Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ανοίγει ξανά ο κύκλος του καλλιτεχνικού #MeToo – Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις

Πρεμιέρα με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ακολουθούν άλλοι δύο γνωστοί ηθοποιοί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανοίγει ξανά ο κύκλος του καλλιτεχνικού #MeToo – Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις freepik

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στον καλλιτεχνικό χώρο από γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Οι έρευνες που ξεκίνησαν πριν από πέντε μήνες, μετά τον καταιγισμό αποκαλύψεων για βιασμούς και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές από μεγάλα ονόματα του χώρου, δείχνουν να έχουν προχωρήσει και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την τύχη των κατηγορουμένων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει και αυτή τη φορά ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος είναι μέχρι στιγμής και ο μόνος που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος.  #MeToo: Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις

Την Πέμπτη αναμένεται να περάσει για άλλη μία φορά το κατώφλι της αρμόδιας ανακρίτριας, από την οποία προ ημερών έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί για δύο νέες υποθέσεις. Η πρώτη υπόθεση αφορά σε μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη από πρόσωπο που υποστηρίζει ότι βιάστηκε τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με εμφανίζεται να καταγγέλλει ο Δ.Μ, ο σκηνοθέτης τον γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο, όπου τον προσέγγισε και του πρότεινε να πάνε σπίτι του. Εκεί, όπως αναφέρει, τον νάρκωσε και στη συνέχεια τον βίασε.

«Προϊόν μυθοπλασίας», λέει – Αιχμές κατά προέδρου ΣΕΗ

Ο ίδιος ο Λιγνάδης έκανε από την πρώτη στιγμή λόγο για «προϊόν μυθοπλασίας» και «φανταστικό σενάριο», λέγοντας πως «τον μηνυτή, όχι μόνο δεν τον βίασα, αλλά δεν το γνωρίζω καν». Επέμεινε μάλιστα να αφήνει αιχμές κατά του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρου Μπιμπίλα.  #MeToo: Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις

«Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook και instagram  προέκυψε ότι άτομο με τα στοιχεία του μηνυτή είχε ερωτική σχέση με μία γυναίκα, την Φ.Κ, η οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε τον ηθοποιό Δ.Μ., ο οποίος ήταν συμφοιτητής μου και είναι προσωπικός φίλος του Σπύρου Mπιμπίλα, για τον οποίο έχω καταγγείλει και στο απολογητικό μου υπόμνημα ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την σε βάρος μου σκευωρία» είχε αναφέρει.

Η κατάθεση του 24χρονου και το modus operandi του σκηνοθέτη

Η δεύτερη υπόθεση για την οποία του ασκήθηκε δίωξη μόλις πριν λίγες ημέρες, προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών.

Στην κατάθεσή του, ο 23χρονος σήμερα μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη, ενώ κι ένα «modus operandi» του σκηνοθέτη, υποστηρίζοντας ότι «ψάρευε» ανήλικα στην πλατεία κάτω από το σπίτι του.  #MeToo: Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις #MeToo: Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις

Η ώρα του Π. Φιλιππίδη

Αντιμέτωπος με δίωξη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού βρίσκεται και ο επίσης γνωστός ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας, η οποία παρά τις όποιες καθυστερήσεις καθώς εδώ και ένα μήνα την μελετά, αναμένεται σύντομα να τον καλέσει σε απολογία.

Το πιθανότερο είναι να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση στη συνέχεια θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της ανακρίτριας – σημειώνεται ότι μέχρι τώρα είχε αποφύγει να προσέλθει αυτοπροσώπως στις αρμόδιες αρχές – προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις και να κριθεί η προσωρινή ή μη κράτησή του.

Από τις τρεις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο ηθοποιός η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, όπου η καταγγέλλουσα φέρεται ότι πήγε να συναντήσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη στο θέατρο Ήβη προκειμένου να την δει για ένα ρόλο. Όμως, σύμφωνα με όσα να κατέθεσε, εκείνος μετά από την συζήτηση που είχαν, φέρεται να την υποχρέωσε στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων, που συνιστούν βιασμό.  #MeToo: Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις

Οι απόπειρες βιασμού

Οι άλλες δύο υποθέσεις για απόπειρα βιασμού τελέστηκαν το 2010 και το 2014. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2010 φέρεται να τελέσθηκε η πρώτη, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία του φερόμενου θύματος στο ΣΕΗ, η νεαρή τότε ηθοποιός είχε επισκεφθεί στο θέατρο Μουσούρη τον μεγάλο πρωταγωνιστή επειδή της είχε αναφέρει ότι έψαχνε αντικαταστάτρια ηθοποιού που συμμετείχε στην παράσταση. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο ηθοποιός φέρεται να την οδήγησε στο καμαρίνι του, όπου αποπειράθηκε να την βιάσει.

Στην δεύτερη περίπτωση απόπειρας βιασμού η καταγγέλλουσα σε συνέντευξή της είχε περιγράψει ότι τον Αύγουστο του 2014 είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για να βρει δουλειά, αλλά η συνέχεια του ραντεβού βρήκε την γυναίκα στο αυτοκίνητό του για την επιστρέψει στο σπίτι της. Εκείνος όμως, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, την οδήγησε με το αμάξι σε αδιέξοδο δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό, όπου επιχείρησε να την βιάσει. #MeToo: Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις

Ο τρίτος ηθοποιός

Εξηγήσεις για το αδίκημα του βιασμού έχει κληθεί να δώσει και τρίτος ηθοποιός, την καταγγελία σε βάρος του οποίου ερευνά ο εισαγγελέας.  Ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος καταγγέλθηκε για το αδίκημα του βιασμού, που φέρεται να τελέσθηκε το 2020, καλείται πλέον ως ύποπτος για να δώσει εξηγήσεις.

Ο 65χρονος έχει συμμετοχές σε πολύ γνωστές τηλεοπτικές σειρές αλλά και θεατρικές παραστάσεις, ενώ κατηγορείται ότι βίασε μια γυναίκα πριν από περίπου ένα χρόνο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας του #MeToo, η αρχική καταγγελία είχε γίνει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και στη συνέχεια ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον πρόεδρο του πειθαρχικού οργάνου του Σωματείου, Πασχάλη Τσαρούχα. #MeToo: Την Πέμπτη σε απολογία ο Δ. Λιγνάδης για τις νέες υποθέσεις

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διενεργεί ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος, η γυναίκα κλήθηκε να καταθέσει, η οποία επιβεβαίωσε και ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού όσα υποστήριξε στο ΣΕΗ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ