Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Άνοιξε η arogi.gov.gr: Με λίγα κλικ οι αιτήσεις από πυρόπληκτους για τις αποζημιώσεις

Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων θα έχουν από το απόγευμα της Τετάρτης οι πληγέντες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άνοιξε η arogi.gov.gr: Με λίγα κλικ οι αιτήσεις από πυρόπληκτους για τις αποζημιώσεις eurokinissi

Με τρία απλά βήματα θα γίνεται η υποβολή της αίτησης για την καταβολή αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους βάσει της οποίας θα γίνει δυνατή η εκταμίευση της πρώτης αρωγής. Ειδικότερα:

* Οι πυρόπληκτοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxis. Με αυτόν τον τρόπο, αυτομάτως θα ταυτοποιείται το πρόσωπο που εκκινεί τη διαδικασία, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ (ιδιοκατοίκηση, ενοικίαση, ακίνητα δηλωμένα στο Ε9)

* Ο πυρόπληκτος θα δηλώνει αν το ακίνητο έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, αν έχει σοβαρές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο ή αν έχει ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμο. Σημειωτέον ότι θα υπάρχει άλλο πεδίο για τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι δικαιούνται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή), άλλο για τους ενοικιαστές (αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή) κι άλλο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Άνοιξε η arogi.gov.gr: Με λίγα κλικ οι αιτήσεις από πυρόπληκτους

* Στο τελικό στάδιο, ο πυρόπληκτος θα πατάει το πεδίο για την Υποβολή κι αν τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9, η αίτηση θα γίνεται δεκτή.

Οι προκαταβολές θα εκταμιεύονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η αίτηση. Προκείμενου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις προκαταβολές, σε αυτό το πρώτο στάδιο δεν γίνονται διασταυρώσεις για την κατάσταση των ακινήτων.

Όμως η εγκυρότητα της προκαταβολής και η αποπληρωμή θα εξαρτάται από τις αυτοψίες που κάνουν ήδη τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και των περιφερειών. Εάν η αίτηση αποδειχθεί ανακριβής, ως προς το εύρος της ζημιάς, τότε ο πυρόπληκτος θα κληθεί να επιστρέψει τη διαφορά ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Η πρώτη αρωγή βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών περιλαμβάνει:

Για κατοικίες

* Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

* Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή. Άνοιξε η arogi.gov.gr: Με λίγα κλικ οι αιτήσεις από πυρόπληκτους

* Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα

* Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

* Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

* Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων- αγροτών

* 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

* 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και

* 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Επιχορήγηση πολυετών καλλιεργειών

* 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,

* 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και

* 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Η πορεία των ελέγχων

Σε ότι αφορά τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών ολοκλήρωσαν – με ταχύτατους ρυθμούς – τις πρωτοβάθμιες αυτοψίες σε Εύβοια και Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι δευτεροβάθμιες καταγραφές που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη διενεργηθεί σε Αττική και Εύβοια περισσότεροι από 1.350 έλεγχοι και τώρα τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στη φάση των επανελέγχων όσων κτισμάτων κρίθηκαν «κόκκινα». Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πελοπόννησο, όπου οι πρωτοβάθμιες και οι επαναληπτικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί σε Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία, όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι.

Παράλληλα ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις ακινήτων στην Αρκαδία, όπου τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν δυνατή η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις πληγείσες περιοχές από τους μηχανικούς εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή από τις πυρκαγιές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην περίπτωση της Αρκαδίας οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ μηχανικοί του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα σε όλες τις περιοχές ώστε να ελέγξουν κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – iefimerida

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ