Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ανεμβολίαστοι-Πρόστιμο 100 ευρώ: 17 Ιανουαρίου ξεκινά η επιβολή του – ΒΙΝΤΕΟ

Ποιοι εξαιρούνται

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανεμβολίαστοι-Πρόστιμο 100 ευρώ: 17 Ιανουαρίου ξεκινά η επιβολή του – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Ανεμβολίαστοι-Πρόστιμο 100 ευρώ: Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι βεβαιώσεις των προστίμων στους περίπου 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.

Σε πρώτη φάση το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι 50 ευρώ, καθώς θα αφορά τον μισό Ιανουάριο κι από εκεί και πέρα θα είναι 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο χρονικό διάστημα οι υπόχρεοι επιλέγουν να μην εμβολιάζονται.

Ανεμβολίαστοι-Πρόστιμο 100 ευρώ

EUROKINISSI

Ανεμβολίαστοι-Πρόστιμο 100 ευρώ: Ποιοι εξαιρούνται

Ένσταση στην πλατφόρμα μπορούν να καταθέσουν οι συγγενείς πεθαμένων που έχουν αμελήσει να διαγράψουν τα ΑΦΜ των συγγενών τους ή αν για παράδειγμα έχουν κάνει το εμβόλιο στο εξωτερικό.

Όσοι για ιατρικούς λόγους δεν εμβολιάστηκαν ως τις 14/1 πρέπει να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης στην πλατφόρμα. Όσοι φορολογούνται στο εξωτερικό επίσης εξαιρούνται.

Γεραπετρίτης: Από Δευτέρα το πρόστιμο των 100€ στους ανεμβολίαστους άνω των 60

«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης. Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται δια του υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου και ήταν πάρα πολύ σαφής. Μπορεί βεβαίως ο κάθε Υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημα, η κυβερνητική γραμμή όμως είναι μία και ενιαία και θέλω να είμαι κατηγορηματικός, ότι από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα επιλύονται, σημείωσε καθώς, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες επειδή τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες βεβαιώσεις για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε ή να υπάρξουν διπλές βεβαιώσεις, αυτά θα είναι πολύ μεμονωμένα φαινόμενα. Υπάρχει, επεσήμανε, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διευκόλυνση των πολιτών, έτσι ώστε εκεί να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και αμέσως να ανακαλείται το πρόστιμο αν πράγματι δεν υπάρχει ανταπόκριση στον νόμο. «Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων των πολιτών που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Η προθεσμία είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη η πλατφόρμα η οποία λειτουργεί για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάνει την τρίτη δόση στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει ακόμα την πολιτεία. Είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξει εφαρμογή του νόμου, οι όποιες τεχνικές ατέλειες θα διορθωθούν στην πορεία».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε υγειονομικούς και ηλικιακές ομάδες

Ερωτηθείς ο υπουργός επικρατείας για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικές ή σε άλλες ηλιακές ομάδες και για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε πως «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό. «Οι αποφάσεις θα υπάρξουν σύντομα για τα ζητήματα αυτά. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, ξεκινώντας από την πειθώ και προχωρώντας σε κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης με κίνητρα για τους εμβολιασμένους ή ακόμα και αντικίνητρα για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τελευταίο καταφύγιο παραμένει η υποχρεωτικότητα είτε σε ηλικιακή κατηγορία είτε σε επαγγελματική. Στην παρούσα φάση, μόνο η ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που εμφανίζονται».

ΒΙΝΤΕΟ: ant1news.gr 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ