Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Απάντηση Πιερρακάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: “Ο Κ. Γαβρόγλου είχε φέρει διάταξη διασυνοριακής αναγνώρισης σε πτυχία από διεθνείς οργανισμούς το 2018 και την πήρε πίσω όταν αντέδρασε ο Ν. Φίλης”

Αναγνώριζε, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, ότι η διασυνοριακότητα είναι εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάντηση Πιερρακάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: “Ο Κ. Γαβρόγλου είχε φέρει διάταξη διασυνοριακής αναγνώρισης σε πτυχία από διεθνείς οργανισμούς το 2018 και την πήρε πίσω όταν αντέδρασε ο Ν. Φίλης” (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Σε μία αποκάλυψη – απάντηση Πιερρακάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για τα μη κρατικά ΑΕΙ προχώρησε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο για τη μη κρατικά ΑΕΙ.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε ειδικότερα σε διάταξη του 2018 που κατατέθηκε από τον Κώστα Γαβρόγλου. «Πήγαν δηλαδή και επί ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσουν διασυνοριακά πτυχία που παρέχονται εδώ από μη κρατικά ΑΕΙ» είπε και παρέπεμψε στη νομοθετική παρέμβαση Γαβρόγλου.

«Ένας από αυτούς τους ανθρώπους, που θέλω να μοιραστώ το φιλελεύθερο πνεύμα της ρύθμισης του και της προσέγγισής του λέγεται Κώστας Γαβρόγλου. Και θέλω να διαβάσω το άρθρο 19  το οποίο κατέθεσε το 2018 σε μία διάταξη που εμφορείται από φιλελευθερισμό» σχολίασε.

Παραπέμποντας στο σχετικό άρθρο του 2018 ανέφερε πως  προέβλεπε ότι «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης».

Για να προσθέσει με δεικτικό τρόπο πως «και επειδή αυτό το άρθρο είναι πολύ δοτικό λέει ότι η παράγραφος ισχύει από την έναρξη ισχύος του νόμου του 2014. Πήγε και αναδρομικά».

Αποκάλυψη- απάντηση Πιερρακάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για μη κρατικά ΑΕΙ: «Το πήρε πίσω μετά από αντιδράσεις Φίλη»

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας ο κ. Γαβρόγλου «το πήρε πίσω» μετά τις αντιδράσεις Φίλη, ωστόσο υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση το προωθούμενο τότε άρθρο «αναγνωρίζει ότι η διασυνοριακότητα είναι εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Αν συμφωνείτε θα σας σφίξω το χέρι».

Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει και έξτρα ρυθμιστικούς όρους ενόψει των προωθούμενων αλλαγών.

Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο στην Επιτροπή – Ψηφίζεται την Παρασκευή

Δεκτό «κατά πλειοψηφία» έγινε, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Όπως ανέφερε το ertnews.gr  στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επέκρινε την αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης «λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001».

Ειδικότερα για τη συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τον «ξενίζει» δεδομένου ότι έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος. Όσο για την πρότασή του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, είπε ότι μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό «σταυρόλεξο», διότι, δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία χώρα της περιοχής.

«Αντί να ρυθμίσετε τα κολέγια με νόμο, ισοπεδώνετε την ανώτατη παιδεία παραβιάζοντας το Σύνταγμα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ