Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Αποκάλυψη: Αύξηση στο χρόνο παραμονής στις φυλακές για δράστες βίαιων εγκλημάτων με αφορμή την σοκαριστική υπόθεση στα Γλυκά Νερά – ΒΙΝΤΕΟ

Η συζήτηση που έχει αρχίσει ήδη αφορά τον χρόνο παραμονής στις φυλακές, δραστών βίαιων εγκλημάτων που σχετίζονται με ληστείες και σεξουαλικά εγκλήματα- Εξετάζεται ο χρόνος έκτισης της ποινής να αυξηθεί απο τα 2/5 στα 3 ή 4/5 παραμονής στις φυλακές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Αύξηση στο χρόνο παραμονής στις φυλακές για δράστες βίαιων εγκλημάτων με αφορμή την σοκαριστική υπόθεση στα Γλυκά Νερά – ΒΙΝΤΕΟ

Αύξηση της πραγματικής έκτισης των ποινών που επιβάλλονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες βίαιων εγκλημάτων, έχει τεθεί στο τραπέζι της επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού κώδικα υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, με αφορμή το φρικιαστικό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα την άτυχη 20χρονη Καρολάϊν, που δολοφονήθηκε μπροστά στον σύζυγό της και το 11μηνών παιδάκι της.

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τα λάθη των κακοποιών θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους, εκτιμά η ΕΛΑΣ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Η συζήτηση κυρίως έχει να κάνει με την αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για δράστες τέτοιων εγκλημάτων, κυρίως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει θανατηφόρο αποτέλεσμα αφού ήδη σε τέτοια περίπτωση προβλέπεται η επιβολή ισόβιας κάθειρξης με ελάχιστο χρόνο πραγματικής παραμονής στις φυλακές τα 16 χρόνια. Μωρό δολοφονια Γλυκα νερά

Αύξηση

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αφορά τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στις φυλακές για αδικήματα βίαια, όπως π.χ ληστείες ή σεξουαλικά εγκλήματα, με δεδομένο ότι το ισχύον σύστημα αναφέρεται σε έκτιση 2/5 της ποινής ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα να ζητήσουν να αποφυλακιστούν με όρους. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να παραμένουν ένα μικρό διάστημα στις φυλακές και εν συνεχεία να αποφυλακίζονται και να συνεχίσουν την ίδια βίαιη δράση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση θα είναι στην κατεύθυνση αύξησης της πραγματικής έκτισης της ποινής από τα 2/5 στα 3/5 ή στα 4/5, γεγονός που ουσιαστικά αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής. Αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή την ώρα…

Καμία αλλαγή στην ανθρωποκτονίας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του άρθρου του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την διαζευκτική δυνατότητα επιβολής της ισόβιας κάθειρξης σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας ή τουλάχιστον 10 ετών (εώς 15 δηλαδή) ακόμα και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία μέχρι τώρα δικαστική απόφαση, συνεπώς, θεωρούν πως δεν χρειάζεται αλλαγή.

Τσιάρας για Γλυκά Νερά

Το σχέδιο για τις προσαρμογές στον ποινικό κώδικα βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν θα κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο. Πάντως ειναι ανοιχτό σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης η αυστηροποίηση της προϋπόθεσης για την απόλυση στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, που σήμερα είναι στα 16 χρόνια. Γιαυτό βέβαια δεν εχει αποφασίσει ακόμα η Επιτροπή.

Όπως, επισήμανε ο κ. Τσιάρας, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της επιτροπής που εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019) θα αυστηροποίησει το καθεστώς υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων. Αυτο εξετάζεται ενδεχομένως και στις περιπτώσεις της ισοβίου καθείρξεως. Και η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για «την ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε στο Φόρουμ ο κ. Τσιάρας είπε σχετικά: «Σε επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα, ενημερώθηκα ότι η επιτροπή θα προτείνει μαζί με το σύνολο αλλαγών από την νομοθετημένη έκτιση της ποινής, για να έχει κανείς το ευεργετικό πλεονέκτημα της εις υφ’ όρων απόλυσης, να έχει εκτίσει από τα 2/5 τα 4/5 της ποινής”.

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Εικόνες φρίκης που σόκαραν και τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ – Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του συζύγου της 20χρονης

Κώτσηρας: Τον Ιούνιο έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Με αφορμή το “φρικιαστικό έγκλημα”, όπως το χαρακτήρισε, που έγινε στα Γλυκά Νερά, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις κυοφορούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, θυμίζοντας ότι προβλέπονται ποινές ισοβίων για εγκλήματα σαν το προαναφερόμενο.

Επίσης δήλωσε ότι: “προβληματιζόμαστε για κάθε κενό του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να προβλέπεται η μέγιστη ποινική αντιμετώπιση για αποτρόπαια εγκλήματα”.

Τόνισε πως λειτουργεί η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, εντοπίζει τα κενά, θα παραδώσει το σχετικό πόρισμα, για να ξεκινήσει η διαβούλευση και τον Ιούνιο να ψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές.

Αξιολογούνται ζητήματα με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα προβλέπονται ποινές ανάλογες της σοβαρότητας κάθε εγκλήματος.

Δήλωσε πως πρέπει να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση με αναλογικότητα του εγκλήματος, ενώ οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο για να έχουν χρόνο και διάρκεια αφού η κοινωνία εξελίσσεται και μαζί της και το έγκλημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ