Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Αμερικανός δικαστής ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την έρευνα του Τραμπ – Αντιρρήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει μια επεξεργασμένη εκδοχή της ένορκης βεβαίωσης υπό σφραγίδα έως το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αμερικανός δικαστής ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την έρευνα του Τραμπ – Αντιρρήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης unsplash

Αμερικανός δικαστής δήλωσε την Πέμπτη ότι τείνει προς τη δημοσιοποίηση ορισμένων από τα στοιχεία που παρουσίασε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να δικαιολογήσει την έρευνά του στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα, σε μια υπόθεση που φέρνει αντιμέτωπους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Παρά τις αντιρρήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Αμερικανός δικαστής Bruce Reinhart δήλωσε ότι πιστεύει ότι “υπάρχουν τμήματα της ένορκης βεβαίωσης που θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν”, αναφερόμενος στην ένορκη βεβαίωση που εκθέτει τα στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους υπήρχε πιθανή αιτία να γίνει έρευνα στο θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ.

Διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει μια επεξεργασμένη εκδοχή της ένορκης βεβαίωσης υπό σφραγίδα έως το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης, αλλά δήλωσε ότι θα δοθεί στους εισαγγελείς η δυνατότητα να ασκήσουν έφεση εάν δεν συμφωνούν με την προτεινόμενη εκδοχή του.

Η εντολή του Ράινχαρτ φάνηκε να σηματοδοτεί μια νίκη για τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία εμφανίστηκαν την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Γουέστ Παλμ Μπιτς για να πείσουν τον δικαστή ότι το δημόσιο συμφέρον για την ένορκη βεβαίωση αντισταθμίζει τα οφέλη από τη διατήρησή της σε σφραγισμένη μορφή.

Η έρευνα σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση σε μία από τις πολλές ομοσπονδιακές και πολιτειακές έρευνες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ από την εποχή που ήταν στο αξίωμα και στην ιδιωτική του επιχείρηση. Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024, αλλά δεν έχει δεσμευτεί.

Ευλογιά των πιθήκων ΗΠΑ

unsplash

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιτίθεται στη δημοσιοποίηση της ένορκης βεβαίωσης του Μαρ-α-Λάγκο, ακόμη και σε επεξεργασμένη μορφή.

Ο Τζέι Μπρατ, επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας και ελέγχου εξαγωγών του υπουργείου, δήλωσε στον δικαστή την Πέμπτη ότι η δημοσιοποίηση της ένορκης βεβαίωσης δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, διότι θα μπορούσε να βλάψει την εν εξελίξει έρευνα, την οποία περιέγραψε ότι βρίσκεται ακόμη σε “πρώιμο” στάδιο και περιλαμβάνει εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό των ενόρκων.

“Υπάρχει ένα άλλο δημόσιο συμφέρον που διακυβεύεται και αυτό είναι το δημόσιο συμφέρον να μπορούν οι ποινικές έρευνες να προχωρήσουν ανεμπόδιστα”, είπε.

Η έρευνα, η οποία εγκρίθηκε από τον Ράινχαρτ στις 5 Αυγούστου, εντάσσεται στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας για το αν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα έγγραφα όταν εγκατέλειψε το αξίωμά του τον Ιανουάριο του 2021, αφού έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά παραβιάσεις τριών νόμων, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης του νόμου περί κατασκοπείας που απαγορεύει την κατοχή πληροφοριών εθνικής άμυνας και ενός άλλου νόμου που καθιστά έγκλημα την εν γνώσει καταστροφή, απόκρυψη ή παραποίηση αρχείων με σκοπό την παρεμπόδιση έρευνας.

Οι δικηγόροι πολλών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, του εκδότη της Wall Street Journal, του ABC News και του NBC News, δήλωσαν την Πέμπτη στον Reinhart ότι το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει και η ιστορική σημασία της έρευνας υπερτερούν των όποιων επιχειρημάτων για τη διατήρηση των αρχείων σε σφραγισμένο φάκελο.

“Το κοινό δεν θα μπορούσε να έχει πιο επιτακτικό συμφέρον να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια σε αυτό το γεγονός”, δήλωσε ο Charles Tobin, ένας από τους δικηγόρους που υποστήριξαν τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης.

Ο Τραμπ έχει κάνει ηχηρές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας το δικαστήριο να αποσφραγίσει τη μη επεξεργασμένη έκδοση.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του δεν έχουν καταθέσει κανένα τέτοιο αίτημα στο δικαστήριο με αίτημα να αποσφραγιστούν τα αρχεία, τα οποία είναι πιθανό να περιέχουν επιβλαβείς πληροφορίες για τον Τραμπ.

Η Κριστίνα Μπομπ, η δικηγόρος του Τραμπ που υπέγραψε το υλικό του εντάλματος την ημέρα της έρευνας της 8ης Αυγούστου, εμφανίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου την Πέμπτη για να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο πρώην πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η έρευνα είχε πολιτικά κίνητρα και ο γιος του Έρικ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι ο πατέρας του σκοπεύει να δημοσιοποιήσει την κασέτα παρακολούθησης που δείχνει το FBI να ψάχνει το Μαρ-α-Λάγκο “την κατάλληλη στιγμή”.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τραμπ προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί τις ενέργειές του, λέγοντας χωρίς να προσκομίσει στοιχεία ότι είχε μόνιμη εντολή να αποχαρακτηρίσει τα εν λόγω έγγραφα.

Ωστόσο, κανένας από τους τρεις νόμους που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ένταλμα έρευνας δεν απαιτεί την απόδειξη ότι τα έγγραφα ήταν πράγματι διαβαθμισμένα.

Οι απειλές κατά των πρακτόρων του FBI έχουν αυξηθεί μετά την επιδρομή.

Στο Οχάιο την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία πυροβόλησε έναν ένοπλο άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει ένα κτίριο του FBI. Ένας δεύτερος άνδρας στην Πενσυλβάνια, εν τω μεταξύ, κατηγορήθηκε έκτοτε για απειλές κατά πρακτόρων του FBI.

Ο Μπρατ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δύο πράκτορες των οποίων τα ονόματα εμφανίζονταν σε αντίγραφο του μη επεξεργασμένου εντάλματος που διέρρευσε, έχουν επίσης λάβει από τότε απειλές.

Επιπλέον, είπε, η υπηρεσία “ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια των μαρτύρων στην υπόθεση”.

Ο Ράινχαρτ αντιμετώπισε επίσης καταιγισμό επικρίσεων από τους υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι επιτέθηκαν δημοσίως στην απόφασή του να εγκρίνει το ένταλμα έρευνας.

Η ρητορική του Τραμπ κατά του FBI έχει πιάσει τόπο στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, το 54% των οποίων δηλώνει ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου συμπεριφέρθηκαν ανεύθυνα στην υπόθεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Το FBI κατέσχεσε κιβώτια που περιείχαν 11 σειρές διαβαθμισμένου υλικού στο Μαρ-α-Λάγκο, ορισμένα από τα οποία είχαν την ένδειξη “άκρως απόρρητο” – το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης που προορίζεται για τις πιο στενά φυλασσόμενες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τέτοια έγγραφα συνήθως φυλάσσονται συνήθως σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια.

Ο Ράινχαρτ έκανε επίσης δεκτό την Πέμπτη ένα αίτημα για την αποσφράγιση διαδικαστικών αρχείων που συνδέονται με το ένταλμα, συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού φύλλου και της αίτησης της κυβέρνησης για τη σφράγιση του εντάλματος. Το συνοδευτικό φύλλο ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά την “εσκεμμένη” διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας, καθώς και την απόκρυψη ή την αφαίρεση κυβερνητικών αρχείων και την παρεμπόδιση ομοσπονδιακής έρευνας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ