Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

Αντιδράσεις κομμάτων για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου σχετικά με την έρευνα της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις – ΒΙΝΤΕΟ

"Κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας, σας περιμένω να με συλλάβετε", αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. "Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ" σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντιδράσεις κομμάτων για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου σχετικά με την έρευνα της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Την αντίδραση των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου προκάλεσε η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σχετικά με την έρευνα της ΑΔΑΕ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, σύμφωνα με το σκεπτικό του Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, η αλλαγή του νομικού πλαισίου δεν δίνει αρμοδιότητα στην ΑΔΑΕ σχετικά με τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών που ζητούν ενημέρωση για το εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τη διαφωνία του με το σκεπτικό του κ. Ντογιάκου εξέφρασε τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, όσο και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

απόφαση ΑΔΑΕ

unsplash

Αλέξης Τσίπρας: “Κύριε Εισαγγελέα σας περιμένω να με συλλάβετε”

Με μήνυμά του στο λογαριασμό του στο facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προβεί στη σύλληψή του. “Κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας, σας περιμένω να με συλλάβετε”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντογιάκο στις 5 Δεκεμβρίου, συνάντηση κατά την οποία του εξέφρασε την ανησυχία του για τις πτυχές της υπόθεσης: “Εξέφρασα την ανησυχία μου για την επιχειρούμενη δημοκρατική εκτροπή και του επισήμανα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στους παρόχους. Του ζήτησα δε, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να αναζητήσει την αλήθεια απευθυνόμενος ο ίδιος στους παρόχους, ώστε να μη μείνει καμία βαριά σκιά στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος”, τονίζει.

“Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών. Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κ. Εισαγγελέας δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια”, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπόθεση υποκλοπών

eurokinissi

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ

Παρεμπόδιση της έρευνας της ΑΔΑΕ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, “βλέπει” πίσω από τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζει τη γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, αναφέροντας πως “με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

“Με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε.

Υ. Γ. Όπως αποκαλύπτεται από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Μπαγκλαντές είχαν ενημερωθεί επισήμως για το ταξίδι «εκπαίδευσης» ανώτερων αξιωματούχων της ασιατικής χώρας στα συστήματα παρακολούθησης του Predator στην Αθήνα. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να επισκιάσουμε το πανηγυρικό κλίμα για την ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας από τον Γιάννη Σμυρλή, που ως γ. γ. του Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να είχε ανοίξει την πόρτα της εξαγωγής του Predator σε ανελεύθερα καθεστώτα στην Αφρική, αλλά οφείλουμε να ρωτήσουμε: Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, ολοκληρώθηκε”;

Ανδρουλάκης

eurokinissi

ΚΚΕ: “Αποκαλύπτεται πανηγυρικά ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης”

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Αποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ως το «φύλλο συκής» του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Κουτσούμπας

twitter ΚΚΕ

ΜέΡΑ25: Καταδεικνύεται το βάθος της θεσμικής παρακμής

Τέλος, τις “απειλές” του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους λειτουργούς της ΑΔΑΕ σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα25, Μιχάλης Κριθαρίδης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

“Η νέα παρέμβαση και οι απειλές του κ. Ντογιάκου, προς ακόμα και την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε παροχή στοιχείων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που βαραίνει την Κυβέρνηση, καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς”, γράφει ο Μ. Κριθαρίδης.

Τι αναφέρεται στη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου

Η γνωμοδότηση προέκυψε έπειτα από ερώτημα του ΟΤΕ μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.

Κατά τον εισαγγελέα του ΑΠ, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση για παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς με το νέο νομικό πλαίσιο η αρμοδιότητα αυτή ανήκει σε τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

«Η ενημέρωση του πολίτη για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Οργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδές άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος» αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου.

Γνωμοδότηση Ντογιάκου

eurokinissi

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ