Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ανοικτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdowns για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού- Μοντέλο Μαδρίτης μελετούν οι επιστήμονες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανοικτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdowns για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού- Μοντέλο Μαδρίτης μελετούν οι επιστήμονες

Στην ανεύρεση των κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να ανακόψουν την ταχεία πορεία του ιού κυρίως στο Λεκανοπέδιο, στρέφονται οι ειδικοί με στόχο να μην χρειαστεί να τεθεί σε καθεστώς lockdown ολόκληρη η περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, μιλάνε για ανησυχητική εξέλιξη κρουσμάτων και για το λόγο αυτό επιχειρούν να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωσή τους.

Σε αυτή τη φάση δεν τίθεται –όπως όλα δείχνουν- ένα γενικό lockdown για την Αττική, ωστόσο δεν αποκλείονται τοπικοί περιορισμοί, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Από την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας» σημείωσε και τόνισε: «Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

Για την πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική και το πώς θα γίνει μίλησε στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως τώρα βρισκόμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να περάσουμε στο κόκκινο. «Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση» ανέφερε, τονίζοντας πάντως πως «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.» Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα σχολεία.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα.», είπε.

Σε κάθε περίπτωση η επιβολή ενός lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα και με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, το προσεχές 7ήμερο με 10ήμερο είναι κρίσιμο, αφού η διασπορά του ιού εκείνες τις ημέρες θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τα νέα, αυστηρότερα, μέτρα.

Οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής και το μοντέλο Μαδρίτης

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι ειδικοί οι περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται στην Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, την Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και την Καλλιθέα.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει τεθεί για το λόγο αυτό το μοντέλο που ακολούθησε η Μαδρίτη για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, όπου περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα, ενώ παραμένει στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Το «μοντέλο Μαδρίτης», σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ προβλέπει πως θα γίνονται τοπικά lockdown σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, με περιορισμό στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Επιπλέον, στις «κόκκινες ζώνες» τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.

Ανάμεσα δε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί και διαπερνούν όλα τα πεδία δραστηριότητας του πληθυσμού (σχολές, αθλητισμός κ.ο.κ.) είναι και αυτό του «κλειδώματος» των πάρκων, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ