αποφασίστηκαν μόνο τις πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 142 παρ. 1 περιπτώσεις α και β και σε κάθε περίπτωση διατάραξης της συνεδρίασης ή προσβλητικής συμπεριφοράς κατά του δικαστηρίου ή μέλους του, της περίπτωσης γ του κώδικα δικηγόρων”.

Η περίπτωση α του Κώδικα Δικηγόρων αφορά σύσταση, η περίπτωση β επίπληξη και η περίπτωση γ το πρόστιμο από πεντακόσια (500) μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Πρόστιμα σε δικηγόρους για διατάραξη δίκης

Freepik

Εν ολίγοις ο δικηγόρος που διαταράσσει τη συνεδρίαση ή επιδεικνύει προσβλητική συμπεριφορά κατά του δικαστηρίου ή μέλους του τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσια (500) μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ! 

Το άρθρο 

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr η διατύπωση του άρθρου 336 σχεδιάζεται ως εξής:

«Άρθρο 336. – Θόρυβος και ανυπακοή.

  1. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο δημιουργηθεί θόρυβος ή εκδηλωθεί ανυπακοή σε μέτρα που αποφασίστηκαν ή σε διαταγές που δόθηκαν, ο διευθύνων τη συζήτηση έχει την διακριτική ευχέρεια να επιβάλει στον υπαίτιο, ύστερα από ακρόασή του, είτε χρηματική ποινή 50 έως 100 ευρώ, είτε αποβολή από το ακροατήριο, είτε κράτηση έως 24 ωρών.
  2. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει κατά του συνηγόρου που δημιουργεί θόρυβο ή δείχνει ανυπακοή σε μέτρα που αποφασίστηκαν μόνο τις πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 142 παρ. 1 περιπτώσεις α και β και σε κάθε περίπτωση διατάραξης της συνεδρίασης ή προσβλητικής συμπεριφοράς κατά του δικαστηρίου ή μέλους του, της περίπτωσης γ του κώδικα δικηγόρων. Αν απαγγελθεί πειθαρχική κατηγορία κατά του συνηγόρου, γίνεται αμέσως σύντομη διακοπή της συνεδρίασης, για να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.
  1. Την αστυνομική εξουσία της παρ. 1 την ασκεί κατά τη διάρκεια της διακοπής της συνεδρίασης ο εισαγγελέας, αν παρευρίσκεται στην αίθουσα των συνεδριάσεων.».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ