Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Απόφαση – βόμβα: Οι οικιακές βοηθοί δικαιούνται επιδόματα εορτών και άδεια – Αποζημίωση πάνω από 13.000 ευρώ επιδίκασαν τα δικαστήρια

 Ισχύουν και για τους οικιακούς μισθωτούς οι διατάξεις για την παροχή άδειας με αποδοχές και επιδόματος αδείας, καθώς και για την παροχή επιδομάτων εορτών αναφέρει η απόφαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση – βόμβα: Οι οικιακές βοηθοί δικαιούνται επιδόματα εορτών και άδεια – Αποζημίωση πάνω από 13.000 ευρώ επιδίκασαν τα δικαστήρια

Προσλήφθηκε το 2013 ως οικόσιτη οικιακή μισθωτή για να εξυπηρετεί  τον πατέρα της, μέσω προφορικής σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Η οικιακή μισθωτή ήταν υπήκοος κράτους μέλους της Ε.Ε. και δεν χρειαζόταν άδεια εργασίας για να απασχοληθεί στην Ελλάδα.

Η οικιακή βοηθός προσλήφθηκε «προκειμένου να παρέχει στον πατέρα της εναγόμενης ………, 85 ετών περίπου, ο οποίος έπασχε από την νόσο Alzheimer, υπηρεσίες που αφορούν κατά κύριο λόγο στις οικιακές του ανάγκες αλλά και στην προσωπική του περιποίηση και πιο συγκεκριμένα η ενάγουσα ανέλαβε την υποχρέωση να τον φροντίζει, να ασχολείται με την ατομική του υγιεινή, να του δίνει τα φάρμακά του, να τον πηγαίνει βόλτα, να του αγοράζει τρόφιμα, να του μαγειρεύει, να πλένει και να σιδερώνει τα ρούχα του και να καθαρίζει την οικία του και εν γένει να εκτελεί όλες τις οικιακές εργασίες της οικίας του».

Βάσει της συμφωνίας η ενάγουσα διέμενε και διατρεφόταν στην οικία του πατρός της εναγομένης και προβλεπόταν να εργάζεται όλες τις ημέρες του μήνα πλην των Κυριακών που είχαν οριστεί ως ημέρες ανάπαυσης, επί 24 ώρες την ημέρα.

Ο μηνιαίος μισθός της συμφωνήθηκε στο ποσό των 600 ευρώ (καθαρές αποδοχές), καταβλητέος την 30η ημέρα εκάστου μηνός πλέον επιδομάτων εορτών και αδείας και περαιτέρω συμφωνήθηκε ότι θα ελάμβανε επιδόματα εορτών και αδείας και ετήσια άδεια αναψυχής μετʼ αποδοχών.

Παράλληλα, «τον Μάρτιο του έτους 2015 συμφωνήθηκε μεταξύ των διαδίκων να εργάζεται η ενάγουσα και τις Κυριακές, ήτοι να μην διαθέτει ημέρες ανάπαυσης και εκ του λόγου αυτού ο μισθός της να ανέλθει στο ποσό των 700 ευρώ μηνιαίως».

Ωστόσο από τον Μάρτιο του 2015 η κόρη του ηλικιωμένου σταμάτησε να καταβάλλει ακέραιο τον συμφωνηθέντα μισθό της οικιακής βοηθού, περιοριζόμενη στην καταβολή ενός μέρους αυτού, διαφορετικού ύψους κάθε φορά.

Στη συνέχεια, ο πατέρας της εναγόμενης απεβίωσε το Νοέμβριο του έτους 2016, οπότε και λύθηκε η ανωτέρω σύμβαση εργασίας. Μόνο, που όταν σταμάτησε η συνεργασία η εργοδότρια – εναγόμενη της όφειλε από το μηνιαίο μισθό της 7.200 ευρώ.

«Η εναγόμενη και όχι ο πατέρας αυτής κατήρτισε με την ενάγουσα την ανωτέρω σύμβαση εργασίας, ανέλαβε την υποχρέωση να της καταβάλει τον μισθό της και εν συνεχεία της έδινε δεσμευτικές οδηγίες και εντολές που αφορούσαν στον τόπο, τρόπο και χρόνο άσκησης των καθηκόντων της και της ασκούσε έλεγχο και εποπτεία προς διαπίστωση της συμμόρφωσης με αυτές τις οδηγίες και εντολές. Μάλιστα η ενάγουσα σε χρόνο προγενέστερο της άσκησης της ένδικης αγωγής (26-06-2018) είχε προσφύγει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κατά της εναγόμενης για την μη καταβολή μισθών εκ μέρους της εναγόμενης κατά τα έτη 2015-2016, συνολικού ύψους 7.200 ευρώ, αναφέροντας ως εργοδότρια αυτής την εναγόμενη, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι η τελευταία δεν είχε αρνηθεί την οφειλή αλλά ότι την είχε διαβεβαιώσει ότι όταν ελάμβανε χρήματα από μία πώληση ακινήτου θα την εξοφλούσε» αναφέρεται στην απόφαση.

«Ισχύουν και για τους οικιακούς μισθωτούς οι διατάξεις για την παροχή άδειας με αποδοχές και επιδόματος αδείας, καθώς και για την παροχή επιδομάτων εορτών. Επί άρνησης χορήγησης στον οικιακό μισθωτό νόμιμης ετήσιας άδειας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις αποδοχές αδείας αυξημένες κατά 100%. Η οικιακή μισθωτή δικαιούται εύλογης αποζημίωσης λόγω λύσης της σύμβασης εργασίας της συνεπεία του θανάτου του ηλικιωμένου, τη φροντίδα του οποίου είχε αναλάβει» καταλήγει.

Εκτός των οφειλόμενων μισθών, το δικαστήριο υποχρεώνει την κόρη του ηλικιωμένου να καταβάλλει περίπου 6.000 ευρώ για όλες τις άλλες αποζημιώσεις που δικαιούται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ