Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Από τα “φραουλοχώραφα” έως τον καταναγκασμό εργασίας σε κατασκευαστική εταιρεία: 165.000 ευρώ η ποινή για 33 εργάτες – θύματα εμπορίας

Αναποτελεσματικές οι έρευνες των εθνικών αρχών για τις καταγγελίες 33 ατόμων για τις συνθήκες απασχόλησης. Επιδικάστηκε 5.000 ευρώ αποζημίωση στον καθένα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από τα “φραουλοχώραφα” έως τον καταναγκασμό εργασίας σε κατασκευαστική εταιρεία: 165.000 ευρώ η ποινή για 33 εργάτες – θύματα εμπορίας unsplash

Καταναγκασμός εργασίας σε κατασκευαστική εταιρεία: Άλλη μία υπόθεση θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας και εμπορίας ανθρώπων είδε το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά δεν ήταν στα «φραουλοχώραφα» της Μανωλάδας, ωστόσο η κατάληξη εκείνων που αναζήτησαν εργασία σε κάποια άλλη χώρα από τη δική τους ήταν παρόμοια.

Αλλοδαποί οικοδόμοι κλήθηκαν να εργαστούν για μια κατασκευαστική εταιρεία, αλλά όπως κατήγγειλαν στη συνέχεια στη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν εργαστεί χωρίς συμβάσεις και άδειες εργασίας, είχαν αφαιρεθεί τα έγγραφά τους και περιοριζόταν η ελευθερία κινήσεών τους από τον εργοδότη τους και δεν είχαν πληρωθεί τους μισθούς τους, ενώ εργάζονταν υπό την απειλή «τιμωρίας» και επιβολής ποινικών κυρώσεων.

Οι προσφεύγοντες, 33 υπήκοοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στρατολογήθηκαν και οδηγήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν ως αλλοδαποί οικοδόμοι για μια κατασκευαστική εταιρεία, η οποία βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο των εθνικών αρχών για καταχρηστική συμπεριφορά.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν πέσει θύματα καταναγκαστικής εργασίας και εμπορίας ανθρώπων, είχαν εργαστεί χωρίς συμβάσεις και άδειες εργασίας, είχαν αφαιρεθεί τα έγγραφά τους και περιοριζόταν η ελευθερία κινήσεών τους από τον εργοδότη τους και ότι δεν είχαν πληρωθεί τους μισθούς τους από τον Μάιο του 2009 και μέχρι την αποχώρησή τους από το Αζερμπαϊτζάν.

Καταναγκασμός εργασίας σε κατασκευαστική εταιρεία

«Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το σύνολο των επιχειρημάτων και των ισχυρισμών των προσφευγόντων που υποβλήθηκαν τόσο ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων στην αστική τους αγωγή όσο και στο Δικαστήριο, αποτελούσε «μαχητό τεκμήριο» ότι είχαν υποβληθεί σε διασυνοριακή διακίνηση ανθρώπων και σε αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων, από ορισμένους φερόμενους ως δράστες που διέμεναν στο Αζερμπαϊτζάν» τονίζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Καταναγκασμός εργασίας σε κατασκευαστική εταιρεία: Ανεπαρκείς έρευνες από τις εγχώριες αρχές

«Η κυβέρνηση δεν είχε υποβάλει πληροφορίες ή σχόλια σχετικά με οποιαδήποτε έρευνα που διεξήχθη από τις εγχώριες αρχές, αποτυγχάνοντας έτσι να αποδείξει ότι είχε διεξαχθεί οποιαδήποτε αποτελεσματική έρευνα για τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων. Ούτε προέκυψε από τη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που υπέβαλαν τρίτα μέρη, ότι είχε πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έρευνα. Μεταξύ άλλων, αυτά τα έγγραφα δεν περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τυχόν προσπάθειες εντοπισμού και αμφισβήτησης τυχόν φερόμενων ή ήδη αναγνωρισμένων φερόμενων θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσφευγόντων» αναφέρει η απόφαση του ΕΔΔΑ.

«Στο βαθμό που το Τμήμα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εσωτερικών γνώριζε ότι πολλά φερόμενα θύματα είχαν σταλεί πίσω στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και είχαν ενημερωθεί για τις ποινικές διαδικασίες εκεί, θα μπορούσε να είχε στείλει επίσημο αίτημα νομικής βοήθειας στις αρχές της χώρας αυτής στο πλαίσιο της Σύμβασης Αμοιβαίας Βοήθειας, ζητώντας από τις τελευταίες να εντοπίσουν και να ανακρίνουν τέτοια πιθανά θύματα και να παράσχουν αντίγραφα των καταθέσεών τους στις αρμόδιες αρχές  του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, δεν είχε αποδειχθεί ότι είχαν γίνει προσπάθειες για τον εντοπισμό και την αμφισβήτηση οποιουδήποτε από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους υπηκόους ή κατοίκους του Αζερμπαϊτζάν» προστίθεται.

Για τους λόγους αυτούς, το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταλήγει πως «το εναγόμενο κράτος παρέλειψε να συμμορφωθεί με τη διαδικαστική του υποχρέωση να κινήσει και να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων σχετικά με την υποτιθέμενη καταναγκαστική εργασία και εμπορία ανθρώπων».

Και διαπιστώνοντας παραβίαση των σχετικών άρθρων διεθνών συμβάσεων, επιδίκασε σε βάρος του κράτους αποζημίωση 5.000 ευρώ σε καθένα από τους 33 προσφεύγοντες.

Πηγή: echrcaselaw

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ