Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Απάντηση του δικηγόρου Σπ. Ρομποτή στην ομοβροντία πυρών από δικαστές και εισαγγελείς

Κάνει λόγο για «δημόσια καλόπιστη κριτική», όταν εκλείπει η εξονυχιστική εξέταση υπόθεσης. Αφορμή οι δηλώσεις του κατά ανακρίτριας και εισαγγελέα για την προφυλάκιση σωφρονιστικών υπαλλήλων, που κατηγορούνται για απόδραση κρατουμένου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάντηση του δικηγόρου Σπ. Ρομποτή στην ομοβροντία πυρών από δικαστές και εισαγγελείς EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Στο καθήκον του δικηγόρου να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και συμφέροντα των εντολέων του αναφέρεται ο Σπύρος Ρομποτής, απαντώντας με δήλωσή του στην ομοβροντία πυρών από δικαστές και εισαγγελείς.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Τα πυρά ήρθαν όπως έγραψε και το dikastiko.gr μετά τις αναφορές του εις βάρος ανακρίτριας και εισαγγελέα μετά την προφυλάκιση των 3 σωφρονιστικών υπαλλήλων της Κορίνθου, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για απόδραση κρατουμένου μετά δωροδοκίας.

«…Οι διακονούντες την Δικαιοσύνη, όταν αρνούνται ή αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξετάσουν εξονυχιστικά, αμερόληπτα και ανεπηρέαστα την υπόθεση, ευτελίζουν τον ίδιο τον θεσμό αντί να τον υπηρετούν» είχε αναφέρει, πυροδοτώντας τη σφοδρή αντίδραση από δικαστικές ενώσεις, όπως της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, οι οποίες έκαναν μεταξύ άλλων λόγο για «απρεπείς δηλώσεις» και για «ανοίκειες εκφράσεις». Σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Ρομποτή «η μαχητική προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του εντολέα έντιμα, άφοβα και χωρίς να υπολογίζεται το προσωπικό κόστος, είναι καθήκον του δικηγόρου ως συλλειτουργού (χωρίς εισαγωγικά) της Δικαιοσύνης, όπως επιτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας για Ευρωπαίους Δικηγόρους».

Ο ίδιος επιμένει πως η πρωτοβουλία του για δημόσια έκθεση των απόψεων του υπήρξε δικαιολογημένη, αποκρούοντας την οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης αλλά και προσωπική μομφή κατά εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

«Η αμφισβήτηση των δικαστικών αποφάσεων και κρίσεων δεν εξαντλείται στην άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, αλλά υλοποιείται και με την άσκηση δημόσιας καλόπιστης κριτικής, ιδίως όταν αυτή προέρχεται από θεσμικούς παράγοντες της επίμαχης διαδικασίας, όπως εξάλλου έχει αποφανθεί με αποφάσεις του και το ΕΔΔΑ» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι

EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Και προσθέτει: «Υπό το πρίσμα αυτό συνιστά πρωτοβουλία απόλυτα δικαιολογημένη και επ’ ουδενί «προσπάθεια χειραγώγησης». Ως εκ τούτου, αποκρούοντας κάθε μομφή, επισημαίνω ότι ουδέποτε έβαλα προσωπικά κατά οιουδήποτε εισαγγελικού ή δικαστικού λειτουργού, πόσο μάλλον κατά του ήθους του».

Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Ρομποτής υποστηρίζει πως οι αναφορές του είχαν στόχο να κρούσει «τον κώδωνα περί τρώσεως του κύρους της Δικαιοσύνης, οσάκις  ελλείπει η εξονυχιστική, αμερόληπτη και ανεπηρέαστη εξέταση εκάστης υπόθεσης, απευθυνόμενος συλλογικά προς όλους τους διακονούντες τον θεσμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά άλλωστε συνιστούν και τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης  ως προπυργίου της Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ