Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Άμεση στήριξη των πληγέντων – Τα 5 κυβερνητικά μέτρα για ταχεία αποζημίωση και αποκατάσταση ζημιών

Ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να προωθηθούν το ταχύτερο δυνατόν πρωτοβουλίες για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ελήφθησαν στη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άμεση στήριξη των πληγέντων – Τα 5 κυβερνητικά μέτρα για ταχεία αποζημίωση και αποκατάσταση ζημιών

Για διαδικασίες άμεσες, απολύτως υποστηρικτικές ώστε να υπάρξει άμεση στήριξη αφενός δίπλα στους πληγέντες, αφετέρου να κοιτάξουμε οι περιοχές να επουλώσουν το ταχύτερο δυνατό τις πληγές τους και τρίτον τη διασφάλιση με κάθε τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος που έχει καταστραφεί, του δασικού πλούτου που χάθηκε.

Αυτό υπήρξε το τρίπτυχο που περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο των άμεσων ενεργειών που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Αυτό αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Βορίδη προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Οι βασικοί άξονες δράσεις αφορούν την κοινωνική προστασία,  την στεγαστική συνδρομή και αποκατάσταση των υποδομών, την οικονομική ενίσχυσης και φοροελαφρύνσεις, την στήριξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθώς και την αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι 5 άξονες δράσης

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες δράσης, προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα ανά υπουργείο:

Υπουργείο Εσωτερικών

 • Άμεση καταβολή του ποσού των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής.
 • Άμεση καταβολή μίας πρώτης χρηματοδότησης με το ποσό των 180.000 ευρώ το οποίο θα  διοχετευτεί στους πληγέντες και θα κατανεμηθεί ως εξής:

–        90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών,

–        60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς

–        30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

 • Άμεση χορήγηση στεγαστικής συνδρομής έπειτα από σχετική αυτοψία που θα διενεργηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια.
 • Άμεση χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους πληγέντες που έχουν μείνει άστεγοι.

Υπουργείο Οικονομικών

 • Απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.
 • Άμεση επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.
 • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 • Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων.
 • Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 • Άμεση αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ των απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί σε μελισσοσμήνη, ζωικό κεφάλαιο και στις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και στις καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά.
 • Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας που καταβάλλεται και σε πνεύμα κατανόησης, αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να αποζημιωθούν ακόμα και οι παραγωγοί που δεν είχαν ασφαλισμένο το φυτικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 • Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες.
 • Άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης. Όπου η φυσική αναγέννηση δεν είναι δυνατή, οι εκτάσεις εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
 • Άμεση δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Για το λόγο αυτό άμεσα χρηματοδοτούνται τα δασαρχεία για αντιπλημμυρικές μελέτες και αντιδιαβρωτικά έργα.

Τι δήλωσαν μετά τη σύσκεψη

Την άμεση ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να δοθεί το ταχύτερο δυνατό η στήριξη στους πληγέντες, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης εξήρε τη συνδρομή τους πυροσβεστικού σώματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές και στον περιορισμό των υλικών ζημιών και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα σταθεί αρωγός στο πλευρό όλων των ανθρώπων που επλήγησαν, μέσω κυρίως της χρηματοδότησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα 5 κυβερνητικά μέτρα για ταχεία αποζημίωση και αποκατάσταση ζημιών

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε, με τη σειρά τους, όλους όσοι επιχείρησαν στο πεδίο για την οριοθέτηση και κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς και τους εθελοντές που προσέφεραν στέγη σε κατοίκους που είχαν πληγεί, αλλά και βοήθησαν στη διάσωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων από τις φλόγες.  Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωράει τάχιστα στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, που αφορά στην κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς στην αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την πρώτη άμεση χορήγηση 180.000 ευρώ στους τρεις πληγέντες δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής:  90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς και 30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου. Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, θα ακολουθήσει η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων για την αποστολή τεχνικών δελτίων και για τα υπόλοιπα χρήματα, προκειμένου η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Βασικός μας γνώμονας είναι η ταχύτητα. Θα είμαστε δίπλα στους δήμους, την περιφέρεια και τους κατοίκους για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστεί», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το οποίο θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. «Από τον «Ιανό» και μετά, έχουμε πλέον μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αίρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κινούμε άμεσα τις διαδικασίες, εκεί όπου προηγουμένως απαιτούνταν ακόμα και χρόνια -σε κάποιες περιπτώσεις- μέχρι να ολοκληρωθούν», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχωρά, άμεσα, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης, καθώς και στη δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες, ενώ άμεσα χρηματοδοτούνται τα δασαρχεία για αντιπλημμυρικές μελέτες και αντιδιαβρωτικά έργα.

Άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομική στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Όπως επισημάνθηκε, δε, καθώς επίκειται η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ, επισπεύδεται η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή για όλους όσοι έχουν πληγεί. «Έχουμε διαμορφώσει ένα συμπαγές πλαίσιο κρατικής αρωγής και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σύντομα ορατό», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί, με ταχείες διαδικασίες, τη στεγαστική συνδρομή προς τους πληγέντες, καθώς και την επιδότηση ενοικίου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που υπέστησαν καταστροφές. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, συνεργεία και μηχανικοί του Υπουργείου βρίσκονται, ήδη, στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε κατοικίες και κτήρια. «Διαθέτουμε την εμπειρία, το σύστημα έχει δουλέψει και σε άλλες καταστροφές. Γνωρίζουμε, ακριβώς, τι πρέπει να κάνουμε για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και ο Δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ