Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Απίστευτο θέαμα: Μινκ έκανε βόλτες στον Κηφισό – Το “αιχμαλώτισε” ο φακός – ΦΩΤΟ

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζεται στον αστικό ιστό της Αθήνας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο θέαμα: Μινκ έκανε βόλτες στον Κηφισό – Το “αιχμαλώτισε” ο φακός – ΦΩΤΟ eurokinissi

Αυτό είναι μάλλον πρωτοφανές. Ένα μινκ έκανε βόλτα στον Κηφισό και κολύμπησε στα νερά του καθώς πρόκειται για ζώο που είναι δεινός κολυμβητής.

Μινκ

eurokinissi

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εκτρέφεται σε ειδικά εκτροφεία για τη γούνα του. Μινκ έχουν εντοπιστεί και παλαιότερα, αλλά σε λίμνες και υγρότοπους της βορείου Ελλάδας, όπου διατάραξαν την ισορροπία των φυσικών τοπικών οικοσυστημάτων.

Στον αστικό ιστό της Αθήνας εντοπίζονται για πρώτη φορά. Εκτιμάται ότι η εμφάνισή του οφείλεται σε μάλλον τυχαία ή άστοχη απελευθέρωσή του από άτομο, που το φιλοξενούσε ως κατοικίδιο.

Μινκ

eurokinissi

Μινκ: Τι είναι

Το μινκ ή αλλιώς βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορει να φτάσει τα 14 εκ.

Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και είναι μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη.

Το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στη Ρουμανία, στη Φινλανδία και τη Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση.

Εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μ. Κολυμπά ακόμη και στα παγωμένα νερά τον χειμώνα, χάρη στην προστασία που του παρέχει το πυκνό τρίχωμά του. Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει σε σημεία κοντά στο νερό και σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χλμ.

Μινκ

eurokinissi

Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά. Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά.

Κυνηγήθηκε για τη γούνα του, και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εκτρέφεται όμως σε ειδικά εκτροφεία για τη γούνα του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ