Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – Δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ

Ξεμπλοκάρει επισήμως η διαδικασία μετά τη δημοσίευση της απορριπτικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου έναντι αίτησης για αναστολή της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – Δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ EUROKINISSI

“Πράσινο φως” δόθηκε και επισήμως για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έναντι  του ποσού των 37.316.041 ευρώ, μετά τη δημοσίευση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) των υπ΄  αριθμ. 2375 και 2376/2022 αποφάσεις με τις οποίες έκρινε ότι είναι αναρμόδιο το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου  Χαϊδαρίου και της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Master plan ΟΛΠ

EUROKINISSI

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ που αποφάνθηκε αρνητικά επί της αίτησης και σήμερα με τη δημοσίευση των εν λόγω δύο αποφάσεων κρίθηκε ότι  η διαφορά πού προέκυψε είναι ιδιωτικού δικαίου άρα δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του  ΣτΕ και απέρριψε την αίτηση  του Δήμου  Χαϊδαρίου, κατά της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η εκτέλεση:

α) της από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας  ΕΤΑΔ  Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου  της μείζονος εκτάσεως (ακίνητο 350.745 τ.μ.) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και

β) της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία “MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED” με οικονομικό αντάλλαγμα 37.316.041,88 ευρώ.

Mεταβίβαση Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Τι έλαβαν υπόψη οι σύμβουλοι Επικρατείας

Στην απόφαση όπως έγραψε το dikastiko.gr αναφέρεται, πως «το περιλαμβανόμενο στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο τμήμα παλαιού αιγιαλού περίπου 216 στρεμμάτων ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ως τμήμα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η δε μεταγενέστερη νομοθετική τροποποίηση του χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και ο χαρακτηρισμός του ως κοινοχρήστου, ερμηνευόμενη καθ’ ύλην και κατά χρόνον, δεν καταλαμβάνει το μεταβιβαζόμενο τμήμα παλαιού αιγιαλού». Μάλιστα, οι δικαστές συμπληρώνουν ότι «το υπόλοιπο τμήμα του μεταβιβαζομένου ακινήτου, 116 περίπου στρεμμάτων, περιήλθε στην κυριότητα της ΕΤΑΔ μετά από σύμβαση ανταλλαγής με την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ και  ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου».

Master plan ΟΛΠ

EUROKINISSI

Οι σύμβουλοι Επικρατείας λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα του λειτουργούντος νομίμως ναυπηγείου να συνάψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο περί αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά  και επί του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, αντί ανταλλάγματος, «έκριναν με μειοψηφία δύο μελών, ότι  αιτιάσεις κατά της ως άνω παραχώρησης μπορούν να προβληθούν μόνο κατά της ρητής ή τεκμαιρόμενης αποδοχής του σχετικού αιτήματος, όχι δε στο πλαίσιο της παρούσας δίκης κατά πράξεων της ΕΤΑΔ και ότι, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζεται η προαναφερόμενη κρίση περί έλλειψης δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε και τη δεύτερη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου, αφού έκρινε ομοφώνως ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς. Όπως εξηγούν οι δικαστές, «η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης, η οποία καταρτίζεται μεταξύ του ειδικού διαχειριστή, ως ασκούντος τη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικής επιχείρησης που έχει πτωχευτική ικανότητα, και του υπερθεματιστή στον διενεργηθέντα πλειοδοτικό διαγωνισμό, είναι σύμβαση του ιδιωτικού δικαίου, η δε διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού (ως εν προκειμένω) που κατατείνει στη σύναψη της σύμβασης αυτής, εντάσσεται και αυτή εξ ολοκλήρου στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, με συνέπεια οι αναφυόμενες καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του διαφορές να είναι ιδιωτικές και να υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ