Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Αντιδράσεις δικηγόρων για Πολάκη – Δ. Βερβεσός: Πολιτική κριτική και πολιτικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα συνταγματικά όρια

Οι δικαστές και η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία τους, δεν πρέπει να εμπλέκονται σε πολιτικές/κομματικές σκοπιμότητες, τονίζει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντιδράσεις δικηγόρων για Πολάκη – Δ. Βερβεσός: Πολιτική κριτική και πολιτικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα συνταγματικά όρια EUROKINISSI

Μέτωπο κατά της ανάρτησης Πολάκη συγκροτούν και οι δικηγόροι. Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, για τις αναφορές του πρώην υπουργού, ενώ αύριο Τρίτη συγκαλείται και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας.

«Η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αποτελεί, διαχρονικά, πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα» τονίζει ο Δ. Βερβεσός, επισημαίνοντας πως η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών δεν πρέπει να εμπλέκονται σε πολιτικές- κομματικές σκοπιμότητες.

«Η πολιτική κριτική αλλά και οποιαδήποτε άλλη πολιτική παρέμβαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια που θέτει το Σύνταγμα και η ευρωπαϊκή δικαιική τάξη» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ολομέλειας και υπογραμμίζει πως το δικηγορικό σώμα στέκεται αταλάντευτα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δημοκρατικού κεκτημένου.

Δικηγόροι για Πολάκη

dikastiko.gr

Αναλυτικά η δήλωση του Δ. Βερβεσού

«Η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αποτελεί, διαχρονικά, πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα.

Ο τρόπος επιλογής των Ελλήνων Δικαστών, μέσω της ΕΣΔΙ (παρά τις όποιες κριτικές προσεγγίσεις για τη λειτουργία της) και η προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία, δεν πρέπει να εμπλέκονται σε πολιτικές/κομματικές σκοπιμότητες.

Η πολιτική κριτική αλλά και οποιαδήποτε άλλη πολιτική παρέμβαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια που θέτει το Σύνταγμα και η ευρωπαϊκή δικαιική τάξη.

Το δικηγορικό σώμα παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην υπεράσπιση του δημοκρατικού κεκτημένου και στέκεται αταλάντευτα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ