Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Άλλη μία ευρώ – παραπομπή της Ελλάδας: Στο στόχαστρο η κακή ποιότητα του αέρα στην Αθήνα

Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου οδηγούν τη χώρα σε μία νέα ευρωπαϊκή δικαστική περιπέτεια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άλλη μία ευρώ – παραπομπή της Ελλάδας: Στο στόχαστρο η κακή ποιότητα του αέρα στην Αθήνα

Η κακή ποιότητα του αέρα στην Αθήνα έφερε μία νέα «καμπάνα» από τις ευρωπαϊκές αρχές για τη χώρα. Η Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων μηνών για το ίδιο θέμα – είχε προηγηθεί τον Απρίλιο παραπομπή για τους ρύπους στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Ελλάδα καταγράφει συνεχώς και σταθερά υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής NO2 στην Αθήνα. Επίσης, δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς και, επομένως, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Στο στόχαστρο η κακή ποιότητα του αέρα σε Αθήνα

Όπως επισημαίνεται, το διοξείδιο του αζώτου εκπέμπεται κυρίως από δραστηριότητες όπως η οδική κυκλοφορία –ιδίως των πετρελαιοκίνητων οχημάτων– και η βιομηχανία. Η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο των πνευμόνων.

Τον Απρίλιο η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο γιατί απέτυχε να αντιμετωπίσει τη σημαντική ρύπανση από αιωρούμενα μικροσωματίδια στη Θεσσαλονίκη το 2005-2019 (με την εξαίρεση ενός έτους), παραβιάζοντας έτσι την οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Στο στόχαστρο η κακή ποιότητα του αέρα σε Αθήνα

Σημειώνεται δε ότι από το 2017 ο αριθμός των ημερών στις οποίες τα μικροσωματίδια ξεπέρασαν τις οριακές τιμές είχε αυξηθεί. Οι απαντήσεις των ελληνικών αρχών δεν ικανοποίησαν την Επιτροπή – μάλιστα το επιχείρημα των ελληνικών αρχών ότι μεγάλο μέρος της ρύπανσης οφείλεται στη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα απορρίφθηκε, καθώς «οι υπερβάσεις παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη ακόμη και μετά την αφαίρεση της συμβολής των φυσικών πηγών (π.χ. σκόνη Σαχάρας)».

Η κοινοτική νομοθεσία θέτει συγκεκριμένα όρια για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αλλά και την υποχρέωση εφαρμογής σχεδίων για τη διασφάλισή της, καθώς 400.000 θάνατοι στην Ε.Ε. ετησίως αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πηγή: kathimerini. gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ