Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Απόφαση ΟΗΕ: Άμεσος διορισμός εισηγητή που θα ερευνά τις αγριότητες των Ταλιμπάν

Στόχος να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση ΟΗΕ: Άμεσος διορισμός εισηγητή που θα ερευνά τις αγριότητες των Ταλιμπάν Pixabay

Ειδικός εισηγητής για το Αφγανιστάν πρόκειται να διοριστεί από τον ΟΗΕ για να ερευνήσει τις παραβιάσεις των Ταλιμπάν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη διάβρωση των πολιτικών δικαιωμάτων καθώς η χώρα μετατρέπεται σε «ισλαμικό εμιράτο».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την Πέμπτη ένα ψήφισμα που προέβλεπε να διοριστεί ειδικός εισηγητής από την Ευρωπαϊκή ένωση τον Μάρτιο του 2022, υποστηριζόμενος από ειδικούς του ΟΗΕ στη νομική ανάλυση, την ιατρική κάλυψη και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ειδικός εισηγητής για το Αφγανιστάν: Η απόφαση του ΟΗΕ

Στο φόρουμ των 47 κρατών, 28 χώρες ψήφισαν υπέρ, 14 απείχαν και πέντε ψήφισαν κατά. Η Κίνα, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Ερυθραία και η Βενεζουέλα αντιτάχθηκαν στην πρόταση. “Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να διασφαλιστεί η συνεχής παρακολούθηση, μέσω ενός αφοσιωμένου και ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, και για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν”, δήλωσε η Lotte Knudsen, πρέσβης της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

“Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών μας απασχολούν ιδιαίτερα. Οι ενέργειες των Ταλιμπάν που στρέφονται κατά γυναικών και κοριτσιών και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”. Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι ένας ανεξάρτητος, διεθνής μηχανισμός έρευνας με εξουσίες τεκμηρίωσης και συλλογής στοιχείων για μελλοντικές διώξεις θα είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης.

Τον περασμένο μήνα, 50 οργανώσεις είχαν καλέσει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να δημιουργήσουν μια αποστολή διερεύνησης γεγονότων ή έναν παρόμοιο ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας για το Αφγανιστάν. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών αμάχων και παραδομένων στρατιωτών και αποκλεισμό ανθρωπιστικών εφοδίων.

Πηγή: aljazeera.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ