Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Αντώνης Σαμαράς για εθνικά ζητήματα: “Μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης”

«Η υπόθεση αυτή, λοιπόν, δεν έχει λήξει», ανέφερε μεταξύ άλλων ερωτώμενος για το Μακεδονικό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Σαμαράς για εθνικά ζητήματα: “Μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης” (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο Συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά» που συνδιοργανώνουν η εφημερίδα Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, συμμετείχε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ερωτώμενος για το ελληνοτουρκικό είπε χαρακτηριστικά «Όταν, ακούω τη λέξη συναίνεση και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης και εννοώ για τα εθνικά ζητήματα».

Λίγο πριν, ήταν στο βήμα η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία αναφέρθηκε επίσης στα εθνικά ζητήματα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει, απάντησε διερωτώμενος. «Γιατί ζητάς τη συναίνεση των άλλων εφόσον είσαι κυβέρνηση;».

Για την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών είπε χαρακτηριστικά, «Αισθάνομαι για τις Πρέσπες ότι προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων».

Αντώνης Σαμαράς

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Αντώνης Σαμαράς , μιλώντας για το Μακεδονικό αναφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο του 1991, «Οι τρεις όροι το 1991 έγιναν δεκτοί και από το υπουργικό Συμβούλιο και έλαβα συγχαρητήρια από τον Ανδρέα Παπανδρέου και βεβαίως από την παράταξή μου και τότε έγιναν δεκτοί και οι τρεις όροι από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με μόνη διαφωνία από το ΚΚΕ. Αυτό το οποίο έγινε από όλους δεκτό, τελικά κατέρρευσε».

Ενώ ανέφερε ξεκάθαρα ότι θεωρεί ότι το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει λυθεί «Νομίζουμε ότι με τις «Πρέσπες» το θέμα έχει λυθεί, ενώ στην ουσία παραμένει ως προς τη «μακεδονικότητα» για τους Βουλγάρους της γλώσσας τους. Αυτό τίθεται ως ζήτημα για την είσοδο ή για την πρόθεση εισόδου των Σκοπίων στην Ε.Ε. από την Βουλγαρία. Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι η περιοχή της Αλβανίας, του Κοσόβου και του Τετόβου, είναι περιοχές αλβανικές πλέον. Ο Γκρουέφσκι είχε ζητήσει κάποια στιγμή να λάβει βουλγαρική υπηκοότητα. Η υπόθεση αυτή, λοιπόν, δεν έχει λήξει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ