Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022

Απόφαση-σοκ από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ: Καταργείται το δικαίωμα στην άμβλωση

Πολυάριθμες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν ψηφίσει διάφορους περιορισμούς στις αμβλώσεις σε πείσμα του δεδικασμένου Roe τα τελευταία χρόνια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση-σοκ από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ: Καταργείται το δικαίωμα στην άμβλωση unsplash

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προχώρησε την Παρασκευή στο δραματικό βήμα της ανατροπής της απόφασης-ορόσημο, η οποία αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο, χαρίζοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και τους θρησκευτικούς συντηρητικούς που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Reuters, το δικαστήριο, με μια απόφαση 6-3 που τροφοδοτήθηκε από τη συντηρητική πλειοψηφία του, επικύρωσε έναν υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισιπή που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Η ψήφος ήταν 5-4 για την ανατροπή του Roe, με τον επικεφαλής δικαστή John Roberts να γράφει ξεχωριστά για να πει ότι θα επικύρωνε τον νόμο του Μισισιπή, αλλά δεν θα έκανε το πρόσθετο βήμα να διαγράψει εντελώς το δεδικασμένο.

Οι δικαστές έκριναν ότι η απόφαση Roe v. Wade από το 1973 που επέτρεπε τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται πριν το έμβρυο γίνει βιώσιμο έξω από τη μήτρα – μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων εγκυμοσύνης – ήταν λανθασμένη απόφαση, επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει ειδική αναφορά στα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Ένα προσχέδιο της απόφασης γραμμένο από τον συντηρητικό δικαστή Σάμιουελ Αλίτο, που έδειχνε ότι το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει το Roe, διέρρευσε τον Μάιο, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα. Η απόφαση της Παρασκευής που συντάχθηκε από τον Alito ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το προσχέδιο που διέρρευσε.

Άμβλωση ΗΠΑ

unsplash

“Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν προστατεύεται σιωπηρά από καμία συνταγματική διάταξη”, έγραψε ο Alito στην απόφαση.

Οι ΗΠΑ είχαν επιβεβαιώσει το δικαίωμα στην άμβλωση

Η υπόθεση Roe v. Wade αναγνώρισε ότι το δικαίωμα στην προσωπική ζωή βάσει του αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει τη δυνατότητα μιας γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση του 1992 με την ονομασία Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey επιβεβαίωσε τα δικαιώματα στην άμβλωση και απαγόρευσε νόμους που επιβάλλουν “αδικαιολόγητη επιβάρυνση” στην πρόσβαση στην άμβλωση.

“Η Roe ήταν εξ αρχής κατάφωρα λανθασμένη. Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, οι αποφάσεις Roe και Casey έχουν φουντώσει τη συζήτηση και έχουν βαθύνει τη διαίρεση”, πρόσθεσε ο Alito.

Ο νόμος του Μισισιπή είχε μπλοκαριστεί από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τα δικαιώματα στις αμβλώσεις. .

Διαγράφοντας την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα, η απόφαση αποκαθιστά τη δυνατότητα των πολιτειών να θεσπίζουν νόμους που την απαγορεύουν. Είκοσι έξι πολιτείες θεωρούνται είτε σίγουρες είτε πιθανές τώρα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις. Το Μισισιπή συγκαταλέγεται μεταξύ των 13 πολιτειών που έχουν ήδη τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που έχουν σχεδιαστεί για την απαγόρευση των αμβλώσεων σε περίπτωση ανατροπής της απόφασης Roe v. Wade.

Οι αμβλώσεις είναι πιθανό να παραμείνουν νόμιμες στις φιλελεύθερες πολιτείες. Περισσότερες από δώδεκα πολιτείες έχουν σήμερα νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα στις αμβλώσεις. Πολυάριθμες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν ψηφίσει διάφορους περιορισμούς στις αμβλώσεις σε πείσμα του δεδικασμένου Roe τα τελευταία χρόνια.

Πριν από την απόφαση Roe, πολλές πολιτείες απαγόρευαν τις αμβλώσεις, αφήνοντας στις γυναίκες που ήθελαν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη λίγες επιλογές. Ως αποτέλεσμα της απόφασης της Παρασκευής, οι γυναίκες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε μεγάλα τμήματα της Αμερικής μπορεί να αντιμετωπίσουν την επιλογή να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία όπου η διαδικασία παραμένει νόμιμη και διαθέσιμη, να αγοράσουν χάπια άμβλωσης μέσω διαδικτύου ή να προβούν σε μια δυνητικά επικίνδυνη παράνομη άμβλωση.

Η ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade αποτελούσε επί μακρόν στόχο των χριστιανών συντηρητικών και πολλών Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιος το 2016 υποσχέθηκε να διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο δικαστές που θα ανατρέψουν τη Roe. Κατάφερε να διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστές – το ένα τρίτο του συνόλου – κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του, μετακινώντας το δικαστήριο προς τα δεξιά και δημιουργώντας μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3. Και οι τρεις διορισμένοι από τον Τραμπ – οι δικαστές Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι Μπάρετ – ήταν στην πλειοψηφία στην απόφαση της Παρασκευής.

Ο οργανισμός Jackson Women’s Health Organization, η μόνη κλινική αμβλώσεων που έχει απομείνει στο Μισισιπή, αμφισβήτησε τον νόμο του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει “επείγουσα ιατρική ανάγκη” ή “σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου”, αλλά δεν έχει εξαίρεση για εγκυμοσύνες που προκύπτουν από βιασμό ή αιμομιξία.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής το 2018 κατήργησε τον νόμο, επικαλούμενος το δεδικασμένο Roe. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη το 2019.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ