Ανατροπές σε διαθήκες και κληρονομιές: Τι αλλάζει για τους κληρονόμους – Το μεγάλο αγκάθι με τα χρέη
Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Σε εκκρεμότητα η ρύθμιση για τα χρέη των αποβιωσάντων.

Μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην απονομή της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο τις διαθήκες και τις κληρονομιές.
Μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκληρώνει το «πακέτο» αλλαγών και στο Κληρονομικό Δίκαιο, μέσω της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που αναμένεται να καταθέσει την τελική της πρόταση το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις βασικές αλλαγές έχουν ήδη «κλειδώσει», ενώ απομένει να αποφασιστεί ένα κρίσιμο ζήτημα: τι γίνεται με τα χρέη του αποθανόντος και ποιος τα πληρώνει.
1. Περισσότερη προστασία στον/στη σύζυγο – Αύξηση του μεριδίου στην εξ αδιαθέτου διαδοχή
Η Επιτροπή προτείνει αύξηση του ποσοστού που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος όταν δεν υπάρχει διαθήκη. Από το 25%, το μερίδιο αυτό ανεβαίνει στο 33,3%, περιορίζοντας ελαφρώς το μερίδιο των παιδιών στο 66,6%. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η προστασία του/της συζύγου, ιδίως όταν βρίσκεται σε ευάλωτη οικονομική ή ηλικιακή θέση. Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν παιδιά, το μερίδιο του/της συζύγου παραμένει στο 50%, όπως ισχύει σήμερα. Για τα άτομα που συζούν χωρίς επίσημο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, δεν προβλέπεται μερίδιο κληρονομιάς χωρίς διαθήκη, ωστόσο προτείνεται να διασφαλίζεται προσωρινή στέγαση στην κοινή κατοικία.
2. Τέλος στην «υποχρεωτική» ιδιοκτησία – Η νόμιμη μοίρα γίνεται αποζημίωση
3. Θεσμός-τομή: Έρχονται οι κληρονομικές συμβάσεις
4. Διατηρείται η ιδιόγραφη διαθήκη – Υποχρεωτική η γραφολογική εξέταση σε «ύποπτες» περιπτώσεις
Σε εκκρεμότητα: Ποιος πληρώνει τα χρέη του θανόντος;
Το μοναδικό μείζον θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι η ευθύνη του κληρονόμου για τα χρέη του αποθανόντος. Σήμερα, ο κληρονόμος ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία, κάτι που συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά για την αποδοχή της κληρονομιάς. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η διάκριση της κληρονομιάς ως ξεχωριστής περιουσιακής ενότητας, από την οποία και μόνο θα εξοφλούνται τα χρέη. Αν περάσει αυτή η πρόβλεψη, η προσωπική περιουσία του κληρονόμου δεν θα κινδυνεύει. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις, καθώς εκφράζονται φόβοι για δυσκολίες στις τραπεζικές και εμπορικές συναλλαγές, αν οι δανειστές δεν μπορούν να στραφούν κατά των κληρονόμων. Η ψηφοφορία στην Επιτροπή έφερε σχεδόν ισοπαλία (7-6), και το θέμα θα τεθεί ξανά προς απόφαση στην τελική συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο. Η έκβαση αυτής της συζήτησης θα καθορίσει και το πότε θα κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρήτη: 89 παραβάσεις και 8 συλλήψεις μετά από έλεγχο για οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ ΠΑΣΟΚ για Θαλάσσια Πάρκα: “Μακάρι όχι μια σταγόνα στον ωκεανό” Πάτρα: Άνδρας κινδύνευσε να πνιγεί – Οι διασώστες τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ Δολοφονία Πολωνού καθηγητή: Προσωρινά κρατούμενη η 43χρονη πρώην σύζυγος του θύματος – Στη φυλακή και οι 5 κατηγορούμενοι Βόλος: Καταδίκη 52χρονου που ξυλοκόπησε τον αδερφό του και επιχείρησε να του “βγάλει τα μάτια”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr