Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Απίστευτο: Ο “Βασιλιάς των αναβολών” στο ΣτΕ ανέλαβε καθήκοντα επιθεωρητή δικαστών!

Είναι απίστευτο αλλά εκ των επιθεωρητών για να ελέγξει τους διοικητικούς δικαστές θα είναι ένας σύμβουλος Επικρατείας που σπάει κάθε ρεκόρ στις αναβολές δικών! Πρακτική δηλαδή (καθυστερήσεις) για την οποία θα ελέγξει στους συναδέλφους του!!!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο: Ο “Βασιλιάς των αναβολών” στο ΣτΕ ανέλαβε καθήκοντα επιθεωρητή δικαστών! dikastiko.gr/eurokinissi

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Ξεπερνά κάθε όριο ανοχής η παντελής αδιαφορία των αρμοδίων για τα διαδραματιζόμενα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κανείς δεν κάνει λόγο για πειθαρχικό έλεγχο των άκρως «νωχελικών» δικαστών.

Και καλά κάνουν οι «νωχελικοί» δικαστές, οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται, αφού είναι καταφανώς αδρανεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και η δικαστική πυραμίδα του ΣτΕ -δια της μη ενεργοποίησή της ουσιαστικά- “υποθάλπει” την κατάσταση αυτή, “παραβιάζοντας” με αυτό τον τρόπο τα καθήκοντα του βαθμού που κατέχει, τον όρκο που έδωσε εισερχόμενη στο δικαστικό σώμα, κ.ά.. Παράλληλα, οι ιεραρχικά ανώτεροι δικαστές του ΣτΕ, πλέον των άλλων, “υποθάλπουν” τους συναδέλφους που η νωχελικότητά τους ξεπερνά τα ακραία όρια ανοχής.

Και όλα αυτά ενώ είναι περίπου πρακτική κάθε κυβέρνηση να προσπαθεί να “ελέγξει” την Δικαιοσύνη, αλλά και δικαστές που ελπίζουν και διαβλέπουν σε αξιοποίηση την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους. Οι κυβερνήσεις βέβαια τους έχουν δημιουργήσει την προσδοκία αλλά και οι ίδιοι οι δικαστές έχουν την προσδοκία, της τοποθέτησης τους σε Αρχή ή σε άλλο ανεξάρτητο φορέα μετά την συνταξιοδότησή τους. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν – σύμφωνα με την κοινή πείρα- οι σχέσεις καποιων δικαστών και πολιτικών είναι συγκοινωνούντα δοχεία, εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό όμνως εχει προφανή αντίκτυπο στο κύρος της Δικαιοσύνης γενικότερα και του ΣτΕ εν προκειμένω.

Συμβούλιο της Επικρατείας

EUROKINISSI

Συμβούλιο της Επικρατείας: Ο «Βασιλιάς των αναβολών» επιθεωρητής δικαστηρίων!

Το αποκορύφωμα όμως είναι ότι ο επονομαζόμενος «Βασιλιάς των αναβολών» σύμβουλος Επικρατείας , κληρώθηκε -και πάλι- επιθεωρητής δικαστηρίων σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι των δικαστηρίων της χώρας.

Οι οίκοθεν αναβολές σε μια υπόθεση που δίνει ανεξέλεγκτα ο εν λόγω σύμβουλος επικρατείας έχουν φτάσει τις 73, ενώ πολύ κοντά είναι ο αριθμός των αναβολών που έχει δώσει σε πολλές άλλες υποθέσεις που του έχουν χρεωθεί (π.χ. 71 αναβολές, 64 αναβολές, κ.λπ.), τις οποίες παράλληλα κρατάει στο συρτάρι του 17 και πλέον χρόνια.

Αυτό αναμφίβολα ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο, τους πολίτες που προσφεύγουν στο ΣτΕ και καταρρακώνει το κύρος του ΣτΕ, εδώ και χρόνια, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των ιεραρχικά ανώτερων δικαστών του, οι οποίοι με την αδράνεια τους καθίστανται και εκείνοι υπόλογοι.

Ο εν τέλει ανέλεγκτος δικαστής κάθε πέρασμα του χρόνου αυξάνει το ατομικό του ρεκόρ στις επιδώσεις των οίκοθεν αναβολών επί μιας υπόθεσης. Έτσι, το 2021 ήταν 48 οίκοθεν αναβολές σε μια υπόθεση. Ένα χρόνο μετά το 2022, αφού δεν τον ενόχλησε κανένας πρόεδρος, ανέβασε τον πήχη των επιδόσεων του στις 59 οίκοθεν αναβολές σε μια υπόθεση. Τώρα, δηλαδή το 2023, έγινε ένα ακόμη βήμα και ο αριθμός των οίκοθεν αναβολών σε μια υπόθεση εκτοξεύτηκε και έφτασε στον αδιανόητο αριθμό των 73.

Στενιώτη

eurokinissi

Συμβούλιο της Επικρατείας: Ο ελέγχων

Με άλλα λόγια, ο συγκεκριμένος “βασιλιάς των αναβολών” , με την ανοχή των ιεραρχικά ανωτέρων του, θα επιθεωρήσει και θα ελέγξει διοικητικούς Εφέτες και Πρωτοδίκες που υπηρετούν σε πολλά δικαστήρια της χώρας , για το εάν καθυστερούν στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, κλπ.!! Απίστευτο αλλά αληθινό! Κι αλήθεια τι θα σκέφτονται οι ελεγχόμενοι εφέτες και πρωτοδίκες (ακόμα και αυτοί που κωλυσιεργούν) όταν θα πρέπει να κριθούν από κάποιον που τους ξεπερνά κατά πού σε καθυστερήσεις;

Το τραγελαφικό της κατάστασης του εν λόγω δικαστή αλλά και των παροικούντων στο ΣτΕ, δεν σταματάει εδώ. Ο εν λόγω σύμβουλος Επικρατείας το 2019- 2000 είχε και πάλι κληρωθεί επιθεωρητής Διοικητικών Δικαστηρίων. Τότε είχε καθυστερήσει ένα χρόνο να ξεκινήσει την επιθεώρηση την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρώσει. Παρ΄ όλα αυτά, τώρα κληρώθηκε και πάλι επιθεωρητής!!!

Κλήρωση

Φυσικά θα σπεύσουν οι δικαστές να πουν ότι σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο υποχρεωτικά τίθενται προς κλήρωση όλα τα ονόματα των δικαστών που έχουν τις προβλεπόμενες τυπικές προϋποθέσεις να ασκήσουν τα καθήκοντα του επιθεωρητή.

Όλοι συμφωνούν και επαυξάνουν τον ισχυρισμό αυτό. Αναμφίβολα, ο δικαστής δεν μπορεί να παρανομήσει και να μην βάλει το όνομα του εν λόγω δικαστή προς κλήρωση, ούτε να κάνει με κάποιο τρόπο “επιλεκτική” κλήρωση.

«Ναι» να μην παρανομήσει κανείς δικαστής και να κληρωθεί και πάλι ο «άκρως νωχελικός» σύμβουλος Επικρατείας. Όμως, ποιος θα προστατεύσει τελικά τη Δικαιοσύνη και το κύρος της;

Θα μπορουσε να πει κάποιος, ότι θα έπρεπε μετά την κλήρωση να του υποδειχτεί ευγενικά και με πλάγιο τρόπο, να παραιτηθεί από επιθεωρητής επικαλούμενος μια δικαιολογία, όπως είναι π.χ. μεγάλος όγκος εκκρεμών δικογραφιών, δήθεν θέματα υγείας, κ.λπ.

Και σε περίπτωση που αρνηθεί να παραιτηθεί ας αναζητηθεί άλλη λύση. Το “οπλοστάσιο” της ιεραρχίας είναι πλουσιο αν θελησει να το αξιοποιήσει.

Πάντως, επιθεωρητές κληρώθηκαν ακόμα οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος, Χρήστος Ντουχάνης και Δημήτρης Εμμανουήλιδης, οι οποίοι εδώ και χρόνια εργάζονται σκληρά με συνείδηση, χωρίς καθυστερήσεις και συνεχείς ατέρμονες οίκοθεν αναβολές, ενώ παράλληλα σηκώνουν το βάρος των δικογραφιών των «νωχελικών» συναδέλφων τους.

Ηλεκτρονική μεταβίβαση αποδεικτικών στοιχείων

freepik

Αποχή δικηγόρων από το ΣτΕ

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι παρασκηνιακά κάποιοι δικηγόροι που δικάζουν σχεδόν καθημερινά υποθέσεις στο ΣτΕ, παροτρύνουν τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, να ληφθεί από την Ολομέλεια απόφαση για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από δικασίμους του ΣτΕ στις οποίες συμμετέχουν οι κατά συνήθεια και καθ’ έξη «νωχελικοί» δικαστές, αλλά και να απέχουν όταν πριν την έδρα ανακοινώνεται οίκοθεν αναβολή, πάνω από 3 φορές στην ίδια υπόθεση. Οι δικηγόροι αυτοί δεν θέτουν επώνυμα το αίτημα στοχευόμενης αποχής, για ευνόητους λόγους.

Συμβούλιο της Επικρατείας: Η ελπίδα….

Η μόνη ελπίδα είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης που θα αναλάβει, μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να ενσκήψει, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, πάνω από το τεράστιο πρόβλημα του ΣτΕ. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταρρακωθεί παντελώς το κύρος του δικαστηρίου. Τέλος, εν όψει τις επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, έρχεται στην μνήμη κάποια παλαιά σκέψη των Ευρωπαίων (το διάστημα κατά το οποίο η χώρα μας ήταν υπό επιτήρηση) για σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου και απορρόφηση του ΣτΕ από την Διοικητική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ