Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Απάντηση των δικαστικών υπαλλήλων στους δικηγόρους για τη διήμερη αναστολή της λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών

Σύμφωνα με την ΟΔΥΕ «οι ελλείψεις προσωπικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών ξεπερνούν το 40% των οργανικών του θέσεων». Όπως λένε, «οι καθυστερήσεις αφορούν στα διαχρονικά προβλήματα».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάντηση των δικαστικών υπαλλήλων στους δικηγόρους για τη διήμερη αναστολή της λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών freepik

“Κόκκινη κάρτα” βγάζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι στις αντιδράσεις των δικηγόρων για την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να αναστείλει για άλλες δύο ημέρες – πέραν της υπουργικής απόφασης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – τις δικαστικές διαδικασίες.

Όπως ανέφερε ο ΔΣΑ και έγραψε το dikastiko.gr, «τις έντονες διαμαρτυρίες των δικηγόρων προκάλεσε η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2023, με το θέμα μάλιστα να απασχολεί τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ)».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος  (ΟΔΥΕ) «η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν οφείλεται στις επιπλέον 2 ημέρες παράτασης της αναστολής λειτουργίας στο Πρωτοδικείο Αθήνας αλλά στα διαχρονικά προβλήματα που η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει».

Και προσθέτει: «Ο Διευθύνων το Δικαστήριο ή ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης, έχει την ευχέρεια να ορίσει με Πράξη του τη λειτουργία του Δικαστηρίου, εάν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και αυτό ακριβώς συνέβη με την παράταση της αναστολής στο Πρωτοδικείο Αθήνας» λέει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Δικαστικοί υπάλληλοι για δικηγόρους: «Οι ελλείψεις προσωπικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών ξεπερνούν το 40%»

Στην ανακοίνωσή της η ΟΔΥΕ εξαιτίας της αντίδρασης των δικηγόρων για την απόφαση αναστολής των εργασιών του Πρωτοδικείου Αθηνών αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση και λόγω του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, ο Διευθύνων το Δικαστήριο ή ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης, έχει την ευχέρεια να ορίσει με Πράξη του τη λειτουργία του Δικαστηρίου, εάν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και αυτό ακριβώς συνέβη με την παράταση της αναστολής στο Πρωτοδικείο Αθήνας».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι ελλείψεις προσωπικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών ξεπερνούν το 40% των οργανικών του θέσεων. Ειδικότερα, κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου 2023, το Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε παραλαβή σάκων έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή τρεις (3) μόλις ημέρες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές!».

Δικαστικοί υπάλληλοι για δικηγόρους

freepik

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ

Με αφορμή την με αριθμό 595/16-10-2023 Πράξη του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία παρατείνεται η μερική αναστολή λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών έως και την Παρασκευή 20/10/2023 και την εξ αυτής προκληθείσα αντίδραση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οφείλουμε να ενημερώσουμε, τόσο τους κ.κ. δικηγόρους – μέλη του Δ.Σ.Α., όσο και τους πολίτες που έχουν υποθέσεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών, τα εξής:

1ο) Η υπουργική απόφαση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, αφορούσε το σύνολο των δικαστηρίων της χώρας και βάσει αυτής οι κατά περίπτωση Διευθύνοντες τα Δικαστήρια, είχαν την ευχέρεια έκδοσης πράξης με την οποία όριζαν τη λειτουργία του οικείου δικαστηρίου κατά τα χρονικά διαστήματα της αναστολής, από 4 έως 11 Οκτωβρίου 2023 ή από 4 έως 18 Οκτωβρίου 2023 σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Όμως σε κάθε περίπτωση και λόγω του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, ο Διευθύνων το Δικαστήριο ή ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης, έχει την ευχέρεια να ορίσει με Πράξη του τη λειτουργία του Δικαστηρίου, εάν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και αυτό ακριβώς συνέβη με την παράταση της αναστολής στο Πρωτοδικείο Αθήνας.

2ο) Οι διαδικασίες που αφορούν αρχικά την παραλαβή και τον έλεγχο του υλικού των εκλογικών σάκων και στη συνέχεια την καταχώριση και τον επανέλεγχο των αποτελεσμάτων από τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, αφενός μεν καθιστούν αναγκαία την απασχόληση μεγάλου αριθμού ανθρώπινου δυναμικού (Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικαστικούς Υπαλλήλους), αφετέρου δε απαιτούν υψηλή υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους, δεδομένου ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία λαθών ή παραλείψεων (σε σταυροδοσία, συμπλήρωση βιβλίων, προσκόμιση εγγράφων κ.λπ) των Δικαστικών Αντιπροσώπων.

Επισημαίνουμε εδώ ότι οι ελλείψεις προσωπικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών ξεπερνούν το 40% των οργανικών του θέσεων. Ειδικότερα, κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου 2023, το Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε παραλαβή σάκων έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή τρεις (3) μόλις ημέρες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές!

3ο) Το Πρωτοδικείο Αθήνας, διαχειρίστηκε τον μεγαλύτερο όγκο εκλογικών τμημάτων από όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας, της πρωτοφανούς δυσκολίας εκλογικής αυτής διαδικασίας (με τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων σε σχέση προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές), αφού έχει στην αρμοδιότητά του τον έλεγχο της μεγαλύτερης Περιφέρεια (Αττικής) καθώς και 54 Δήμων. Μόνο στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 παρέλαβε εκλογικούς σάκους από 5.908 Τμήματα των Περιφερειακών Εκλογών και από 4.977 Τμήματα των Δημοτικών Εκλογών.

Το ογκωδέστατο αυτό εκλογικό υλικό έχει προσωρινά τοποθετηθεί στα ακροατήρια του Πρωτοδικείου και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και γίνει η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων θα μεταφερθεί αμέσως και μέχρι την Κυριακή 22-10-2023 στο Αρχείο του Πρωτοδικείου προκειμένου να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου από την Δευτέρα 23-10-2023.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι ήταν επιβεβλημένη η Πράξη παράτασης της αναστολής λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθήνας έως τις 20/10/2023 και θεωρούμε ότι οι λόγοι αυτοί είναι απόλυτα κατανοητοί από την πλειονότητα των δικηγόρων και των πολιτών. Όμως, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την εμμονή από μέρους του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., στον καταλογισμό ευθύνης προς τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, αφού είναι γνωστό σε όλους, ότι όλοι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι που συμμετέχουν στα συνεργεία, ανεξάρτητα από το αν διορίστηκαν ως Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, την Δευτέρα 9/10/2023  και την Δευτέρα 16/10/2023 τέθηκαν στη διάθεση των Προϊσταμένων τους για να προσφέρουν την εργασία τους στα εκλογικά συνεργεία.

Τελειώνοντας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε προς όλους, αν και όλοι πλέον το γνωρίζουν, ότι, η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν οφείλεται στις επιπλέον 2 ημέρες παράτασης της αναστολής λειτουργίας στο Πρωτοδικείο Αθήνας αλλά στα διαχρονικά προβλήματα που η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ