Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Αναμονή από 1 έως 4 μήνες για πιστοποιητικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών: Εκκρεμούν 17.979 – Ποια αφορά και γιατί αυξάνεται η καθυστέρηση

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τους χρόνους έκδοσης πιστοποιητικών ηλεκτρονικής μορφής στο Πρωτοδικείο Αθηνών - 332 κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων επιτείνουν το πρόβλημα, αφού διαρκώς αυξάνεται ο χρόνος αναμονής και από 2,5 μήνες η παλαιότερη εκκρεμότητα κατάθεσης, έφτασε στους 4 μήνες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αναμονή από 1 έως 4 μήνες για πιστοποιητικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών: Εκκρεμούν 17.979 – Ποια αφορά και γιατί αυξάνεται η καθυστέρηση eurokinissi

Η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη νοσεί; Από 1 το λιγότερο έως και 4 μήνες φτάνει πλέον η αναμονή για την έκδοση πιστοποιητικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το dikastiko.gr.

H απεικόνιση δείχνει πως αφενός παραμένει σταθερός ο αριθμός των εκκρεμών πιστοποιητικών από τις αρχές Δεκέμβρη αφού προσεγγίζουν τις 18.000, γεγονός που σημαίνει πως αυξήθηκε ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους.

Επίσης σημαίνει πως το πρόβλημα που είχε επισημανθεί από αρχές Δεκεμβρίου με μεγάλη ένταση από τον Προέδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, δεν λύθηκε παρότι είχε επισημανθεί πως “προτάθηκε η λύση της συγκρότησης συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης από τον προσεχή μήνα, λύση που θα μπορούσε να δώσει σημαντική ανάσα στο πρόβλημα”.

Δημήτρης Βερβεσός

dikastiko.gr

Είναι πάντως οξύμωρο να χρειάζεται πλέον, επί ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, τόσος χρόνος για την έκδοση πιστοποιητικών, που πλησιάζει τους χρόνους όταν αυτά εκδίδονταν δια φυσικής παρουσίας.

Έκδοση πιστοποιητικών: Σε εκκρεμότητα για μήνες

Όπως είχε καταγράψει το dikastiko.gr, χιλιάδες πιστοποιητικά παραμένουν σε εκκρεμότητα επί μήνες στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στις αρχές Δεκεμβρίου το στοκ ήταν στις 18.500 αλλά οι χρόνοι αναμονής ήταν από 2,5 έως 1 μήνα. Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία οι εκκρεμότητες είναι στις 17.979 (ελάχιστα μειωμένες δηλαδή) αλλά ο χρόνος αναμονής φτάνει από 1 έως 4 μήνες για κάποια πιστοποιητικά.

στοιχεία ΔΣΑ πιστοποιητικά

dikastiko.gr

Έκδοση πιστοποιητικών: Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το dikastiko.gr στις 11/1/2023 εκκρεμούσαν:

1247 πιστοποιητικά περί φερεγγυότητας φυσικών προσώπων από 13/12/22 (παλαιότερη αίτηση)

-1291 περί φερεγγυότητας νομικών προσώπων απο 8/12/22

-1290 περί μη κατάθεσης ενδίκων μέσων από 21/10/22

-4337 περί μη κατάθεσης αγωγής αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος από 15/9/22

-9351 περί μη δημοσίευσης διαθήκης από 27/9/22

-463 περί μη κατάθεσης αγωγής προσβολής αρχαιρεσιών σωματείου από 25/11/22

ΔΣΑ

freepik

Οι αιτίες

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο οι δικηγόροι είχαν επισημάνει στη Διοίκηση του Πρωτοδικείου, ότι παρατηρούνται δραματικές καθυστερήσεις περί την έκδοση των πιστοποιητικών, γεγονός που προκαλεί καθημερινά τεράστιο κίνδυνο στις συναλλαγές και μάλιστα με πολύ μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.

Μάλιστα υπήρξε απάντηση – όπως περιέγραψαν – ότι η καθυστέρηση οφείλεται αφ’ ενός μεν σε ελλείψεις προσωπικού, αφ’ ετέρου σε λειτουργικά προβλήματα του ηλεκτρονικού συστήματος.

Σήμερα λοιπόν πως είναι η κατάσταση στο Πρωτοδικείο; Απο τα στοιχεία που διαθέτει το dikastiko.gr για τον Ιανουάριο του 2023, προκύπτει πως τα οργανικά κενά δικαστικών υπαλληλων είναι 332 (!!!), αριθμός που προκαλεί προφανώς μεγάλες δυσλειτουργίες.

Ενδεικτικά:

-Οι οργανικές θέσεις είναι 752 και υπηρετούν 420.

-Λείπουν 265 γραμματείς, 28 επιμελητές, 19 τεχνικοί πληροφορικής, 2 στατιστικολόγοι κλπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ