Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022

Ανάκληση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για το άσυλο ζητά η ΕΕΔΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανάκληση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για το άσυλο ζητά η ΕΕΔΑ

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) καλεί την ελληνική κυβέρνηση να άρει την απόφαση αναστολής καταγραφών αιτημάτων ασύλου και αυτόματης επιστροφής των νεοεισερχόμενων στις χώρες προορισμού.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑ αναφέρει ότι το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο και η απαγόρευση επαναπροώθησης «αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα τόσο του προσφυγικού δικαίου όσο και των οικουμενικών Αρχών της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, πάνω στα οποία η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή κοινότητα έχουν οικοδομηθεί».

Προσθέτει ότι «δεν προβλέπονται ρήτρες παρέκκλισης από την εφαρμογή των ανωτέρων κειμένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η εθνική ασφάλεια και η δημόσια υγεία».

Η Εθνική Επιτροπή ζητάει, επίσης, από την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα και να διασφαλίσει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Καλεί τους εκπροσώπους των εθνικών και τοπικών Αρχών να επιδείξουν πνεύμα σύνεσης και ομοψυχίας εγκαταλείποντας ρητορικές «που διεγείρουν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά».

Ακόμα, ζητάει από την ελληνική αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να διερευνήσουν τις καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικές ομάδες και για ρατσιστικές επιθέσεις από ομάδες κατά νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, εργαζομένων σε ΜΚΟ και δημοσιογράφων.

Τέλος, χαρακτηρίζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας «κενό γράμμα, καθώς στην πράξη αποδείχτηκε ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική και καταλυτικός παράγοντας στην περιστολή δικαιωμάτων» των αιτούντων άσυλο και των κατοίκων των νησιών και για τον λόγο αυτό καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επανεξετάσουν συνολικά την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου αναγνωρίζοντας την de facto κατάργηση της Κοινής Δήλωσης και προχωρώντας στην αναμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ