Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα Κασιδιάρη: Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει σήμερα για την τύχη του – ΒΙΝΤΕΟ

Νέες δηλώσεις του ενόψει της απόφασης του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα Κασιδιάρη: Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει σήμερα για την τύχη του – ΒΙΝΤΕΟ Κασιδιάρης

Η… Μεγάλη Τρίτη των κομμάτων καθώς ο Άρειος Πάγος θα καταλήξει ποια θα συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές με καθοριστική να κρίνεται η απόφαση του Α1 Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ο ίδιος πάντως σε μία νέα ανάρτησή του λίγες ώρες πριν την ανακήρυξη ρίχνει… λάδι στη φωτιά αναφέροντας πως κάθε παράνομη ενέργεια εις βάρος του κόμματος στρέφεται ταυτόχρονα ενάντια σε μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Σε ανάρτησή του στο twitter από τις φυλακές ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης, επικαλείται τον τ. Πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήριο Ρίζο, σημειώνοντας πως «το σχέδιο αποκλεισμού του Εθνικού Κόμματος Έλληνες από τις εκλογές είναι αντίθετο προς την συνταγματική τάξη και θα δημιουργήσει μια διαρκή ρευστότητα στην λειτουργία της δημοκρατικής αρχής».

Ειδικότερα, λίγες ώρες πριν από την έκδοση της οριστικής απόφασης από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, ο Ηλίας Κασιδιάρης επικαλείται δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΣτΕ Σωτήριου Ρίζου ενώ ισχυρίζεται ότι το κόμμα του συγκεντρώνει ήδη διψήφια ποσοστά και οποιαδήποτε απόφαση απαγόρευσης θα στρέφεται ενάντια σε μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες, χαρακτηρίζοντας την κρίσιμη για τη Δημοκρατία.

Άρειος Πάγος: Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι πρόωροι αποκλεισμοί

Από τις 50 δηλώσεις συμμετοχής που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι – ήδη έχουν αποκλειστεί δύο αυτά των Εμφιετζόγλου- Μπογδάνου αλλά και της Λατινοπούλου μετά από σχετικές προσφυγές που κατατέθηκαν, ενώ εκτός εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται να μένει και το κόμμα του Ν. Νικολόπουλου καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε δεν μπόρεσε να υποβάλλει τους υποψηφίους του συνδυασμού του.

Την ίδια ώρα, η “Ελληνική Λύση” του Κ. Βελόπουλου ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που έδωσαν βουλευτές στο κόμμα. Την παρέμβαση του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπου Βουρλιώτη προκάλεσαν οι αναφορές βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης» για «μαύρα» χρήματα που έδιναν στο κόμμα.

Η κρίση του Αρείου Πάγου

Στην πράξη, δηλαδή, ο Άρειος Πάγος θα κληθεί να κρίνει επί 47 κομμάτων, με τα βλέμματα όλων να είναι στο κόμμα Κασιδιάρη, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει επιδοθεί σε μπαράζ προσφυγών προς το Δικαστήριο με στόχο να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή του στις εκλογές, παρά τις προβλέψεις του νόμου για μη συμμετοχή καταδικασθέντων μελών εγκληματικής οργάνωσης στα ψηφοδέλτια.

Ήδη, από την Δευτέρα το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου βρίσκεται πλέον σε διάσκεψη προκειμένου να καταλήξει στην απόφασή του για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Το αρμόδιο Τμήμα την περασμένη Κυριακή απέρριψε ομόφωνα την αίτηση εξαίρεσης που κατατέθηκε από το «κόμμα Κασιδιάρη» σε βάρος τριών μελών του τμήματος. Η αίτηση κατατέθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν τρεις δικαστές να πραγματοποίησαν προ διάσκεψη ώστε να προετοιμάσουν απορριπτικό σκεπτικό για το κόμμα, ιδρυτής του οποίου είναι ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης.

Παράλληλα, η δικηγόρος του Βάσω Πανταζή έθεσε στον Άρειο Πάγο θέμα αντισυνταγματικότητα της «τροπολογίας Βορίδη» και των τελευταίων τροπολογιών που έγιναν στην εκλογική νομοθεσία, ζητώντας παράλληλα να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κα Πανταζή, το βράδυ του Σαββάτου, κατέθεσε υπόμνημα στο Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με το οποίο υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές πολλαπλώς οι τροποποιήσεις στο άρθρο 32 του ΠΔ 26/2012 και εξ αυτού του λόγου υπάρχει αναγκαιότητα μη εφαρμογής της από τον Άρειο Πάγο.

Με το σχετικό υπόμνημα, το κόμμα Κασιδιάρη, ζητάει να σταλεί σχετικό προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπομνήματα από Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ κατά κόμματος Κασιδιάρη

«Με το υπόμνημα που θα καταθέσει η ΝΔ κατά του κόμματος Κασιδιάρη θα προκύπτει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το κόμμα του κ. Κασιδιάρη δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Νόμου» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην εκπομπή «ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ » του ΟPEN.

O κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «σήμερα (σ.σ. το περασμένο Σάββατο) μέχρι τα μεσάνυχτα που εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης υπομνημάτων από τα πολιτικά κόμματα για τη μη ανακήρυξη συνδυασμών στις εκλογές, η ΝΔ που ήταν και η επισπεύδουσα πολιτική δύναμη και έφερε διατάξεις που ουσιαστικά θα απαγορεύουν σε εγκληματικές οργανώσεις υπό τον μανδύα πολιτικών κομμάτων να βρίσκονται στη Βουλή, μια θεωρώ δημοκρατική απαίτηση, θα καταθέσει βεβαίως σήμερα το υπόμνημα από το οποίο αισθανόμαστε ότι θα προκύπτει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το κόμμα του κ. Κασιδιάρη δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Νόμου και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να ανακηρυχθεί» από τον Άρειο Πάγο.

Είχε προηγηθεί υπόμνημα στον Άρειο Πάγο από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατά της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

«Συνεπές στη στάση του στη Βουλή κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, κατέθεσε σήμερα υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, όπως προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο» ανέφερε, ζητώντας «από τον Άρειο Πάγο να μην ανακηρύξει τους συνδυασμούς του κόμματος “Έλληνες” του Ηλ. Κασιδιάρη. Θέτει ακόμα στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ