Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Άννα Ζαΐρη για τη δίκη του Κολωνού: “Ακόμα και ενήλικες αν βρίσκονται υπό την ελαφρά επήρεια αλκοόλ θεωρείται ότι εβιάσθησαν” – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση της εισαγγελέως. Τίποτα δεν έχει κριθεί, το δικαστήριο θα αποφασίσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Ζαΐρη για τη δίκη του Κολωνού: “Ακόμα και ενήλικες αν βρίσκονται υπό την ελαφρά επήρεια αλκοόλ θεωρείται ότι εβιάσθησαν” – ΒΙΝΤΕΟ dikastiko.gr

Η Άννα Ζαΐρη, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, μίλησε για την δίκη της υπόθεσης του Κολωνού, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε σε εμφάνισή της στο mega, ότι ακόμα και ενήλικες υπό ελαφριά επίδραση αλκοόλ δεν θεωρείται ότι έχουν απόλυτη διαχείριση βούλησης. «Θα πρέπει να το δει κανείς το θέμα νομικά για να μπορέσει να καταλάβει αν υπήρξε ελεύθερη συνεύρεση της μικρής με τον κατηγορούμενο. Το θέμα με τον βιασμό είναι πάρα πολύ υποκειμενικό. Δηλαδή πρέπει να εξεταστεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν το θύμα εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και σε ενήλικες, ακόμα και αν βρίσκονται υπό την ελαφρά επήρεια αλκοόλ θεωρείται ότι δεν έχουν απόλυτη διαχείριση τη βουλήσεως τους, και θεωρούνται ότι εβιάσθησαν ή έχουν υποστεί σεξουαλική συνεύρεση», είπε αρχικά για το ζήτημα του βιασμού.

Ενώ συμπλήρωσε για το αδίκημα του βιασμού όταν αφορά παιδιά. «Όταν μιλάμε για ένα ανήλικο παιδί, το οποίο δεν έχει δομήσει ακόμα προσωπικότητα, δεν έχει δομήσει βούληση περί της σεξουαλικής ελευθερίας και επιπλέον είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε ψυχολογικές επιρροές και κοινωνικές. Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα έχει ερευνήσει αυτή την ψυχολογική τρωτότητα του παιδιού για να διαπιστώσει κατά πόσο το παιδί είχε και τη δυνατότητα διάθεσης της σεξουαλικής του ζωής αλλά και την ικανότητα να αντισταθεί σε πιέσεις που μπορεί να ήταν και εκβιαστικές».

Ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση τόνισε πως «Λόγω της ιδιαιτερότητας του περιβάλλοντος δεν ξέρουμε αν το παιδί ήταν ακόμα πιο ευάλωτο σε ψυχολογικές πιέσεις και εκβιασμούς ακόμα και της μορφής “θα σε διώξω από την δουλειά”».

Για την απόφαση της εισαγγελέως είπε ότι δεν μπορεί να την κρίνει, δεν ξέρουμε πως παρουσιάστηκε το ζήτημα στην ακροαματική διαδικασία. «Δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση της εισαγγελέως. Τίποτα δεν έχει κριθεί, το δικαστήριο θα αποφασίσει. Ο λόγος που η εισαγγελέας δεν πείστηκε για τα όσα ανέφερε η 12χρονη στους ειδικούς είναι στην δική της κρίση.

Δεν ξέρουμε πώς εμφανίστηκαν όλα αυτά στην ακροαματική διαδικασία και πως αντιμετωπίστηκαν, εκεί βρίσκεται το ζήτημα.
Οι παιδοψυχολόγοι είναι το κλειδί της υπόθεσης. Σε αυτή την ηλικία επιστημονικά ωστόσο, τα παιδιά των 12 ετών θεωρούνται σεξουαλικά ανωριμά και ψυχικά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ