Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Ανυποχώρητοι οι δικηγόροι για το φορολογικό: Συνέχιση αποχής από ΔΣΑ, συμβολικές καταλήψεις δικαστικών μεγάρων σε Πειραιά και Κέρκυρα

Μετά τη μαζική κινητοποίηση της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου των δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, οι δικηγόροι εντείνουν τις αντιδράσεις τους ενόψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανυποχώρητοι οι δικηγόροι για το φορολογικό: Συνέχιση αποχής από ΔΣΑ, συμβολικές καταλήψεις δικαστικών μεγάρων σε Πειραιά και Κέρκυρα (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από δικηγόρους, οι οποίοι δείχνουν πως δεν κάνουν πίσω στην αντίδρασή τους για τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα που ψηφίζονται σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Μόλις την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών στο Σύνταγμα και αμέσως μετά την ίδια μέρα ακολούθησε η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για παράταση της καθολικής αποχής από δίκες μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου όπως είχε αποφασίσει και η Ολομέλεια των Συλλόγων.

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλον οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις των δικαστικών μεγάρων εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στα φορολογικά μέτρα, που έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει τους χαρακτηρίζουν συλλήβδην φοροφυγάδες και αφήνουν στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από δικηγόρους: «Επιβάλλουν αδιακρίτως ποινή υπό το πρόσχημα ύπαρξης περιπτώσεων φοροδιαφυγής», λέει ο ΔΣΠ

Σε συμβολική κατάληψη του δικαστικού μεγάρου Πειραιά προχώρησαν την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου οι δικηγόροι της πόλης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ηλία Κλάππα,τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και τον πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) Ευάγγελο Τσουρούλη, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά πραγματοποιώντας μαζική και δυναμική συγκέντρωση ενάντια στην άδικη και οριζόντια φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων βάσει τεκμαρτών εισοδημάτων.

«Το νομοσχέδιο δεν επιδιώκει την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως διατείνεται, αλλά στοχεύει στη μεταβολή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης με την βίαιη μείωση του αριθμού των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καθιερώνουν τεκμήριο ενοχής σε βάρος τους για φοροαποφυγή, προβλέπουν συλλογική ευθύνη και επιβάλλουν αδιακρίτως ποινή υπό το πρόσχημα ύπαρξης περιπτώσεων φοροδιαφυγής» τονίζεται.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από δικηγόρους

dsp

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά επσημαίνει πως «με το φορολογικό νομοσχέδιο μένει στο απυρόβλητο η μεγάλη φοροδιαφυγή και δεν φορολογούνται τα μεγάλα εισοδήματα. Αντίθετα, μάλιστα, με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται ο συντελεστής φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου (άρθρο 49) και ο συντελεστής φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών (άρθρο 50)».

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί

Ο Δικηγορικός Σύλλογος σημειώνει εξάλλου ότι «ακόμη και τα ίδια τα στοιχεία που μόλις προχθές δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του για μικρή φοροδοτική συνεισφορά στα δημόσια βάρη των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και αποδεικνύουν ότι οι Δικηγόροι βρίσκονται ανάμεσα στις οκτώ πρώτες επαγγελματικές ομάδες αυτοαπασχολούμενων με το μεγαλύτερο μέσο όρο φοροαπόδοσης».

Για το λόγο αυτό αναφέρεται – «ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, όλα τα Επιμελητήρια που είναι σύμβουλοι της Πολιτείας και ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο Πειραιάέχουμε από κοινού καταγγείλει ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο, αντιαναπτυξιακό, στρεβλώνει την οικονομία και οδηγεί σε αφανισμό πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και στρέφει μία επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης διαιρώντας την κοινωνία».

Η αναφορά στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής

Μάλιστα, ο Σύλλογος παραπέμπει και στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής όπου λέει «γνωμοδότησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο φορολόγησης με σύνδεση των εισοδημάτων μισθωτών και μη μισθωτών γεννά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και είναι αντίθετο με τις αποφάσεις 1888 και 1889/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ, επιβεβαιώνοντας την κριτική μας για τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα που γεννά το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο».

Στο πλαίσιο αυτό «ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά την άμεση απόσυρση των διατάξεων που προβλέπουν φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τεκμαρτά εισοδήματα, καθώς και την απόσυρση της ανήθικης και επικίνδυνης διάταξης για χρηματική επιβράβευση καταγγέλλοντα φορολογική παράβαση.

Οι προτάσεις του ΔΣΠ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διεκδικεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους και, μάλιστα, στα μέτρα που προτείνει είναι:

* Αύξηση ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ

* Μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ

* Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

* Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια

* Θέσπιση πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε εμπράγματες δικαιοπραξίες

* Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ

* Αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου

* Επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης.

Συμβολική κατάληψη και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας

«Σήμερα από το πρωί (σ.σ. Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023), ως τη λήξη του ωραρίου, ο ΔΣΚ, υλοποιώντας απόφαση της ΓΣ του, έχει προβεί σε συμβολική κατάληψη του δικαστικού μεγάρου Κέρκυρας, για να εκφράσει την διαμαρτυρία του έναντι στο άδικο φορολογικό νομοσχέδιο», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου. Γιάννης Μ. Κοντός.

Πρόκειται για τη νέα αντίδραση δικηγόρων της Κέρκυρας οι οποίοι καταγγέλουν πως «το νομοσχέδιο αυτό υιοθετεί οριζόντια, άδικα και αντισυνταγματικά μέτρα, τα οποία πλήττουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, αφήνοντας σχεδόν αλώβητα τα μεγάλα».

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από δικηγόρους

dsk

Ζητώντας την ολική απόσυρσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος ευχαρίστησε «όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν, σε εντυπωσιακό αριθμό, στην κινητοποίηση αυτή και δείχνουν την ενότητα και την ομοψυχία του κλάδου μας. Ο ΔΣΚ, με τις κινητοποιήσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι γράφει μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ