Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

ΑΠΔΠΧ: Οδηγός προστασίας για τηλεργασία και προσωπικά δεδομένα

Τι προβλέπει η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τα δικαιώματα των εργαζομένων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΑΠΔΠΧ: Οδηγός προστασίας για τηλεργασία και προσωπικά δεδομένα freepik

Στην έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της τηλεργασίας προχώρησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με σκοπό όπως αναφέρει απόφασή της, «να εξειδικευθούν αφενός οι κίνδυνοι, οι κανόνες, οι εγγυήσεις και τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων, και αφετέρου οι υποχρεώσεις των δημοσίων αρχών και ιδιωτικών φορέων, ως υπευθύνων επεξεργασίας, σε συμμόρφωση προς το θεσμικό πλαίσιο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται μεταξύ άλλων σύμφωνα με την Αρχή στο πλαίσιο της τηλεργασίας είναι αυτό της τυχόν συνεχούς επιτήρησης του εργαζόμενου με την υποχρέωση λειτουργίας της κάμερας του Η/Υ και τη χρήση λογισμικού Τ.Ν. (π.χ. αναγνώρισης προσώπου και κινήσεως) ή την κοινή χρήση της οθόνης ή την εγκατάσταση και λειτουργία λογισμικού καταγραφής πληκτρολόγησης τύπου Keylogger ή ακόμη και την υποχρέωση του εργαζομένου να εκτελεί πολύ τακτικές ενέργειες για να αποδείξει την παρουσία του πίσω από την οθόνη του. Στο θέμα αυτό η Αρχή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μια συστηματική, διαρκής και γενικευμένη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που οδηγεί στην κατάρτιση και συνεχή ανανέωση προφίλ δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας». ΑΠΔΠΧ: Οδηγός προστασίας για τηλεργασία και προσωπικά δεδομένα

Όπως επισημαίνεται, τα μέτρα τα οποία θα υιοθετεί ο εργοδότης για τον έλεγχο της παρεχόμενης εργασίας «θα πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας: για παράδειγμα, δεν δικαιολογείται η παρακολούθηση, μέσω κατάλληλου λογισμικού (π.χ. TLS appliance) κάθε εξερχόμενης από την επιχείρηση διαδικτυακής κίνησης εν όψει των ανωτέρω σκοπών, όταν αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με ηπιότερα προληπτικά μέσα».

Δικαίωμα στην αποσύνδεση

Καθίσταται επίσης σαφές πως «ο απασχολούμενος εξ αποστάσεως έχει το δικαίωμα μετά το πέρας του χρόνου κατά τον οποίο έχει υποχρέωση παροχής εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των περιόδων που βρίσκονται σε οποιασδήποτε μορφής άδεια) … να αποσυνδέεται, χωρίς σε βάρος του επιπτώσεις, από τα ψηφιακά μέσα (λογισμικά, ψηφιακή πλατφόρμα, κοινωνικά δίκτυα, ασύρματες συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα, internet/intranet) που χρησιμοποιούνται για την οργάνωση της απασχόλησης».

Σύμφωνα με την Αρχή «το δικαίωμα στην ψηφιακή αποσύνδεση μετά το πέρας του χρόνου εργασίας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων, ζωτικής σημασίας και άμεσα συνδεδεμένο τόσο με το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δεδομένων, του δικαιώματος στον ιδιωτικό βίο και του σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή (άρθρα 9 παρ. 1 δεύτερο εδάφιο και 9Α του Συντάγματος και 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), όσο και με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την προστασία της σωματικής, ψυχικής υγείας και ευημερίας των εργαζομένων». ΑΠΔΠΧ: Οδηγός προστασίας για τηλεργασία και προσωπικά δεδομένα

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο με χρήση μικροφώνου και όχι και κάμερας, ιδίως όταν συντρέχουν λόγοι που το επιβάλλουν (π.χ. προστασία της ανηλικότητας).

Επιπλέον, η Αρχή σημειώνει πως «ο απασχολούμενος εξ αποστάσεως συστήνεται να επιλέγει δυνατότητες της χρησιμοποιούμενης πλατφόρμας που επιτρέπουν την απόκρυψη φόντου (background) με θόλωση ή με προσθήκη εικόνας (virtual background) προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών που μπορεί να προκύψουν από την θέαση».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ 20 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ