Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021

Ανάχωμα στους πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών βάζουν οι δικηγόροι – Θα απέχουν από τις διαδικασίες

«Αδειανό πουκάμισο» η πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού καταγγέλλει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Δεν έχουν εκδοθεί ερμηνευτικές αποφάσεις και σύσταση του αρμόδιου φορέα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανάχωμα στους πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών βάζουν οι δικηγόροι – Θα απέχουν από τις διαδικασίες

Σε αποχή από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών προχωρούν οι δικηγόροι.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που εδώ και καιρό έχει επισημάνει τα προβλήματα με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου και τον κίνδυνο να προχωρήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών.

Όπως υπογραμμίζει η Ολομέλεια, οι προβλέψεις του πτωχευτικού στερούν κάθε προστασία και αφήνουν ακάλυπτα τα ευάλωτα νοικοκυριά και επαναλαμβάνει την ανάγκη αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για την κατηγορία αυτή.

Δεδομένου, όμως, ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία τους, η Ολομέλεια κάλεσε τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των δικηγόρων-μελών τους από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Αναλυτικά η απόφαση της Ολομέλειας

Η Ολομέλεια, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν την λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους, στο πλαίσιο της διευθέτησης των οφειλών τους και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Με την εφαρμογή του Πτωχευτικού νόμου, επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί «Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» και η σχετική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι σήμερα «αδειανό πουκάμισο».

Οι άνω εξελίξεις στερούν πλέον κάθε προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και τους αφήνουν παντελώς εκτεθειμένους στα συμφέροντα των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).

Η Ολομέλεια κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών νομοθετικώς και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που δημιουργούνται, η Ολομέλεια καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των δικηγόρων-μελών τους από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, σύμφωνα με το ειδικότερο πλαίσιο που θα καθορίσει η Συντονιστική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ