Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη: Αναστολή (αφού ψηφιστεί) επί 2ετία του Δικαστικού Χάρτη για την Αττική – Τι θα προβλέπει η μεταβατική διάταξη

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη που έγινε ποτέ (όπως λένε οι εμπλεκόμενοι) θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με πληροφορίες κατά 40% από το Σεπτέμβριο του 2024 και το υπόλοιπο 60% από το 2026- Η αναστολή(μεταβατική περίοδος) θα αφορά τη μεταφορά αρμοδιότητας από την Αθήνα στον Πειραιά και την δημιουργία των 5 μικρών Πρωτοδικείων στην Αττική (πρώην Ειρηνοδικεία)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Αναστολή (αφού ψηφιστεί) επί 2ετία του Δικαστικού Χάρτη για την Αττική – Τι θα προβλέπει η μεταβατική διάταξη Freepik

Αναστολή -μέσω μεταβατικής περιόδου- επί 2ετία για την μεταρρύθμιση του νέου δικαστικού χάρτη, μελετάται από την κυβέρνηση προκειμένου να είναι έτοιμη η υλικοτεχνική υποδομή του εγχειρήματος της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στη Δικαιοσύνη, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι φορείς της. Η αναστολή- περίοδος μετάβασης- θα αφορά μόνο την Αττική, κάτι που αναμένεται (αν τελικώς επιλεγεί) να προβλεφθεί με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην διαδικασία της οριστικής σύνταξής του. Δεν θα αφορά δηλαδή την (οργανική) ενοποίηση των Ειρηνοδικών με τους Πρωτοδίκες και τις αλλαγές στην επαρχία.

Αναστολή του νέου δικαστικού χάρτη: Θα ψηφιστεί

Από το δικαστικό έτος 2024- 25 θα εφαρμοστεί ο βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης – όπως την παρουσίασε το dikastiko.gr, που είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με την ένταξη περίπου 1.000 Ειρηνοδικών στην αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων (και τη δημιουργία σχετικής επετηρίδας), τη μετατροπής τους σε μικρά Πρωτοδικεία (με την επιλογή σε κάθε νομό να λειτουργεί ένα Κεντρικό- περιφερειακό Πρωτοδικείο) και την κατάργηση περίπου 100 Ειρηνοδικείων. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ολόκληρο το προσεχές διάστημα, αφού αποτελεί άλλωστε ένα από τα ορόσημα για την εκταμίευση δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εν συνεχεία ο σχεδιασμός είναι να τεθεί σε εφαρμογή το βασικό κομμάτι (άνω του 40% από το δικαστικό έτος Σεπτεμβρίου 2024) και εντός διετίας, όπως υπάρχει σχετική δυνατότητα από τους όρους ολοκλήρωσης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, να υλοποιηθεί το υπόλοιπο και δη αυτό το κομμάτι που αφορά την Αττική.

Αντιδράσεις

Οι δικαστές έχουν σοβαρές ενστάσεις για την επετηρίδα (διοργανώνουν δε και δημοψήφισμα για το σχέδιο ενοποίησης συνολικά) ενώ ταυτόχρονα τίθενται σοβαρά ζητήματα ετοιμότητας, σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε δικαστικούς υπαλλήλους (π.χ στον Πειραιά απουσιάζει το 45% των οργανικών θέσεων). 

Τι θα γίνει στην Αττική 

Ξεχωριστό κεφάλαιο όμως αποτελεί η Αττική και οι αλλαγές στα δικαστήρια της πρωτεύουσας που καλύπτουν επί της ουσίας την πλειοψηφία της δικαστηριακής ύλης της χώρας. Το σχέδιο περιλαμβάνει:

-Κλείσιμο 13 ειρηνοδικείων που λειτουργούν σήμερα (Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ίλιον, Περιστέρι, Κορωπί, Λαύριο κλπ) και από αυτά τα 5(τελικώς) να μετατραπούν σε μικρά Πρωτοδικεία. Αυτά θα δικάζουν υποθέσεις με αντικείμενο έως 250.000 ευρώ διευκολύνοντας πολίτες που δεν θα χρειάζεται να κατέβουν στο κέντρο και παράλληλα θα αποσυμφορηθεί το Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο επέρχονται ριζικές αλλαγές.

-Το Πρωτοδικείο Αθηνών (δικάζει το 55% της δικαστηριακής ύλης του πρώτου βαθμού) «κόβεται» στα δύο και δημιουργούνται δύο Πρωτοδικεία Αθηνών: ένα ποινικό για τις ποινικές υποθέσεις και ένα πολιτικό για τις αστικές, εμπορικές κλπ. Το ποινικό θα στεγάζεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και το άλλο θα στεγαστεί στο δικαστικό μέγαρο, πίσω από τον Άρειο Πάγο, στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

-Παράλληλα προβλέπεται ότι το σύνολο των δήμων του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, η δικαστική αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στην Αθήνα, μεταφέρεται στα δικαστήρια του Πειραιά (το Φάληρο, ο Άλιμος, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Καλλιθέα, ο Ταύρος κ.λπ.). Συνολικά πάνω από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες θα δικάζουν τις υποθέσεις τους στον Πειραιά (φεύγουν από την Αθήνα) οι υπηρεσίες του οποίου θα στεγαστούν σε νέο κτίριο.

Μεταβατική περίοδος

Μετά από διαβούλευση (έγιναν ξεχωριστές συναντήσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα με τους δικαστές και εν συνεχεία με τους προέδρους των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιά, τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων των δύο περιοχών Δημ. Βερβεσό και Ηλ. Κλάππα και τους δικαστικούς υπαλλήλους) το σχέδιο θα υλοποιηθεί ως εξής:

-Θα διαχωριστεί το άμεσα Πρωτοδικείο Αθηνών σε ποινικό (Ευελπίδων) και αστικό (Παλαιό Ειρηνοδικείο Αθηνών πίσω από Άρειο Πάγο) 

-Καταργούνται άμεσα τα Ειρηνοδικεία της πρωτεύουσας και σχηματίζονται 5 περιφερειακά Πρωτοδικεία σε Ανατολική, Δυτική Αττική, Βόρειο Τομέα , Νότιο Τομέα και αλλά Δυτική Αθήνα. Μέχρι όμως το 2026 θα λειτουργούν βάσει της μεταβατικής διάταξης ως Περιφερειακά Πρωτοδικεία μεν αλλά με ύλη Ειρηνοδικείου (αντικείμενο έως 20.000 ευρώ). 

-Η μετάβαση των παραλιακών δήμων από την αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών σε αυτό του Πειραιά θα γίνει το 2026, όπως θα προβλεφθεί από μεταβατική διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, έκτασης 28.000 τ.μ.

Ηλίας Κλάππας

dikastiko.gr

Όπως μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας “θέλουμε να γίνει αυτή η μεταφορά τοπικής αρμοδιότητας από τα δικαστήρια της Αθήνας στα δικαστήρια του Πειραιά, κατά το πρότυπο της αρμοδιότητας των Διοικητικών Δικαστηρίων γιατί και οι δυο δικηγορικοί σύλλογοι θεωρούσε πως είναι για το συμφέρον της δικαιοσύνης και των πολιτών αλλά πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι Σεπτέμβριο του 2026 και αναστολή εφαρμογής αυτής της μεταφοράς ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα τα δικαστήρια και να έχει ολοκληρωθεί το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ