Παρασκευή 14 Μαϊου 2021

Αντιδράσεις για τροπολογία που δίνει δυνατότητα σε συνταξιούχους εισαγγελείς να αναλαμβάνουν πρόεδροι ανεξάρτητων Αρχών – Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την απόσυρση της ρύθμισης που αφορά την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ζητάει η ΕνΔΕ. Επαναλαμβάνει την πάγια θέση να μην αναλαμβάνουν συνταξιούχοι ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντιδράσεις για τροπολογία που δίνει δυνατότητα σε συνταξιούχους εισαγγελείς να αναλαμβάνουν πρόεδροι ανεξάρτητων Αρχών – Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίθεση της στην τροπολογία του υπουργείου δικαιοσύνης που επιχειρεί να αλλάξει τη διάταξη σχετικά με την το διορισμό προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πάγια θέση της Ένωσης είναι να μην επιτρέπεται ο διορισμός συνταξιούχων ανώτατων λειτουργών της δικαιοσύνης μέχρι και δυο χρόνια μετά την αποχώρηση τους.

Η ΕΝΔΕ ζητά από το Υπουργείο να αποσύρει την τροπολογία με την οποία επιτρέπει τον διορισμό «επι τιμή» λειτουργών της δικαιοσύνης.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν, πάντως, πως η σχετική πρόβλεψη της τροπολογίας απορρέει από τον περιορισμένο αριθμό εισαγγελικών λειτουργών δεδομένου ότι πολλοί απασχολούνται ήδη σε άλλα καθήκοντα όπως για παράδειγμα στην Οικονομική Εισαγγελία.

Για το σκοπό προκρίθηκε – όπως αναφερόταν – η λύση αυτή ώστε να αυξηθεί η «δεξαμενή» των επιλογών, χωρίς απαραιτήτως να συνεπάγεται την τοποθέτηση στη θέση προέδρου συνταξιούχου εισαγγελέα. ζυγαριά δικαιοσύνης

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν δικαστές και εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες επιχειρείται η τροποποίηση της παραγράφου πέντε του άρθρου 47 του νόμου 4557 / 2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του προέδρου της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση κι ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διοριστεί μόνο ένα ενέργεια ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και επι τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Πάγια θέση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στην γενική συνέλευση της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι η δικαστική και εισαγγελική λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμιά πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε ανεξάρτητη αρχή για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω απ’ όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και σκοποί στο να δοθεί οριστικό τέλος στην λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το υπουργείο να αξιολογήσεις την συλλογική θες να δικαστών και εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία.

Επιχείρηση “άλωσης” των ανεξάρτητων αρχών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για προσπάθεια «άλωσης» της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί «κόλαφο» για εκείνη.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «με νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος» και, συγκεκριμένα, ότι «επιχειρεί να παρακάμψει τον ορισμό του επικεφαλής της Αρχής από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο καθώς και την υποχρέωση επιλογής μεταξύ εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών για να μπορεί να ορίζει πρόσωπο κυβερνητικής προτίμησης».

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση. Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως βλέπει το κράτος ως λάφυρο, τους θεσμούς ως εμπόδιο και τη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης», τονίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει ένα «απλό ερώτημα»: «Γιατί τέτοια σπουδή για την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, μετά και την τροπολογία με την οποία επέστρεψαν σε ελεγχόμενους για ξέπλυμα τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία;».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ