Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Χακάν Φιντάν: Η Ελλάδα σέβεται και προστατεύει τους μουσουλμάνους

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάντηση ΥΠΕΞ στον Χακάν Φιντάν: Η Ελλάδα σέβεται και προστατεύει τους μουσουλμάνους eurokinissi

“Η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει σαφώς τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη ως θρησκευτικής” τόνισε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα και προστατεύει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, “διασφαλίζοντας παράλληλα, σε πνεύμα πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, όλα τα δικαιώματά τους, ως Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών”.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν για το Κυπριακό, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για επίτευξη προόδου και υπενθυμίζει την δεσμευτικότητα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΞ σημείωσε: “Οι δηλώσεις που αφορούν στο Κυπριακό ασφαλώς δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για επίτευξη προόδου και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχει δεσμευτικό χαρακτήρα”.

Τι δήλωσε ο Χακάν Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διήμερη 51η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

“Η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και ο τουρκικός πληθυσμός των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις που τους εμποδίζουν να απολαύσουν ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η προσοχή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι η εθνική ταυτότητα, η θρησκευτική εκπαίδευση και τα πολιτιστικά δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας γίνονται σεβαστά από τις ελληνικές αρχές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την Κύπρο ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: “Υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη στο νησί της Κύπρου. Ως αναπόσπαστο μέρος του ισλαμικού κόσμου, το τουρκοκυπριακό κράτος εκπροσωπείται ως παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν υπό την άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που τους επιβάλλεται εδώ και δεκαετίες. Καλούμε όλα τα μέλη να υποστηρίξουν τα εγγενή δικαιώματά τους και να συνεργαστούν άμεσα μαζί τους”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ