Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Απίστευτη υπόθεση στο Εφετείο: Καταδίκη 33χρονου για ξυλοδαρμό πυροσβεστών επειδή “τόλμησαν” να σβήσουν φωτιά

Για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί ένας 22χρονος καθώς και μια 44χρονη η οποία υποστήριξε ότι η ίδια έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από πυροσβέστη… «καρατέκα»!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτη υπόθεση στο Εφετείο: Καταδίκη 33χρονου για ξυλοδαρμό πυροσβεστών επειδή “τόλμησαν” να σβήσουν φωτιά dimokratiki.gr

Η απίστευτη υπόθεση όπου ένας άνδρας έδειρε πυροσβέστες στη Ρόδο επειδή “τόλμησαν” να σβήσουν φωτιά εκδικάστηκε την Τρίτη στο Εφετείο.

Συγκεκριμένα το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επέβαλε σε έναν 33χρονο Αθίγγανο ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή, καταδικάζοντάς τον τελεσιδίκως, απορριπτομένης της εφέσεώς του ως ανυποστήρικτης, για επικίνδυνη σωματική βλάβη και αντίσταση κατά της αρχής από κοινού, με έναν 22χρονο συγγενή του, που δεν άσκησε έφεση.

Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή έχει καταδικαστεί εξάλλου από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου μια 44χρονη αθίγγανη, κάτοικος του καταυλισμού των Αγίων Αποστόλων, που κρίθηκε ένοχη πρόκλησης απλής σωματικής βλάβης σε δύο πυροσβέστες.

άνδρας έδειρε πυροσβέστες

Pixabay

Άνδρας έδειρε πυροσβέστες: Το χρονικό

Πιο συγκεκριμένα, περί ώραν 16.25 της Τρίτης, 3 Μαΐου 2016 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου κλήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιάς στην συνοικία των Αγίων Αποστόλων Ρόδου, στο σημείο που υπήρχε παλαιότερα καταυλισμός κοντά στο υδραγωγείο.

Στο συμβάν επενέβη πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβέστες, το οποίο όταν έφθασε στον τόπο της πυρκαγιάς διαπίστωσε ότι υπήρχαν συσσωρευμένες ξύλινες παλέτες και άλλα υλικά που καίγονταν και ότι η φωτιά ήταν σε σημείο επικίνδυνο να εξαπλωθεί σε ξηρά χόρτα, θάμνους και εν συνεχεία σε παρακείμενη δασική έκταση.

Είναι πάγια τακτική της Υπηρεσίας να ζητείται η συνδρομή περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. σε ανάλογα συμβάντα στον γνωστό καταυλισμό των τσιγγάνων στην περιοχή του Κορακόνερου, αλλά επειδή ο καταυλισμός των Αγίων Αποστόλων θεωρείται εγκαταλειμμένος και επειδή την ώρα εκείνη βρισκόταν στο σημείο μόνο ένας ηλικιωμένος αθίγγανος, οι πυροσβέστες επιχείρησαν να σβήσουν την φωτιά.

Ο ηλικιωμένος ζήτησε από τους πυροσβέστες να αποχωρήσουν από το σημείο, λέγοντάς τους ότι θα έσβηνε ο ίδιος την φωτιά, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν εξαιτίας του κινδύνου που ελλόχευε για την εξάπλωσή της. Τότε, σε ελάχιστο χρόνο από την γύρω περιοχή συγκεντρώθηκε πλήθος από 15 περίπου τσιγγάνους, που άρχισαν να βρίζουν και να δέρνουν ομαδικά τους πυροσβέστες.

Το αποτέλεσμα ήταν να εκδιωχθούν κακήν κακώς οι πυροσβέστες από το σημείο και αφού ενημέρωσαν την διοίκηση, επέστρεψαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κατόπιν, επειδή σε όλο το σώμα είχαν μώλωπες και εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού μεταφέρθηκαν με βοηθητικό υπηρεσιακό όχημα στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Ρόδου για τις πρώτες βοήθειες.

Η κατηγορούμενη χθες αρνήθηκε τα όσα της αποδίδονται, ενώ υποστήριξε ότι η ίδια έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από πυροσβέστη… «καρατέκα»!

άνδρας έδειρε πυροσβέστες

Pixabay

Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων είχε εκδώσει τότε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ένωσή μας καταδικάζει απερίφραστα τον ξυλοδαρμό των δύο συναδέλφων μας που κλήθηκαν για κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή του υδραγωγείου στους Αγίους Αποστόλους στην πόλη της Ρόδου. Συγκεκριμένα, σήμερα 03/05/2016 και περί Ω/16:25′ πυροσβεστικό όχημα με δύο άνδρες πλήρωμα κλήθηκε και μετέβη για κατάσβεση πυρκαγιάς στη συνοικία Αγίων Αποστόλων Ρόδου σε σημείο που υπήρχε παλαιότερα καταυλισμός των Ρομά.

Με την άφιξή του το πλήρωμα διαπίστωσε πυρκαγιά σε συσσωρευμένες ξύλινες παλέτες και σε σημείο επικίνδυνο να εξαπλωθεί σε ξηρά χόρτα και σε παρακείμενο δάσος. Στην προσπάθειά τους να σβήσουν την πυρκαγιά συγκεντρώθηκε πλήθος δεκαπέντε περίπου Ρομά οι οποίοι άρχισαν να εξυβρίζουν και να ασκούν σωματική βία σε αυτούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι συνάδελφοι από το σημείο και αφού επέστρεψαν στην Υπηρεσία τους, μεταφέρθηκαν με βοηθητικό υπηρεσιακό όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για προληπτικό έλεγχο λόγω του ό,τι έφεραν εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού.

Οι αντιξοότητες που υφίστανται οι υπάλληλοι της Π.Υ. Ρόδου όταν κληθούν και επεμβαίνουν για πυρκαγιά σε καταυλισμούς Ρομά, είτε στην περιοχή Κορακόνερο είτε στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Σήμερα με αυτό που έγινε το ποτήρι ξεχείλισε, πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν όχι μόνο στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους αλλά και στα οχήματα, που τις περισσότερες φορές επιστρέφουν με φθορές από πέτρες από τα σημεία των καταυλισμών. Κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς, Εισαγγελία Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Ροδίων και τους καλούμε επιτέλους να δώσουν λύση σε αυτό το σοβαρό χρόνιο θέμα που απασχολεί, όχι μόνο την Υπηρεσία μας, αλλά ολόκληρη την κοινωνία γενικότερα. Αυτή τη φορά είχαμε ευτυχώς να αντιμετωπίσουμε μόνο σωματικές κακώσεις των συναδέλφων μας. Την επόμενη φορά θα είμαστε τόσο τυχεροί; Ευχόμαστε στους δύο συναδέλφους μας ταχεία ανάρρωση και τους περιμένουμε να επιστρέψουν σύντομα στην Υπηρεσία τους υγιείς.

Ο πρόεδρος

Χατζηκυριάκος Ιωάννης

Ο γεν. γραμματέας Δημητρακόπουλος Ιωάννης».

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ