Σάββατο 27 Απριλίου 2024

“Αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το ΠΔ για τις πυρόπληκτες περιοχές μετά την τραγωδία στο Μάτι”, υποστήριξαν κάτοικοι στο ΣτΕ

Έγιναν δεκτές αιτήσεις κατοίκων των περιοχών από το Ανώτατο Δικαστήριο για την ακύρωση του Διατάγματος. Συζητήθηκε η υπόθεση και το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το ΠΔ για τις πυρόπληκτες περιοχές μετά την τραγωδία στο Μάτι”, υποστήριξαν κάτοικοι στο ΣτΕ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης για ΠΔ στο Μάτι, όπου στο Ανώτατο Δικαστήριο συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών του Ματιού, της Ραφήνας, της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα που είχαν πληγεί από την πυρκαγιά του 2018. 

Στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκαν 13 αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν κατατεθεί το Νοέμβριο του 2022 έπειτα από προσφυγές 93 κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, ενός Παραθεριστικού- Οικοδομικού Συνεταιρισμού και ενός Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικοπεδούχων.

Όλοι οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων», είναι αντισυνταγματικό, παράνομο, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ και ζήτησαν να ακυρωθεί.

Στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης για ΠΔ στο Μάτι: «Δεν τηρήθηκε η διαδικασία προέγκρισης»

Στις προσφυγές αναφέρεται ότι το Διάταγμα είναι μη νόμιμο καθώς εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσίας, κατά παράβαση των ουσιωδών τύπων της προβλεπόμενης νομοθετικής εξουσιοδότησης, ενώ επιφέρει δραστική υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι πριν την έκδοση του προσβαλλόμενου Διατάγματος δεν τηρήθηκε η διαδικασία προέγκρισης, δηλαδή δεν προκύπτει ότι υποβλήθηκε η σχετική αίτηση προέγκρισης με την απαιτούμενη με τεχνική έκθεση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος 4447/2016.

Τέλος, ως προς το τμήμα του Διατάγματος, που αφορά τη χωροθέτηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής του προγράμματος αποκατάστασης πληγέντων, σύμφωνα με τους κατοίκους κ.λπ.: 1) αντίκειται στις Συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας και της αναλογικότητας, 2) εγκρίθηκε χωρίς προηγούμενη εξέταση εναλλακτικών λύσεων, 3) δεν στηρίζεται στην εκτίμηση των επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής και 4) παραβιάζει το περιβαλλοντικό τεκμήριο και ισοζύγιο χρήσεων στην περιοχή.

Το ΣτΕ θα εκδώσει τις αποφάσεις του το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ