Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Απάτη- μαμούθ στον ΕΟΠΠΥ: Στη φυλακή 2 από τους 5 συλληφθέντες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με ζημιά του Δημοσίου 540.000 ευρώ

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε προ ημερών επιχείρηση με αποτέλεσμα τη σύλληψη 5 μελών της, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάτη- μαμούθ στον ΕΟΠΠΥ: Στη φυλακή 2 από τους 5 συλληφθέντες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με ζημιά του Δημοσίου 540.000 ευρώ astynomia.gr

Στη φυλακή οδηγήθηκαν δυο από τους πέντε συλληφθέντες που κατηγορούνται για την απάτη- μαμούθ στον ΕΟΠΥΥ με κατηγορίες σύστασης εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέπραττε κακουργηματικές άπατες, προκαλώντας ζημιά που φτάνει τις 540.000 ευρώ, όπως είχε γράψει και το dikastiko.gr.

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν ο φερόμενος αρχηγός, πρόεδρος ορισμένων εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών και πρώην πρόεδρος σε ΚΑΕ της βορείου ελλάδος και ένας λογιστής επίσης αρχηγικό μέλος του κυκλώματος. Στους άλλους τρεις κατηγορουμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι επιβλήθηκε η καταβολή εγγυοδοσίας ύψους από 8.000 μέχρι 10.000 ευρώ.

Η δράση της οργάνωσης μετρά κατά τη δικογραφία περίπου έξι χρόνια, αφού η αρχή τοποθετείται στο 2018. Σε βάρος των μελών της οργάνωσης ασκήθηκε δίωξη κατά περίπτωση για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ., πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Απάτη- μαμούθ στον ΕΟΠΥΥ

freepik

Απάτη- μαμούθ στον ΕΟΠΥΥ: Η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018

Από τα στοιχεία της δικογραφίας οι εμπλεκόμενοι φέρονται να δημιούργησαν την εγκληματική ομάδα τον Ιανουάριο του 2018 και να είχαν διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη δωροδοκιών, ψευδών βεβαιώσεων και απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέκυπταν από τις πράξεις αυτές.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να προέβαιναν στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Ως αρχηγός της υπόθεσης φέρεται πρώην ιδιοκτήτης ομάδας μπάσκετ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μπλέκονται και 29 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εν αγνοία των ασθενών έκαναν συνταγογραφήσεις. Η δε ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. των ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων. Από την έρευνα προέκυψε ότι επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που είτε στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Ο φερόμενος ως αρχηγός και πρώην πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ, φέρεται μεταξύ άλλων ως ο διαχειριστής των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση και στις οποίες φέρονται να τοποθετούσαν «αχυρανθρώπους» ως «μπροστινούς».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ