Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Αναδίπλωση Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία μόνο τεχνικές συζητήσεις – Τι απαντά η Αθήνα σε νέα επίθεση Τσαβούσογλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αναδίπλωση Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία μόνο τεχνικές συζητήσεις – Τι απαντά η Αθήνα σε νέα επίθεση Τσαβούσογλου

Σε αναδιατύπωση της χθεσινής επίσημης δήλωσής του προχώρησε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ομολογώντας ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μηχανισμούς στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο, μολονότι έχουν υπάρξει επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για το ζήτημα της δηλητηρίασης του ηγέτη της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο κ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε το ζήτημα της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:

“Όσον αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά τις επαφές μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο Σύμμαχοι έχουν συναντηθεί εδώ για συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Στόχος αυτών των συνομιλιών είναι η δημιουργία μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης – απεμπλοκής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνία μέχρι στιγμής επί αυτών των μηχανισμών δεν έχει επιτευχθεί. Πρόκειται για συνομιλίες σε ΤΕΧΝΙΚΟ επίπεδο (σ.σ. ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε τον όρο) και όχι διαπραγματεύσεις επί συνοριακών διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και γι’ αυτό αποτελούν συμπληρωματικό στοιχείο και δεν υποκαθιστούν την προσπάθεια πολιτικής μεσολάβησης εκ μέρους της Γερμανίας με στόχο την αποκλιμάκωση.

Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοί και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα διαπραγματεύσεων για ζητήματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια”, πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Σε ερώτηση που του έγινε για το θέμα από δημοσιογράφο της γερμανικής FAZ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες έως τώρα διεξάγονται σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ και επέμεινε στον διαχωρισμό των συγκεκριμένων συζητήσεων, που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη γερμανική πρωτοβουλία που, όπως είπε, έχει ως στόχο να αντιμετωπιστεί το “υποκείμενο πρόβλημα” των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας για τα όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή. “Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται ενεργά σε αυτές τις τελευταίες προσπάθειες, των οποίων ηγείται η Γερμανία, ωστόσο τις υποστηρίζει”, πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου – Τι απαντά η Αθήνα

Πριν τις νέες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ είχε προηγηθεί νέα επίθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα ο οποίος ανέφερε πως οι Έλληνες “ψεύδονται” για το ζήτημα της διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ, και με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι “δεν είναι υπέρ του διαλόγου”.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, σχολιάζοντας τη νέα επίθεση Τσαβούσογλου, τόνιζαν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως “συνομιλίες” μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ