Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Ανώνυμες όλες οι καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού – Τι προβλέπει η ηλεκτρονική εφαρμογή

Σε εφαρμογή έθεσε η Επιτροπή μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα, που προσφέρει απόλυτη διασφάλιση της ανωνυμίας όσων θέλουν να καταθέσουν πληροφορίες για παράνομες πρακτικές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανώνυμες όλες οι καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού – Τι προβλέπει η ηλεκτρονική εφαρμογή

Μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν πλέον οι πολίτες και άλλοι φορείς να καταθέτουν ανώνυμα τις καταγγελίες τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από την Επιτροπή, προχώρησε στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος για την υποβολή ανώνυμων πληροφοριών, στα πρότυπα των αντίστοιχων ψηφιακών εργαλείων (whistleblowing) που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και άλλες Αρχές Ανταγωνισμού στην Ε.Ε. (π.χ. Γερμανία, Σουηδία, Δανία).

«Μέχρι σήμερα, εάν κάποιος πολίτης διαπίστωνε μέσω της θέσης του κάποια ενέργεια ή δραστηριότητα απειλητική για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού, της οικονομίας και, εν τέλει, του συμφέροντος των πολιτών, δίσταζε να καταγγείλει τις πρακτικές αυτές υπό τον φόβο στοχοποίησής του και της πιθανότητας να τεθεί εκτός αγοράς εργασίας.

Ο παράγοντας φόβου υφίσταται επίσης και για μικρού και μεσαίου μεγέθους παραγωγούς που σχετίζονται εμπορικά με αγοραστές που έχουν σημαντική διαπραγματευτική ισχύ» επισημαίνεται.

Οι πολίτες ή παραγωγοί που έχουν διαπιστώσει παράνομες πρακτικές που βλάπτουν τον ανταγωνισμό μπορούν πλέον, με απολύτως διασφαλισμένη την ανωνυμία τους, να παρέχουν πληροφορίες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσφέρει απόλυτη διασφάλιση της ανωνυμίας όσων θέλουν να καταθέσουν πληροφορίες για παράνομες πρακτικές (καρτέλ, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κλπ.), μέσω διαπιστευμένης εταιρείας που βρίσκεται στο εξωτερικό (ISO/IEC 27001, ISAE 3000, WCAG 2.1), με την οποία συνεργάζονται ήδη άλλες Επιτροπές Ανταγωνισμού, και η οποία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η πληροφορία καταχωρείται σε ασφαλές περιβάλλον χωρίς την καταγραφή της ταυτότητας του χρήστη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού λαμβάνει μόνο το κείμενο της πληροφορίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τέτοιου είδους πληροφορίες, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία, για την αποκάλυψη πρακτικών, καθώς και για την ταχύτερη διεκπεραίωσης των ερευνών της και ενδεικτικά μπορεί να αφορούν πρακτικές όπως:

* νόθευση διαγωνισμών και προσφορών,

* καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών,

* κατανομή αγοράς/ κατανομή πελατών,

* περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης,

* αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά κλπ.,

* αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κλπ.,

* παραβάσεις που σχετίζονται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από επιχειρήσεις με σημαντική διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού (π.χ. αναφορικά με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Ανώνυμη Παροχή Πληροφοριών ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ